Hasan Ferit Gedik'in ölümü davasında karar

- Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ile 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 5'i tutuklu 35 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı - Mahkeme heyeti, Gedik'i öldürdüğü gerekçesiyle 3 sanığa "kasten öldürme" suçundan 25'er yıl, 3 kişiyi de yaraladıkları gerekçesiyle "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 22 yıl altışar ay hapis cezası verdi - Tutuklu sanıklardan 2'sinin bu hallerinin devamına karar veren heyet, 3 sanığın da tahliyesine hükmetti

Google Haberlere Abone ol
Hasan Ferit Gedik'in ölümü davasında karar

İSTANBUL (AA) - Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ile 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 5'i tutuklu 35 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 36. celsesine, 5'i tutuklu 15 sanık ile tarafların avukatları katıldı. Duruşmada Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Meray ve yakınları da hazır bulundu.

Mahkeme heyetince kamu güvenliği gerekçe gösterilerek kapalı yapılan duruşma, karar verileceği gerekçesiyle açıldı ve tüm taraflar duruşma salonuna alındı.

Duruşmada sanıklara son sözlerinin sorulmasının ardından davaya ilişkin karar, mahkeme heyeti Başkanı Mahir Merdun tarafından açıklandı.

Mahkeme heyeti, sanıklar Şahin Eren, Hakan Taşhan ve Doğukan Çep'i, Hasan Ferit Gedik'i öldürdükleri gerekçesiyle "kasten öldürme" suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme heyeti, sanıkların yargılama aşamasındaki davranışlarını dikkate alarak cezayı 25'er yıla indirdi.

Bu sanıkları, mağdur Gökhan Aktaş, Abdullah Kıyak ve Yalçın İleri'yi de "kasten öldürmeye teşebbüs" ettikleri gerekçesiyle önce ayrı ayrı müebbet hapse çarptıran mahkeme heyeti, sanıkların eyleminin teşebbüs aşamasında kaldığı ve yargılama aşamasındaki tutumlarını da dikkate alarak cezayı 22 yıl altışar aya düşürdü.

Mahkeme heyeti, bu 3 sanığında aralarında bulunduğu 24 sanığı, "suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak" suçundan da 2 yıl altışar ay hapisle cezalandırırken, 10 sanığın ise bu suçtan beraatine hükmetti.

Sanık Göksel Kesici'nin de yargılama aşamasında vefat ettiğinden hakkında açılan kamu davalarının düşürülmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Şahin Eren ve Hakan Taşhan'ın bu hallerinin devamına, diğer tutuklu sanıklar Mert Kazan, Ferhat Keleş ve Zafer Turhan'ın ise tahliyelerini kararlaştırdı.

Bu arada, Hasan Ferit Gedik'i öldürdüğü gerekçesiyle 25 yıl hapse mahkum edilen Doğukan Çep hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri düzenlenmesine karar verildi.

- İddianamede geçen 30 ayrı olaya ilişkin ceza

Mahkeme heyeti, iddianamede geçen 30 ayrı olaya ilişkin de sanıklar hakkında ayrı ayrı suçlardan hüküm kurdu.

Bu olaylar kapsamında sanıklara "silahla yaralama", "suç delillerini gizleme", öldürmeye teşebbüs", "yağma", "tehdit", "ruhsatsız silah taşıma", "mala zarar verme" gibi suçlardan değişik oranlarda cezalar veren mahkeme heyeti, bazı sanıklara da bu suçlardan beraat kararı verdi.

Öte yandan mahkeme heyeti, sanıklar Zafer Turhan, Mesut Turhan ve Yakup Dalkılıç'ın da "örgüt yöneticisi olma" suçundan beraatine hükmetti.

Maltepe Gülsuyu Mahallesi'nde 30 Eylül 2013'te gösteri yapan gruba silahla ateş açılması sonucu, Hasan Ferit Gedik hayatını kaybetmiş, 3 kişi de yaralanmıştı.

Hazırlanan iddianamede, 5'i tutuklu 35 sanığın 11 ila 269 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırılmaları talep edilmişti.


Yorumlar