Haşdi Şabi nedir? Haşdi Şabi örgütü kimin?

Haşdi Şabi örgütü Türkiye'de sıkça duyulmasının ardından daha önce bu örgütü duymayanlar örgütle alakalı internette araştırmalar yapmaya başladı. Peki Haşdi Şabi örgütü nedir? Kime bağlıdır?

Google Haberlere Abone ol
Haşdi Şabi nedir? Haşdi Şabi örgütü kimin?

SonHaberler | Haber Merkezi

Son zamanlarda Kuzey Irak'ta meydana gelen gelişmelerin ardından insanlar Peşmerge ile birlikte Haşdi Şabi örgütünün isminin sıkça duymaya başladı. Haşdi Şabi örgütünün ne olduğu, kime bağlı olduğu ve hangi görüşte olduğunu merak edenler örgütle alakalı araştırma yapmaya başladı. Haşdi Şabi örgütüyle alakalı herşey haberimizde. 

Mesud Barzani yönetimindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) 27 Eylül tarihinde bağımsızlık referandumu adı altında korsan bir referandum gerçekleştirdi. Referandum beraberinde bir çok tartışmayı da getirdi. Türkiye, İran ve Irak referadumun ardından IKBY yönetimine karşı birlikte hareket etmeye başlamış ve çeşitli yaptırımlar uygulamıştır. Barzani yönetimi referanduma Kerkük ve Musul gibi Türkmenlerin çoğunlukla yaşadıkları yerleri de dahil etmiş ve bölgenin demoğrafik yapısını değiştirmek için çeşitli çalışmalar yürütmüş. Bu durum Türkiye ve Irak'ın tepkisine neden olmuştu. 

Referandumun hemen ardından Haşdi Şabi adıyla anılan örgüt Kerkük'e yerleştiğini duyurmuş ve Barzani yönetimine bağlı Peşmergelerle gerekirse çatışacağını açıklamıştı. Haşdi Şabi terör örgütünün Kerkük'e girişi Türkiye'de meydaya yansımasının ardından örgütle alakalı araştırmalar yapılmaya başlandı.

Haşdi Şabi (Halk Gücü) terör örgütü DEAŞ ile yaptığı mücadeleden sıkça adından söz ettirmekle birlikte eylemlerinde terör örgütü DEAŞ'tan farklı olmayan bir örgüttür. Haşdi Şabi Şiilerin DEAŞ'ı olarak nitelendirilir.

Haşdi Şabi örgütü Irak'taki Şii türbelerini korumak için Irak'ın en büyük Şii lideri Sistani'nin cihat ilanının ardından kuruldu. Sistani'nin çağrısına en çok İran sevindi. Nitekim İran'ın dini lideri Hamaney Haşdi Şabi'nin örgütlenmesi için devrim muhafızlarına emir verdi. Sayıları 45'i bulan Irak'lı Şii aşiretlerin silahlandırılmasından ve eğitilmesine kadar Kasım Süleymani görevlendirildi. 

Kasım Süleymani İran'ın en önemli askeri güçlerinden biri olan Kudüs Güçleri'nin komutanı. 

Iraklı Şii liderler Sistani, el Hekim, Sadr gibi, liderler de DEAŞ'tan farkı bulunmayan bu eli kanlı örgütü kutsadı. İran'ın eğittiği, Iraklı dini liderlerinin kutsadığı bu öfkeli ve intikam dolu insanlara, ABD, “saygı duyulacak gruplar” diyerek dünyada meşrulaştırdı.

Haşdi Şabi örgütü Irak Ordusundan ayrı olarak kendi flamalarını bayraklarını kullanmaya başladı. Irak ordusuna katılmayı reddetti. Örgüt emirlerini önce dini liderlerinden sonrasında İran'ın dini lideri Hamaney'den almaya başladı.

Yorumlar