Han neden çöp topluyor?

Han neden çöp topluyor sorusu Masumlar Apartmanı dizisini izleyen seyircilerin kafasında sık sık dolaşan bir sorudur.

Google Haberlere Abone ol
Han neden çöp topluyor?

Masumlar Apartmanı dizisinin başrol karakterlerinden Han'ın sürekli çöp karıştırması, çöplerden kağıt toplaması seyircinin dikkatini çeken konular arasında yer alıyor. Peki, Han neden çöp topluyor? İşte detaylar: 

Ünlü Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu'nun romandan uyarlanan Masumlar Apartmanı dizisinde Han karakterini canlandıran kişi, sık sık çöpleri karıştırıyor, çöplerden kağıt topluyor. Birkan Sokullu'nun canlandırdığı Masumlar Apartmanı Han, iyi giyimli, disiplinli, şirket sahibi çevresinde saygın olarak tanınan bir kişiliktir. Ancak kimsenin bilmediği bir hastalığı ya da takıntısı var. Geceleri sokaklara çıkarak çöpleri karıştırıyor, çöplerden kağıt topluyor. Aynı şekilde hurdadan satın aldığı bir arabanın içine girerek burada saklı tuttuğu cansız mankenler dertleşiyor, onunla konuşuyor. Han'ın bu durumu doğal olarak seyircinin merakını celbediyor. Han neden çöp topluyor, hastalığı nedir? İşte detaylı bilgiler: 

Han, küçüklüğünde annesinin kendisine yönelik bir tavrından dolayı hastalığa tutulmuş bir karakterdir. Babasının iş görüşmeleriyle alakalı bir kağıda ailesini çizen minik Han, bu durumu gören babasının annesini azarlaması, annesinin de bunun üzerine Han'ın elinden kağıdı aldıktan sonra onu feci şekilde azarlaması onda çok olumsuz etki yapar. Özellikle de Han'ın kağıdın üzerine çizdiği ailenini içinde annesinin olmaması ise annesini daha çok kızdırır ve annesi bu durumu Han'ı fena halde hırpalayarak onu cezalandırır. Han'ın küçüklüğünde yaşadığı bu vaka onun bütün hayatını alt üst eden bir travmaya dönüşür. Bu nedenle sürekli çöpleri karıştırır, içindeki kağıtları toplayarak anlamsız tavırlar ortaya koyar. 

Han'ın çöp toplama hastalığının adı ise Dispozofobi'dir. Peki, Han'ın hastalığı olan Dispozofobi nedir? İşte detay:

DİSPOZOFOBİ NEDİR?

Halk arasında istifçilik olarak bilinen kompülsif biriktirme takıntılığı, genellikle herhangi bir değeri olmayan sağlıklı ve eski eşyaları atmayıp biriktirme hastalığı olarak ifade edilmektedir. Psikoloji literatüründe dispozofobi olarak ifade edilen bu hastalığa sahip olan bireyler, bazı eşyalarını ileride lazım olabilir düşüncesiyle saklamaktadır. Koleksiyonerlikten çok daha farklı olan bu durum, genellikle bireylerin evlerini, iş yerlerini ya da yaşadıkları ortamı yaşanmaz hale getirebilecek seviyede olmaktadır. Günümüzde nüfusun en az yüzde 3’ü gibi bir kitlede görülebilen dispozofobi hastalığı, bir tür obsesif kompülsif bozukluk (OKB) türü olarak bilinmektedir.

DİSPOZOFOBİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Bu gibi hemen her türlü obsesif kompülsif bozukluk türünden kurtulması mümkündür. Bireyin kendi çabaları ile ya da kendiliğinden geçebilmesi mümkün olmayan bu psikolojik problem, ancak bir uzman kontrolünde gerçekleştirilen tedavi ile kurtulabilmek mümkündür.

Biriktirme ve bunun gibi pek çok OKB ya da takıntı hastalığında daha çok bilişsel davranışçı terapi yöntemi uygulanmaktadır. Çünkü ilaç tedavisi, takıntı hastalığı olan bireyler pek etki etmeyebilir.

Öte yandan biriktirme hastalığı, bireyin yaşamını, aile hayatını ve bunun gibi durumları olumsuz yönde etkileyen bir durum haline geldiğinde, artık tedavi gerektirmektedir. Genellikle takıntı hastalığına sahip olan bireyler kendi isteği ile tedaviye başvurmazken, aile desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun nedeni ise hastalığının farkında olmamasıdır.

Han'ın çöplerden kağıt topladığı sahnelerden biri:

Yorumlar