Hasan Aycın kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninde ödül alan isimler arasında bulunan Hasan Aycın kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Google Haberlere Abone ol
Hasan Aycın kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Hasan Aycın'ın kim ve nereli olduğu soruları Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreninden sonra birkez daha gündem oldu.

HASAN AYCIN KİMDİR?

Hasan Aycın, 20 Eylül 1955 tarihinde Balıkesir'in Aslıhantepecik köyünde doğdu. İlk eğitimini köyünde aldıktan sonra Balıkesir İmam Hatip Okulu'nu bitirdi ve Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. Bursa'da bir fabrikada grafikerlik yaparak profesyonel yaşamına adım attı ve ardından kendi grafik ajansında çalışmalarına devam etti.

SANAT YOLCULUĞU VE ESERLERİ

Hasan Aycın, ilk çizgisini 1978'de Yenidevir gazetesinde yayımladı. Yıllar içinde Yenidevir, Millî Gazete, Zaman, Yeni Şafak gibi gazetelerde ve Mavera, Yönelişler, Inquiry, Aylık Dergi, İslâm, Kadın ve Aile gibi dergilerde eserlerini sergiledi. 1990 yılında arkadaşlarıyla birlikte Kayıtlar dergisini kurdu. Ayrıca, Keloğlan ve Müşahedât başlıkları altında masallar ve otobiyografik yazılar kaleme aldı.

Aycın'ın albüm olarak yayımlanan karikatür kitapları arasında "Bocurgat", "Gece Yürüyüşü", "Âsâ", "Kulbar", "Kırk Hadis Kırk Çizgi", "Azhan", "Nun", "Zılal" gibi eserler bulunmakta. Ayrıca masal, söyleşi ve araştırma-inceleme türlerinde de eserler vermiştir.

SANAT ANLAYIŞI VE YARATICILIĞI

Aycın, kariyerinin 41. yılında "Çizginin Ötesinde" adlı bir sergi ile sanatseverlerin karşısına çıktı. Sergide sanatçının tarzı, yaklaşımı ve farklı konulara olan hassasiyeti gözler önüne serildi. Sergideki 18 eser, sanatçının kişisel yaşamından izler taşıyor. Aycın, çizgileriyle özgün bir ifade tarzı sergileyerek, geleneksel karikatür anlayışını aşan bir yaratıcılık gösteriyor.

Oyuncu Ulvî Alacakaptan, Hasan Aycın için "Yazısız karikatür çizen, büyük bir coğrafyanın en iyi karikatüristi" derken, yönetmen Murat Pay ise Aycın'dan sinemacılardan daha fazla etkilendiğini belirtti. Pay, Aycın'ın eserlerinin iyi ile kötü arasındaki mücadeleyi yansıttığını ifade etti.

ÇOCUKLUK ANILARI VE SANAT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Hasan Aycın, çocukluğundaki doğal ortamın sanatına olan etkisini vurguluyor. Doğal ortamda gördüklerini yalın simgelerle anlatmaya çalışıyor. Aycın'a göre, şehir hayatında büyüse farklı bir sanatçı olurdu. Ayrıca, modern tıbbın çaresiz kaldığı bir dönemde, köye gelen bir kadının hazırladığı ilaç sayesinde yürümeye başlaması, onun sanatında derin izler bıraktı.

Aycın, Türk çizgi sanatında kendine has bir yer edinmiş, eserleriyle okuyucularına derin anlamlar sunan bir sanatçıdır. Çocukluk anılarından beslenen, doğayı ve insani değerleri ön plana çıkaran çizgileriyle, sadece bir karikatürist olmanın ötesine geçmiş, sanatının farklı yönleriyle tanınmıştır.

Yorumlar