Hastane bahçesinde sigara içenleri uyardı sözlü tacize uğradı

Küçük çocuğu ile hastaneye giden kadın yanında sigara içenleri uyarınca sözlü tacize uğradı.

Google Haberlere Abone ol
Hastane bahçesinde sigara içenleri uyardı sözlü tacize uğradı

Ülkemizde her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 100 bin kişinin öldüğü tahmin edilmekte. Bu korkunç rakamların ardından harekete geçen hükümet 2009 yılında ‘4207 sayılı tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un ikinci maddesinde tütün ürünü tüketilmesinin yasaklandığı açık ve kapalı alanları’ belirlemişti. Buna göre; Kafe, alışveriş merkezleri, otobüs, minibüs, taksi, hastane gibi toplumsal alanlarda sigara yasağı uygulaması başlatılmıştı. İlk yıllarda bu uygulama ile sigara içme oranı düşmüş ancak daha sonra bu oran yine artmaya başladı.

Sigara içenleri uyaranlara tepki ve tacizler

Her geçen gün artan sigara içenlerin büyük bölümü yanındaki sigara içmeyenleri düşünmeyerek onlara da zarar vermesi vatandaşları adeta çileden çıkartmaya başladı. Özellikle toplumsal ve kalabalık olan alanlarda sigara içenlerin verdiği rahatsızlıklardan bunalan vatandaşlar içenleri uyardıkları anda büyük tepkiler ile karşılaşıyor. Özellikle İstanbul’da metrobüs ile otobüs durakları ve hastane önlerinde yaşanan tartışmalar artık kaba kuvvete ve sözlü tacizlere ulaşmış durumda. Özellikle hastane önlerinde kapının girişinde içilen ve yerlere atılan sigara izmaritleri büyük tepkiler toplamakta. Ayrıca hemen kapı girişlerinde çöp kutularının üstü, altı, sağı-solu sigara izmaritleri ile dolup taşmakta.

Çocuğu ile hastane bahçesinde bekleyen kadına sözlü taciz

Hastane önlerinde sigara içmenin yasak olduğu halde ve uyarı levhalarının ve büyük afişlerin asılı oldu alanlarda aleni bir şekilde sigara içiliyor. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne küçük çocuğu ile giden A.Y. adlı kadın, sırasını hastane bahçesinde beklediği anda yanına gelerek sigara içen 3 sigara tiryakisini ‘hastane bahçesine sigara içmek yasak’ dedi ve afişleri göstererek uyardı. Ancak hiç beklemediği bir tepki aldı. Tiryakilerden bir tanesi sigara içme yasağının bulunduğu afişin altına geçerek ‘Bak hanımefendi burada içiyorum. Hadi yasakla. Açık alan burası’ diye bağırarak sözlü tacizde bulundu. Yanında küçük çocuğu bulunduğu için korkan kadın güvenliğe şikayet etti ancak hastane güvenliği ise ‘biz konu hakkında sadece uyarı yapabiliyoruz. Tutanak ya da ceza kesemiyoruz’ dedi.

Ceza tutanaklarını kimin tuttuğu belli değil

Çaresiz bir şekilde olay yerinden uzaklaşan kadının anlattıklarının ardından ulaşmaya çalıştığımız kurumlardan konu ile ilgilenen kimseye ulaşamadık. Hastanelerde sigara yasağını uygulayanların kim olduklarını ve tutulan tutanaklar hakkında bilgi almak istediğimizde 5 ayrı kuruma yönlendirildik ancak bir netice alamadık. En son aradığımız Sağlık Bakanlığı’nın Alo 184 hattından ise sadece şikayetimizi dile getirebildik. Alo 184 hattı yetkilileri yasağın delindiği alanların isimlerini alarak gerekli işlemlerin yapılacağını belirtti.

Afiş var ancak şikayet alanı neresi belli değil

Ancak konu hakkında kimlerin sorumlu olduğunu ve cezai işlemleri kimlerin uyguladığını öğrenmek istediğimiz anda aradığımız kurumlardan net bir cevap alamadık. Hal böyle olunca da uygulama havada kalıyor. Asılan afişlerin ve levhaların altında sigara içilmesine rağmen her hangi bir cezai işlem uygulanmıyor. Asılan afişlerde de şikayetin nereye yapılacağı ise yazmamakta.

Yorumlar