Halk darbeye karşı 4. gece nöbetinde

Darbe girişiminden sonra vatandaşların 'demokrasi nöbetleri' dördüncü gecesinde devam ediyor. Meydanlara inen halk, bazı şehirlerde darbe kurbanları için mevlitler okuyor, dualar ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Halk darbeye karşı 4. gece nöbetinde
Darbe girişiminden sonra vatandaşların 'demokrasi nöbetleri' dördüncü gecesinde devam ediyor. Meydanlara inen halk, bazı şehirlerde darbe kurbanları için mevlitler okuyor, dualar ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlar bu gece de bayraklarını ellerine alarak meydanlara koştu. Sadece bayrakların alındığı, siyasi parti sembollerininin taşınmadığı gösterilerin bazılarında darbe kurbanları için mevlitler okundu, dualar edildi. İstanbul'da Taksim Meydanı, Ankara'da Kızılay Meydanı, İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda halk sabahlamak için bekledi. İşte Türkiye genelinden vatandaşların darbeye karşı demokrasi nöbeti: 



İZMİR 

Darbe girişiminin ardından, yine Konak Meydanı'nda toplanan binlerce İzmirli, İstiklal Marşı'nı okudu, ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak, çeşitli marşları söyledi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyen sloganlar attı.

İzmir'deki birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve sendikaların da destek verdiği "Demokrasi nöbetinde" FETÖ'nün darbe girişiminde şehit edilen vatandaşlar için dua okundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısının ardından, "Demokrasi nöbeti" tutmak için Konak meydanına geldiğini belirten Yasemin Yılmaz, darbe girişimin önlenmesi nedeniyle mutlu olduğunu ancak darbeye karşı dururken, şehit olanlar için üzüntü yaşadıklarını belirtti.

Türkiye'de tüm darbelere tanıklık ettiğini ifade eden 65 yaşındaki Şehmus Yıldırım isimli vatandaş da 15 Temmuz'da FETÖ'nün yaptığı gibi bir darbe teşebbüsü görmediğini belirterek, "Bu son darbe teşebbüsünde ülke darmaduman oldu. İlk kez siviller vuruldu, Meclis vuruldu. Allah onları kahretsin, cezalarını versin." diye konuştu.



ADANA

Adana'da çok sayıda sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu "Adana Milli İradeye Saygı Platformu" tarafından "Demokrasi ve Milli İradeye Saygı Mitingi" gerçekleştirildi.

İstasyon Meydanında düzenlenen mitingde, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, AK Parti İl Başkanı Fikret Yeni ile platformu oluşturan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri darbe girişimine karşı birlik ve beraberlik mesajı vermek için sahnede bir araya gelip ellerini havada buluşturdu.

Burada konuşan milletvekili Fatma Güldemet Sarı, halkla birlikte kendilerinin de alanlarda nöbette olduklarını belirtti.

Nöbet tutmayı sürdüreceklerini ifade eden Sarı, şöyle devam etti:
"15 Temmuz gecesi, hain FETÖ terör örgütü bu milletin iradesine, en kalbi duygularına hançer saplama girişiminde bulundu. Cuma günü akşam bu millet meydanları doldurdu. Bizler de milletvekilleri olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gidip nöbet tuttuk. Sizlerden aldığımız güçle bu meclisi bırakmadık. Meclis başkanımızla, milletvekillerimizle, siyasi parti temsilcilerimizle, bakanlarımızla sabaha kadar mecliste nöbet tuttuk. Üstümüze bomba da yağdırsalar asla ve asla meclisimizi bırakmayacağımızı her fırsatta dile getirdik."

Halkın yaşanan süreçte devletin kurumlarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve milletin iradesini savunmak için canları pahasına nöbet tuttuğunu vurgulayarak, "Bizi geçmiş dönemlerin o acı dolu darbe günlerine götürmeye çalışanlar bugün gördüler ki milletin iradesi artık yepyeni bir tarih yazmıştır. Bu irade, Türkiye'nin artık darbelerle yönetilemeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir." şeklinde konuştu.

