"Hamas-Dahlan yakınlaşması bölünmeyi derinleştirir"

- Birzeit Üniversitesi Medya Profesörü Aktaş: "İki taraf arasındaki ilişki ortak çıkar üzerine kurulu. Ancak bu durum Filistin bölünmüşlüğünü daha çok derinleştirecek" - En-Necah Üniversitesi Siyasal Bilgiler Profesörü Nairat: "Önümüzdeki günlerde bu uzlaşının (Hamas-Dahlan), ulusal uzlaşının bir ön hazırlığı mı yoksa başka bir alternatif mi olacağı netleşecektir" - Siyasi analist Amayire: "Bu, Hamas'ın, Filistin yönetiminin son dönemlerdeki adımlarına bir cevap niteliğindeydi" - Filistinli siyaset yazarı Rabah: "Hamas ile Dahlan arasındaki yakınlaşma, Hamas-Fetih krizini derinleştirecek"

Google Haberlere Abone ol
"Hamas-Dahlan yakınlaşması bölünmeyi derinleştirir"

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Filistinli analistler, Fetih Hareketi'nden ihraç edilen Muhammed Dahlan'ın Gazze'deki Filistin Yasama Konseyi toplantısına video konferans yöntemi ile katılarak konuşma yapmasını Hamas-Dahlan yakınlaşması şeklinde değerlendirirken, bunun ise Hamas-Fetih gerginliğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Filistinli analistler, 2006 seçimlerinden sonra Gazze'den kaçmak zorunda kalan eski güvenlik şefi ve eski Fetih Hareketi mensubu Muhammed Dahlan'ın geçen çarşamba günü Gazze'de yapılan Filistin Yasama Konseyi toplantısına video konferans ile katılarak konuşma yapmasını değerlendirdi.

Hamas'ın, Fetih Hareketi'nden ihraç edilen Dahlan ile ortak çıkar gereği yakınlık kurduğunu belirten analistler, bunun Hamas-Fetih gerginliğinden kaynaklandığını ve Dahlan ile böyle bir ittifakın Filistin'deki bölünmüşlüğü daha da derinleştireceğini savundu.

Filistinli siyasi analist ve Batı Şeria'daki Birzeit Üniversitesi Medya Profesörü Neşet el-Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a karşıtlığının Hamas ve Dahlan'ı bir araya getirdiğini belirterek, "İki taraf arasındaki ilişki ortak çıkar üzerine kurulu. Ancak bu durum Filistin bölünmüşlüğünü daha çok derinleştirecek." dedi.

Aktaş, "Dahlan, Arap dünyasındaki ekonomik gücü temsil ediyor. Hamas, onunla uzlaşıyı kabul ediyor. Hamas da halihazırda önemli bir güç." ifadelerini kullandı.

- "Filistin'de siyasi hayat sisli"

Necah Üniversitesi Siyasal Bilgiler Profesörü Raid Nairat ise Dahlan'ın Gazze'deki toplantıya katılmasının Abbas ile ilişkilere olumsuz yansımaları olacağını ifade etti.

Filistin'de şu an siyasi hayatın sisli olduğunu söyleyen Nairat, Hamas-Dahlan uzlaşısının, gerçek kapsamlı bir ulusal uzlaşının gerçekleşmesini sağlayacak göstergelere sahip olmadığını kaydetti.

Nairat, "Önümüzdeki günlerde bu uzlaşının (Hamas-Dahlan), ulusal uzlaşının bir ön hazırlığı mı yoksa başka bir alternatif mi olacağı netleşecektir." dedi.

Siyasi analist Halid el-Amayire, Dahlan'ın video konferans ile toplantıda konuşmasının Hamas ve Fetih arasındaki siyasi çekişmenin ürünü olduğunu belirterek, "Bu aynı zamanda Hamas'ın, Gazze'deki görevlilerin maaşlarının ödenmemesi ve bazı kurumlara yapılan desteklerin durdurulması gibi Filistin yönetiminin son dönemlerdeki adımlarına bir cevap niteliğindeydi." görüşünü dile getirdi.

Hamas'ın Gazze konusundaki tutumundan vazgeçmesi için Filistin yönetimine baskı yapmak amacıyla vahim adımlar atabileceğini savunan Amayire, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na düşmanlığıyla bilinen Dahlan'ın İslami bir siyasi hareket olan Hamas ile yakınlaşması, siyasette ayıp olmaz düsturunun gereğidir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Çıkarlar gereği geçici bir ittifak"

Hamas ve Dahlan arasındaki yakınlığın Hamas ve Fetih arasındaki ilişkilerin gerginleşmesinden kaynaklandığını söyleyen Amayire, şunları kaydetti:

"Bu stratejik bir yakınlık değil. Bu çıkarlar gereği geçici bir ittifak. Çünkü Filistin yönetimi, Hamas'ın ve Dahlan'ın ortak düşmanı. Hamas ve Dahlan, Ramallah yönetiminin tepkisine göre şekillenecek önümüzdeki dönem netleşene kadar birbirlerine yakınlık kartını elinde tutuyor."

Filistinli siyaset yazarı Yahya Rabah da Dahlan'ın Gazze'deki toplantıya katılmasını eleştirerek, "Yasama Konseyi, son toplantısının ardından Filistin bölünmüşlüğünü onayladı ve bu konuda taraf oldu. Kendi kendini bitirdi ve misyonuna uygun davranmaz oldu." dedi.

Rabah, Hamas ile Dahlan arasındaki yakınlaşmanın, Hamas-Fetih krizini derinleştireceğini savunarak, "Hamas'ın, Filistin Devlet Başkanı'nın Gazze'nin kurtulması için attığı adımları kabul etmemesi halinde bölgede yeri olmayacak. Ulusal uzlaşının maddeleri açık; Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'teki işleri yönetecek bir hükümetin kurulması. Ülkenin gereksinimlerini karşılayacak siyasi bir rejimin kurulması için seçimlere gidecek bir hükümet." diye konuştu.

Muhammed Dahlan, geçen hafta çarşamba günü Gazze'de yapılan Filistin Yasama Konseyi toplantısına video konferans ile katılarak konuşma yapmış, Fetih Hareketi ise olayı kınamıştı.

Fetih sözcüsü Usame el-Kavasimi, yaptığı açıklamada, Dahlan'ın konuşmasına tepki göstererek, hareketin, Dahlan ile yakınlaşmak zorunda kalan Hamas'a acıdığını belirtmişti.

Yorumlar