Harry Potter Snape kim?

Harry Potter filminde Snape karaakterini canlandıran oyuncunun kim olduğu seyirci tarafından uzun zamandır merakla soruluyor. Öte yandan Snape'i canlandıran oyuncu yaptığı açıklamalarda neden sonuna kadar gittiğini de ilk kez açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Harry Potter Snape kim?

Harry Poter Snape kim, başrol karakterine düşman mı yoksa aslında onu korumaya çalışan bir koruyucu mu soruları merakla sorulurken, karakteri canlandıran oyuncunun kim olduğu da yine en çok merak edilenler arasında bulunuyor.

HARRY POTTER SNAPE KİM?

Harry Potter filminde Snape karakterini Alan Rickman canlandırıyor. Serinin ilk başlarında Harry'nin düşmanı olarak görünen Snape aslında onun koruyucusu olarak sonradan herkesi şaşırtıyor.

Harry Potter serisinin sonlarında, Harry Potter'a düşman olduğu sanılan Alan Rickman'ın canlandırdığı Snape'in aslında onu korumaya çalıştığı ortaya çıkmıştı (Warner Bros)
Alan Rickman'ın günlükleri, 2000'lerin ortalarında Harry Potter serisini yarıda bırakmayı düşünen ünlü oyuncunun Snape rolünü neden sonuna kadar götürdüğünü ortaya koydu.

Harry Potter Snape kim?
Harry Potter Snape

 

The Guardian'ın 2001'den 2011'e kadar 8 Harry Potter filminde oynayan Rickman'ın yakında kitap olarak basılacak günlüklerinden paylaştığı kesitler, ünlü oyuncunun film serisindeki deneyimine ışık tuttu.

Rickman, Ocak 2002'de günlüğüne bir film serisinde oynamanın "hiç bitmeyecekmiş gibi" hissettirdiğini yazdı. Ünlü oyuncu seriden ayrılmaktan ise ilk kez Aralık 2002'de bahsetti:

Harry Potter'dan ayrılmaktan menajerim Paul Lyon-Maris'e bahsettim, bunu yapacağımı düşünüyor. Ama işte, yine projede fikir ayrılığı yaşıyoruz. "Daha fazla Harry Potter yok" diye tekrarlıyorum ama bunu duymak istemiyorlar.

Bu yazdıklarına ve Rickman'a 2005'te prostat kanseri teşhisi konmasına rağmen ünlü oyuncu Ocak 2006'da serinin 5. filmi Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nda oynamaya karar verdi:

Nihayet Harry Potter 5'e evet dedim. İyi veya kötü hissetmiyorum. Kafamda kazanan argüman "Bu senin hikayen, sonunu gör" oldu.

Rickman, seriye devam etmesini sağlayan itici gücün ne olduğunu da günlüklerine yazdı.

Ünlü oyuncu, film serisinin uyarlandığı kitapların yazarı J.K. Rowling'in kendisine Snape'in hikayesinin detaylarını anlattığı ve Lily Potter'la aşkından bahsettiğini not etti:

Son Harry Potter kitabını bitirdim. Snape kahramanca ölüyor, Potter çocuklarına ondan "tanıdığı en cesur adamlardan" diye bahsediyor, hatta birine Albus Severus adını veriyor. Jo. Rowling'in 7 yıl önce verdiği ufak bir bilgi parçası, Snape'in Lily'ye aşık olduğunu söylemesi benim tutunacak dalım oldu.
Alan Rickman tüm Harry Potter filmleri bittikten sonra 2016'da 70 yaşında hayatını kaybetti. 

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Yaklaşan birleşme özel bölümünün çekimleri sırasında Alan Rickman'ın, Harry Potter'da oynadığı Severus Snape'in kaderini filmin yönetmenine açıklamayı reddettiği ve aslında karakterinin gerçek doğası hakkında bilgi sahibi olan tek kişi olduğu ortaya çıktı. Hayranlar, Severus'un, Harry'i korumak için nasıl ikili bir ajan gibi davrandığını son bölüme kadar bilmiyordu.

Voldemort'un Ölüm Yiyenlerinden biri olarak sekiz Harry Potter filminin tamamında ünlü Hogwarts profesörü Severus Snape'i canlandıran ve 2016 yılında 69 yaşında yaşamını yitiren Alan Rickman'ın, Snape hakkındaki gerçek bilgilere sahip olan tek kişi olduğu ortaya çıktı. Hayranlar onun aslında Harry'i korumak için çalışan bir ajan olduğunu sadece son kitapta ve son filmin ikinci bölümünde öğrenebildi.

20. yıl özel birleşme çekimleri sırasında konuşan filmin baş büyücüsü Daniel Radcliffe çekim günleri hakkında, serinin ilk iki filmini yöneten Chris Columbus'un, Alan'a 'Bunu neden böyle yapıyorsun?' diye yalvardığını söyledi. Radcliffe, "Rickman her seferinde, 'Sana sonra anlatırım' diye cevap verirdi ama Columbus'a asla anlatmadı, hiç kimseye söylemedi" dedi. Çocuk oyuncu ayrıca, Zümrüdüanka Yoldaşlığı filminin yayınlanmasından günler sonra, 2007'de son kitap raflardaki yerini alana kadar hikayeden haberdar olmadığını da itiraf etti.