Vali Mahmut Demirtaş da bugünün demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkma günü olduğunu kaydederek, halkın alanları terk etmemesini istedi.

Demirtaş, alanları terk etmemenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Bu alanları terk edersek, maalesef bu şerefsizler, bu hainler bizlere yine bomba yağdıracaklar. Buna asla müsaade etmeyiniz. Mutlaka her gün burada olacağız. Ben de burada olacağım, başkanlarımız da milletvekillerimiz de burada olacak. Dün iki, bugün bir şehidimizi toprağa verdik. Birazdan üç şehidimizi de havaalanında karşılayacağım. Eğer şehitlerin gelmesini istemiyorsak, bu alanları terk etmememiz lazım."

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise darbe girişiminin sadece iktidar partisine değil, milletin iradesine ve bütün siyasi partilerin vermiş olduğu demokrasi mücadelesine karşı yapıldığını belirtti.

Darbe girişiminde bulunanları kınadığını bildiren Sözlü daha sonra şunları ifade etti.
"Bugün burada toplanarak milli iradeye olan inancımızı perçinliyoruz, yarınlarımıza kararlı bir şekilde sahip çıkıyoruz. Adana'dan Türkiye'ye bu mesajı veriyoruz. Elbette ordumuzun içinden çürük elmalar çıkmıştır, bu darbe başarısızlığa uğramıştır. Milletin iradesine, cumhuriyetimize ve demokrasimize darbe vurmak isteyenler bu Türk ordusunun içerisindeki çürük elmalardı. Fakat onların karşısında duran, onlara fırsat vermeyenler de yine sizin evlatlarınız olan kahraman Türk askerleriydi."


Konuşmalar, platformda yer alan sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin söz almasıyla devam etti.
"Milli İradeye Saygı Platformu"nda Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Adana Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, Türk-İş, Hak-İş, Memmur-Sen konfederasyonları, Çukurova Genç İşadamları Derneği, Adana Sanayici İşadamları Derneği, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği, Adana Genç İşadamları Derneği, Adana Anadolu Aslanları İşadamları Derneği, Adana Müstakil Sanayici İşadamları Derneği, Adana Kamu Müteahhitleri Derneği, Adana Tüm Sanayici İşadamları Derneği, Türk Kızılayı Adana Şubesi, Adana Sivil Toplum Platformu, Çocuk Kanser Derneği, Adana Gençlik Merkezi, Adana İş Kadınları Derneği, TOBB Adana Kadın Girişimciler ve TOBB Adana Genç Girişimciler kurulları yer alıyor.



KAYSERİ

Cumhuriyet Meydanı'na akşam saatlerinden itibaren binlerce kişi akın etti. Ellerinde Türk bayraklarıyla meydanı dolduran vatandaşlara, yüzlerce araç da korna çalarak destek verdi. Aralarında tır ve kamyonların da olduğu Türk bayraklarıyla süslenen yüzlerce araç, kent caddelerinde konvoy eşliğinde tur atıyor.

Camilerden de sürekli ezan ve Kuran-ı Kerim okunuyor, tekbir ve salavat getiriliyor.
Vatandaşlar, sık sık FETÖ aleyhinde sloganlar attı.

KIRIKKALE

Kırıkkale'de de vatandaşlar, FETÖ'nün askeri darbe girişimini protesto etti.
Kırıkkale Belediyesi mehteran takımı eşliğinde ellerindeki Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı'na gelen vatandaşların "demokrasi nöbeti" sürüyor.
İl Müftülüğü tarafından görevlendirilen din görevlileri, Kur'an-ı Kerim okuyarak, dualar ediyor.

Öte yandan kentteki mültecilerde ellerindeki Filistin, Irak ve Suriye bayraklarıyla darbe protestosuna katılıyor.



