Hamdi Akın AA Finans Masası'nın konuğu oldu (1)

- Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın: - "Finans çevreleri, Türkiye ekonomisinin referandumdan sonra daha iyi olacağına kanaat getirmiş vaziyetteler ve toparlanma olacağını düşünüyorlar" - "Referandum sonrası Türkiye'nin ciddi bir çıkışının olacağını hepsi söylüyorlar"

Google Haberlere Abone ol
Hamdi Akın AA Finans Masası'nın konuğu oldu (1)

ANKARA (AA) - Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, finans çevrelerinin Türkiye ekonomisinin referandumdan sonra daha iyi olacağını düşündüklerini belirterek, "Referandum sonrası Türkiye'nin ciddi bir çıkışının olacağını hepsi söylüyorlar." dedi.

Akın, Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk oldu ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini de içeren anayasa değişikliği referandumuna ilişkin bir soru üzerine Akın, referandum sonrasında ekonomiye odaklanmış bir ortam oluşmasını beklediklerini söyledi. Bu anlamda referandumun sonuçlanmasının çok önemli olduğunu dile getiren Akın, "Sonuç ne çıkarsa çıksın. Ben gayet iyi biliyorum ki hükümetimiz 2019 yılı seçim zamanına kadar tamamen ekonomiye odaklanacak ve ekonomik yönden Türkiye'yi yeniden layık olduğu yerlere getirecektir." diye konuştu.

Referandumun sonucundan ziyade sürecin bir an önce bitmesini beklediklerini kaydeden Akın, şirket olarak bu yıl oldukça ciddi yatırımlar yapacaklarını, "durmak yok, yola devam" prensibiyle yatırımları sürdürdüklerini ifade etti.

"Evet de olsa hayır da olsa sonuçta referandumdur. Halkın ne dediğini öğrenmek için yapılan bir anayasa referandumudur." diyen Akın, referandum sonucunun, ekonomi açısından her iki halde de daha iyi olacağını vurguladı. Öngörülebilirliğin sadece iş adamları için değil aile için bile çok önemli olduğunun altını çizen Akın, "Şirketler, devletler için de öngörülebilirlik olmadığı zaman istikrarı yakalamak mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Akın, yatırım yapabilmek açısından ne olabileceğini bilmek, tahmin etmek istediklerini belirterek, "Onun için artık istiyorum ki şu referandumlar bitsin. Çünkü bizim işimiz siyaset değil. Bizi birileri yönetecek, bizim için işin siyaset kısmı hiç önemli değil. Artık halkın seçtiği neyse o olacak, demokrasi içindeyiz." ifadesini kullandı.

- "Siyasi anlamda yerimizi belirlemeliyiz"

Akın, darbe girişiminin ardından, Türkiye'ye yönelik sürdürülen olumsuz kampanyalara karşı, yurt dışında ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydederek, "Hatta birçok yere mektup yazdım özel olarak, 'Türkiye bunu çok kısa sürede atlatacaktır, siz yatırımlarınızdan vazgeçmeyin' diye. Hala görüşmelerimize devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki yabancı sermaye bizim için son derece önemli, mutlaka Türkiye'ye girişinin artarak devam etmesi lazım. Bunu sağlayabilmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Siyasilerle, yurt dışındaki finans çevrelerinin aynı şeyleri düşünmediğini gözlemlediklerini dile getiren Akın, şöyle devam etti:

"Yurt dışında siyasiler, Türkiye'nin aleyhinde birtakım davranış biçimlerinde bulunuyorlar. Ama finans çevreleri ya da orada yaşayanlar, Türkiye ekonomisinin referandumdan sonra daha iyi olacağına kanaat getirmiş vaziyetteler ve toparlanma olacağını düşünüyorlar. Bu şekilde düşündüklerini biliyorum ve yatırımlarını yapacaklarını düşünüyorum. Referandum sonrası Türkiye'nin ciddi bir çıkışının olacağını hepsi söylüyorlar. Finans dünyasında böyle bir bakış var siyasetin bu şekilde dozunu arttırarak, Türkiye karşıtı bir hal alması, finans dünyasını ve yatırımcıları etkiler. Yatırımcılar Avrupa ile arası iyi olmayan ve devamlı çatışma içinde olan bir Türkiye'yi tercih etmezler, onun yerine başka ülkeleri tercih ederler. Ama hiç değilse biz, siyasi anlamda yerimizi belirleyebilirsek, yani Avrupa'nın yanında mıyız, Amerika ile beraber miyiz, Rusya ile beraber miyiz ya da bir Ortadoğu ülkesi miyiz? Ne olduğumuz tam olarak belirlediğimiz zaman, bu konuda endişeler giderek azalacaktır."

(Sürecek)

Yorumlar