Yönetmen Columbus, bu yılın başlarında benzer bir hikayeyi hatırladı ve Alan'ın "küçük küçük tuhaflıklarının" kafasını kaşımasına neden olduğunu söyledi. Columbus "Alan daha en başlarda 'Sanırım ne olduğunu bilmem gerekiyor' diye meraklanınca Rowling onu yemeğe çıkardı ve ona seri boyunca Snape'e ne olacağı hakkında bir şeyler anlattı. Sonrasında yanına gidip ne konuştuklarını sorduğum zaman, 'Ah, yedinci kitabı okuduğunda anlarsın' derdi. 'Şey, evet, ama şimdi bu bana yardımcı olmuyor. İlk filmi ben yönetiyorum' diye ağzından laf almaya çalışırdım" şeklinde konuştu.

 Rowling, Harry Potter çekimleri sırasında Rickman'e verdiği 'çok gizli' bilgi olan Potter'ın annesine aşık olduğunu 2016 tweet'inde açıklamıştı. Rickman'e, Snape'in Harry Potter'ı Lord Voldemort'tan korurken ölen annesi Lily'ye olan sonsuz aşkını anlattığını itiraf etti. Kendisinden sırrı açıklamasını isteyen bir hayranına, "Alan'a 'her zaman (always)' kelimesinin arkasında ne olduğunu söyledim" diye cevap vererek, serinin yedinci ve son romanı Harry Potter ve Ölüm Yadigarları'nda Profesör Snape'in çocukluk arkadaşı olan Lily'ye her zaman aşık olduğunu söylediği sahneye atıfta bulundu. Bir zamanlar Voldemort'un Ölüm Yiyenlerinden biri olan öğretmeni, çift taraflı bir ajan olarak Dumbledore ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı ile aynı hizaya getirmeye yönlendiren, Snape'in Lily'ye olan sevgisiydi.

Serinin ilk iki filmi olan 'Felsefe Taşı' ve 'Sırlar odasının' yönetmenliğini Chris Columbus üstlenirken; üçüncü film 'Azkaban Tutsağı'nı Alfonso Cuarón, dördüncü film 'Ateş Kadehi'yle Mike Newell yönetmenlik koltuğuna oturdu. Filmin son ve en uzun süreli yönetmenliğini ise 'Zümrüdüanka Yoldaşlığı', 'Melez Prens' ve 'Ölüm Yadigarları Birinci ve İkinci Bölüm filmleriyle David Yates yaptı.

ALAN RICKMAN KİMDİR?

Alan Rickman, 21 Şubat 1946'da Batı Londra'nın Hammersmith bölgesinde doğdu. İşçi sınıfına mensup olan ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi Margaret Doreen Roseve, ev hanımı olarak ailesine bakarken, babası Bernard William Rickman ise bir fabrikada işçi olarak çalışıyordu. Rickman'ın kökenleri İngiliz, İrlandalı ve Gallerli olup, ailesinin dini geçmişi farklıydı; babası Katolikken, annesi Metodistti. Rickman'ın ayrıca David ve Michael adında iki erkek kardeşi ile Sheila adında bir kız kardeşi vardı.

Rickman'ın hayatı, babasının sekiz yaşındayken akciğer kanserinden kaybetmesiyle büyük bir değişiklik yaşadı. Annesi, çocuklarını postanede çalışarak büyütmek zorunda kaldı. Bir süre sonra yeniden evlense de bu evlilik de sürdürülemedi.

Çocukluk döneminde, Rickman'ın ilk aşkı on yaşlarındayken Amanda adında bir kıza aitti. Aynı dönemde, hat sanatı ve suluboya resim konularında büyük yetenek gösterdi. Eğitim hayatına Acton'daki Montessori okulunda başlayan Rickman, ardından Latymer Upper School'a devam etti. Latymer'den mezun olduktan sonra, sanat ve tasarım alanında eğitim almak için Chelsea College of Art and Design'a katıldı. Daha sonra ise Royal College of Art'ta öğrenim gördü. Bu dönem, Rickman'ın oyunculuk yerine grafik tasarımı gibi daha istikrarlı bir meslek seçmesine yol açtı. Royal College of Arts'ın bünyesinde ARK ve the Notting Hill Herald dergileri için grafik tasarımcısı olarak çalıştı.

Mezun olduktan sonra Rickman, birkaç arkadaşıyla birlikte Graphiti adlı bir grafik tasarım stüdyosu kurdu, ancak birkaç başarılı yılın ardından oyunculuk kariyerine odaklanma kararı aldı. Bu nedenle, Royal Academy of Dramatic Art (RADA) seçmelerine başvurdu ve 1972'den 1974'e kadar RADA'da eğitim aldı. Bu süreçte, Sir Nigel Hawthorne ve Sir Ralph Richardson gibi tanınmış isimler için kostümcü olarak çalışarak geçimini sağladı.

Alan Rickman'ın yaşamı, mücadele dolu bir çocukluk döneminden başlayarak sanat ve oyunculuk kariyerine uzanan ilginç bir hikayeyi yansıtmaktadır. RADA'daki eğitimi, onun gelecekteki başarılı oyunculuk kariyerinin temelini atmıştır.

Yorumlar