Hamas ve Fetih'in uzlaşı anlaşması

- Filistin Fetih Hareketi Merkezi Komite üyesi Ahmed: - "Filistin uzlaşı hükümetine Gazze'deki yetkilerini devralması için yüzde 1 dahi yetki verilmedi"

Google Haberlere Abone ol
Hamas ve Fetih'in uzlaşı anlaşması

RAMALLAH (AA) - Filistin Fetih Hareketi Merkezi Komite üyesi Azzam el-Ahmed, Hamas'ın uzlaşı hükümetinin, Gazze'deki yetkilerini devralmasına imkan tanımadığını belirtti.

Katar merkezli yayın yapan "Al Jazeera" televizyonuna verdiği özel mülakatta Ahmed, "Filistin uzlaşı hükümetine Gazze'deki yetkilerini devralması için yüzde 1 dahi yetki verilmedi." dedi.

Hükümetin, Kahire'de imzalanan uzlaşı anlaşmasına göre 1 Aralık itibarıyla Gazze'deki görevlerini teslim almasının 10 Aralık'a ertelendiğini ifade eden Ahmed, Gazze'de "direnişin" silahlarına ilişkin ise "Silahlar sadece tek elde ve Filistin yönetiminde olmalı ve direnişin anlamı belirlenmeli." diye konuştu.

Hamas ve Fetih heyetleri, Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "Uzlaşı Anlaşması"nı imzalamıştı. Bu kapsamda, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümetinin, en geç 1 Aralık 2017'ye kadar Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de de tüm görevlerini yerine getirmesi kararlaştırılmıştı.

Uzlaşı hükümetine bağlı bakanlar, ekim ayı başında Hamas'tan görevlerini devralmış, Eğitim, Sağlık, Ekonomi, İletişim ve Bilgi Teknolojileri, Ulaştırma, Tarım, Yerel Yönetimler, Turizm, Vakıflar ve Dini İşler ile Kültür bakanlıklarının teslimi gerçekleşmişti.

Ayrıca Hamas, Gazze'deki sınır kapılarını 1 Kasım'da Filistin yönetimine devretmişti.

Yorumlar