Haşimato nedir, tedavisi var mı?

Haşimato yada halk deyimi ile haşamato, bir otoimmün hastalıktır. Peki haşimato nedir, nasıl tedavi edilir, nasıl beslenmek gerekir. İŞte haşimato hastalığı hakkında merak edilenler

Google Haberlere Abone ol
Haşimato nedir, tedavisi var mı?

Haşimato, bir otoimmün sistem hastalığıdır. Peki haşimato hastalığı belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir, nasıl beslenmek gerekir. İşte haşimato hastalığı hakkında merak edilenler.

Haşimato, otoimmün; yani kişinin kendi koruma mekanizmasını, tiroit dokusunu bir yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkan bir tiroit hastalığı çeşitidir. Bu durum tiroit hormon fazlalığı yani hipertiroide sebep olmakla beraber yıllar içinde tiroid hormon yetmezliğine de sebep olabilmektedir.

Bu hastalık 1912 yılında Japon bilim adamı Akira Haşimato tarafından tanımlandığı için onun ismini almıştır.

Haşimato Belirtileri Nelerdir?

  • Çok sık kilo alma
  • Cilt kuruluğu oluşması
  • Çabuk üşüme
  • Yorgunluk
  • Vücutta kramplar
  • Ses tonunda değişiklik
  • Kabızlık

 

Haşimato Neden Olur?

Haşimato bir otoimnun sistem hastalığıdır. Başlıca sebep, kişinin bağışıklık sisteminin kendi dokularını hasta olarak algılayarak o dokulara savaş açmasıdır. Haşimato, bağışıklık sisteminin tiroit dokusunu yanlış algılayarak tiroitlere savaş açması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Genel ismi otoimnun hastalık olmakla beraber hastalığı tanımlayan Haşimato'nun adı ile isimlendirilmiştir. 

Öncelikle vücut sağlıklı tiroit hücrelerine zarar vermeye başlar. Zaman içinde tiroit hormonu tamamen boşalır. Ve bunun sonucunda tiroit hormon yetmezliği meydana gelir. 

Haşimato Hastalığı Nasıl Belirlenir?

Kan testlerinde T3, T4, TSH ölçümleri yapılarak tanı konur. TSH normalse kişi sadece izlemeye alınır. TSH yüksek çıkarsa takviye hormonu tedavisine başlanır.

Haşimato Tanısı Konan Kişi Nasıl Beslenmeli?

Glutensiz beslenmeye özen göstermelidir.

 Kaynak: sonhaberler.com

Yorumlar