Hangi bölümü tercih etmeli' diyenlere tasarım önerisi

Başta dijital tasarım olmak üzere yaratıcı düşüncenin ön plana çıktığı sanat ve tasarım bölümleri giderek gençlerin daha fazla tercih ettiği bölümler arasında yer alıyor. İş dünyası da bu bölümlerden mezun olan yetenekli gençleri adeta havada kapıyor. 

Google Haberlere Abone ol
'Hangi bölümü tercih etmeli' diyenlere tasarım

Geçen yıl yüzde 60 yatırım artışıyla Londra’dan sonra dünyada ikinci sıraya İstanbul’un yerleşmesi dijital oyun sektörüne gösterilen ilginin en önemli göstergesi. Gençler de bu sektörde yer almak için üniversite tercihlerini bu bölümlere yapıyorlar. Sadece oyun değil, genel olarak yaratıcı tasarım bölümlerine ilgi giderek artıyor.

Doç. Dr. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu Yolun Başındayken programına katılan Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Asım Vehbi, kendisi de tasarım eğitimi almış bir iş insanı olan Erbil Arkın’ın sektördeki boşluğu ve gençlerin ilgisini görerek KKTC’de sanat, tasarım ve iletişim odaklı bir üniversite kurduğunu aktardı.

 “Tüm fakülte ve bölümlerimiz öğrencileri interdisipliner bir modelde tasarım, teknoloji, uygulama taraflarıyla iş ortamına hazır olarak mezun oluyorlar. Her bölümün birincisine iş garantisi veriyoruz ama geçtiğimiz iki yıl biz iş verecek birisini bulamadık. Çünkü bölüm birincilerimiz ve pek çok öğrencimiz dünyanın en iyi üniversitelerinde yüksek lisansa gittiler. Çok zor kabul eden dünya çapında bir üniversite olan Paris College of Arts bizim öğrencilerimizden ikisini hemen hiç fark dersi istemeden yüksek lisansa kabul etti. Diğerleri başta staj yaptıkları yerler olmak üzere hemen iş buldular. O nedenle yeteneği ve ilgisi olan öğrencilere bizim bölümlerimize bakmalarını tavsiye ediyorum.”

DİJİTAL OYUN TASARIMINA İLGİ BÜYÜK

Yoğun talep üzerine üç yıl önce dijital oyun tasarımı bölümünü de açtıklarını anlatan Prof. Dr. Asım Vehbi, “Biz ilk mezunlarımızı seneye vereceğiz ama uygulamalı eğitim alan öğrencilerimiz oyun sektöründe gerçekten çok ciddi maaşlara ve kolaylıkla hemen iş bulabiliyorlar.” dedi.

 ÖĞRENCİ ADASI KIBRIS

Son yıllarda Türkiye başta olmak üzere tüm dünyadan ilgi gören 382 bin nüfuslu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinde okuyan yabancı öğrencilerin sayısı 100 bine ulaştı. Prof. Dr. Asım Vehbi, Kıbrıs’ta öğrenci olmayı şöyle anlattı:

“Resmi istatistiklerdeki suç oranlarına baktığımız zaman dünyanın en güvenli yerlerinden birisidir Kuzey Kıbrıs. İkincisi de hocalarıyla, sınıftaki arkadaşlarıyla etrafta yaşayan insanlarla gerçekten uluslararası bir ortamda eğitim alıyor öğrencilerimiz. Üstelik Kıbrıs şu son dönemlerde Türkiye'nin birçok yerine göre çok daha ekonomik. Ücretlerimizi TL olarak alıyoruz. Hem kendimizin apart otel şeklinde öğrencilerin barınabileceği imkanlarımız var hem de anlaşmalı olduğumuz özel yurtlar var. Üniversitemizin ücretsiz servisleriyle ulaşım sorunları da olmuyor.”

ULUSLARARASI EĞİTİM ORTAMI

“Girne’nin tam göbeğinde doğu dostu kampüsümüzde 53 farklı ülkeden öğrencimiz var. 16 lisans bölümümüzün 14’ünde eğitim dili İngilizce. Öğretim kadromuzun, sanatçılarımızın büyük bir çoğunluğu yabancı olduğu için kampüsteki dil çoğu zaman İngilizce. 16 bölümümüzün yedisi özel yetenekle alıyor ki Kıbrıs dışındaki aday öğrenciler için online sınav dahil çeşitli kolaylıklar yaptık. Bu yıl KKTC Cumhurbaşkanımızın ricalarıyla, tarihi çalışmalarda Rum tarafından eksik kalmamak amacıyla Arkeoloji bölümü açtık. Kar amaçlı bir üniversite değiliz zaten, işin yetenek ve ihtiyaç tarafına bakıyoruz. Bu yılki 390 kontenjanımızın 210’u tam burslu, 118’i yüzde 50 burslu. Sadece 62 öğrenci ücretli ama ücretli ve yüzde 50 burslu olan öğrenciler bizi ilk beş tercihlerine yazarlarsa artı yüzde 40 daha alıyorlar.”

Yorumlar