Hamileler aşı olmalı mı? Emziren kadınlar aşı olabilir mi?

Hamileler aşı olmalı mı veya hamile kadınlar Kovid-19 aşısı olabilir mi, bir sakıncası veya riski var mı, uzmanlar bu konu hakkında ne diyor? İşte hamileler ve aşı konusunda uzman görüşü:

Google Haberlere Abone ol
Hamile ve emziren kadınlar aşı olmalı mı?

Hamileler aşı olmalı mı, hamile kadınlar Kovid-19 aşısı olabilir mi, bir sakıncası ya da tehlikesi var mı? Hamile kadınların aşı olmaları konusunda uzman görüşleri ne diyor? Koronavirüs aşısı hamile kadınlara zarar verir mi? Bu ve buna benzer sorular son dönemlerde merakla cevap arayan sorular oldu. İşte detayı:

Hamileler aşı olmalı mı
Eğer hamile kadınlarda şeker hastalığı, bağışıklık sorunları, astım yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi altta yatan tıbbi bir durum varsa aynı yaştaki hamile olmayan kadınlardan daha fazla Covid-19 riski altında olabilmektedirler.

 

Sağlık Bakanlığı'nın hamile kadınlara yönelik aşı yapılması ya da yapılmaması konusunda herhangi bir direktifi bulunmuyor. Bakanlık bu konuyu tamamen hastaların doktorlarına bırakmış durumda. Doktorlarından "yapabilirsiniz" onayı alan hamile kadınlar koronavirüs aşısı olabiliyor. Ancak "yapamazsınız" şeklinde uyarı alanların ise kesinlikle aşı yaptırmamaları gerekiyor. 

UZMAN GÖRÜŞLERİ NE DİYOR?

Peki, uzmanlar hamile kadınların koronavirüs aşısı olup olmamaları konusunda ne diyor? 

İşte uzmanların hamile kadınlar ve aşı konusundaki görüşleri:

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir: 

Yapılan pek çok araştırma, koronavirüs (covid) aşılarının etkili ve güvenli olduğunu göstermektedir. Bu aşılar canlı koronavirüs içermez ve hamile bir kadına veya anne karnındaki doğmamış bebeğe bulaşmaz.

Hamileler aşı olmalı mı
Covid hastası olan kadınların bebeklerini erken doğurma olasılığı, Covid hastası olmayan kadınlara göre 2-3 kat daha yüksektir.

 

Hamilelere aynı yaş veya risk grubundaki kişilerle aynı anda covid aşıları öneriliyor. COVID-19 aşılarına yönelik elde edilen veriler dünya genelindeki düzenleyici kurumlarca devamlı olarak gözden geçiriliyor.

İlk doz aşıyı yaptırmış ve hamileyken 2.bir doz önerilen herkes, ilk dozun ardından ciddi bir yan etki görülmedikçe aynı tür aşının 2. dozunu yaptırmalıdır.

Covid hastası olan hamile kadınların, aynı yaşta hamile olmayan kadınlara oranla yoğun bakımda tedavi altına alınma riski daha yüksektir. Covid hastası olan kadınların bebeklerini erken doğurma olasılığı, Covid hastası olmayan kadınlara göre 2-3 kat daha yüksektir.

Altta yatan başka bir hastalığı bulunan hamilelerin, covid hastalığından dolayı ciddi komplikasyonlar yaşama riski daha da yüksektir. Eğer hamile kadınlarda şeker hastalığı, bağışıklık sorunları, astım yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi altta yatan tıbbi bir durum varsa aynı yaştaki hamile olmayan kadınlardan daha fazla Covid-19 riski altında olabilmektedirler. Bu nedenle bu riskler göz önünde bulundurularak hamilelerin kendi istekleriyle covid aşısı olabileceği belirtiliyor.

Ancak, bir diğer kaynakta aktarılan bilgilere göre ise inaktif covid aşılarının hamilelerde kullanılması üzerine yeteri kadar bilgi bulunmuyor. Bununla birlikte, eğer hamileler eğer covid aşısı olmaya karar vermişse bunun ilk trimisterde olmaması tavsiye ediliyor.

Yüksek riskli ve ilk 3 ayını doldurmuş hamilelerin hekimleri ile ayrıntılı görüşüp kararı ona göre vermeleri öneriliyor.

Covid aşılarının etkinliği yüksek olsa bile hiçbir aşının tamamen yüzde yüz hastalığı koruyacağı ile ilgili bir garantisi bulunmuyor. Bu nedenle, Hamile kadınlar da diğer herkes gibi koronavirüs önlemlerine dikkat etmeli.

KADIN DOĞUM UZMANI OP. DR. SİNAN ERDOĞAN

İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sinan Erdoğan, Covid-19 aşısının, koronavirüs hastalığını ağır geçirme riski olan gebelerin kendi istekleri halinde uygulanabileceğini ifade etti.

Gebelik döneminde ve emziren annelere, İnaktif Pandemik COVID-19 aşısının (CoronaVac) uygulanmasına ilişkin yeterli veri bulunmadığını belirten Op. Dr. Sinan Erdoğan, “COVID-19 hastalığının ağır geçirilme riski yüksek olan gebelere, kendi istekleri halinde uygulanabilir. İlk trimesterde uygulanmaması tercih edilir. Kendi istekleri halinde emzirenlere aşı uygulanabilir. Bakanlığımız, aşının (CoronaVac=Çin Aşısı) inaktif olduğunu vurguluyor. Gebe ve emzirenlere yapılmaması veya yapılması hakkında kesin bir şey söylemiyor. Gebelik planlayan veya tedavi alan kadınlar için Amerikan Üreme Derneği, aşının inaktif olduğunu ve yapılabileceğini ifade ediyor. Yüksek riskli emziren annelerin yapmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Gebeler ile ilgili kesin bir şey söylemek çok zor. Yüksek riskli ve ilk 3 ayını doldurmuş gebeler Hekimi ile ayrıntılı görüşüp karar vermelidir. Gebelik planlayan ve tedavi alan yüksek riskli kadınların aşısını yaptırması ve bir aya ara vermesi şimdilik makul görünüyor. Bu dönemde neredeyse bir yıldır yapmaya alışık olduğumuz şeyi yapıp, maske, fiziksel mesafe ve sosyal izolasyonla kendimizi ve bebeğimizi korumaya devam edelim” dedi.

BİLİM KURULU ÜYESİ ŞENER

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener Kovid-19 hastası olan hamilelerden ölenlerin olduğuna işaret eden Şener, bu nedenle hamilelerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, "Gebe kaybettiğimiz çok oldu maalesef çünkü her ilacı veremiyorsunuz. O yüzden gebe ve emziren hasta grubunda aşılanmayla ilgili bir kısıtlılık yok." şeklinde konuştu.


 

Yorumlar