KIRŞEHİR

Kırşehir'de Cacabey Meydanı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, FETÖ'nün darbe girişimini protesto etti.

Vatandaşlar, sık sık "Ne mutlu Türküm diyene", "Dik dur eğilme, Kırşehir seninle" şeklinde slogan attı.

Kentte bulunan Suriyeli ve Afganlı mülteciler de Kırşehirli vatandaşlarla darbeyi lanetledi.
Çok sayıda araç konvoylar eşliğinde darbe girişimini protesto etmek için, klakson çalarak cadde turları attı.

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti Kırşehir İl Başkanı Mustafa Kendirli ve CHP İl Başkanı Yılmaz Zengin, yaptıkları ortak açıklamada, milli iradeye yapılmak istenen müdahaleye karşı olduklarını ve hiçbir şekilde darbeleri kabul etmediklerini belirtti.



GAZİANTEP

Gaziantepspor Kulübü Başkanı İbrahim Kızıl, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin "Bunlar öyle gözü dönmüş caniler ki bunlar için vatan, millet hiçbir şey yoktur, onun için her zaman birlikte olacağız, iri ve diri olacağız." dedi.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Gaziantepspor'un yönetici ve futbolcuları, Demokrasi Meydanı'nda FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösterdi.

Ellerinde Türk bayraklarıyla meydana gelen futbolcu ve yöneticiler, burada hoparlörlerden çalınan marşlara eşlik edip tekbir getirdi. Yönetici ve futbolcular, vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Gaziantepspor Kulübü Başkanı Kızıl, gazetecilere yaptığı açıklamada, kulüp olarak ülkenin huzurunu kaçırmaya yönelik her türlü eylem ve faaliyete karşı olduklarını söyledi.
Şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Kızıl, ülkenin huzur ve istikrarını bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirtti.

Yaşanan bu girişimin tarih sayfalarına kara bir leke olarak geçeceğini dile getiren Kızıl, şöyle konuştu

"Çanakkale bizim için neyse bugün de o gün gibi bir zaferdir. Başta uzun adam, Başkomutan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyondaki haykırışı ile bütün Türkiye tek yürek oldu. Şu anda dünyanın neresinden ne gelirse gelsin bizim bu birlik ve beraberliğimiz olduğu müddetçe, Türkiye'ye hiç kimsenin gücününün yetmeyeceğini bütün bu millet ispatlamıştır. Ben 5 yıldır bu terör örgütünü her yerde anlatıyorum. Çünkü bunların en büyük muzdaribi bu şehirde yaşayanlardan birisi de benim. Bunlar öyle gözü dönmüş caniler ki bunlar için vatan, millet hiçbir şey yoktur, onun için her zaman birlikte olacağız, iri ve diri olacağız."

Takım kaptanı Elyasa Süme de takım olarak millet ile omuz omuza demokrasiyi haykırmaya geldiklerini ifade etti.

Hiç kimsenin demokrasiyi çiğneme hakkına sahip olmadığını vurgulayan Elyasa, "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere herkesten Allah razı olsun. Gerçekten çok farklı duygular içindeyiz bugün burada. Çok güzel bir ortam var." şeklinde konuştu.



SİVAS 

Sivas Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Cumhuriyet Meydanı'ndaki Valilik binası önünde düzenlenen programda, vatandaşlara dürüm ve ayran dağıtıldı.

Ellerinde Türk bayrakları, pankartlar ve dövizlerle etkinliğe katılan yaklaşık 50 bin kişi, "İdam isteriz", "Ne mutlu Türküm diyene", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Sivas burada, darbeciler nerede?" diye sloganlar attı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin yapıldığı etkinlikte 7 yaşındaki Esma Saraçoğlu'nın İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını okuması katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Vali Davut Gül, burada yaptığı konuşmada, memleket meselesi olduğunda bu milletin her türlü olumsuzluğun üstesinden geleceğini vurgulayarak, "Bu millet, adını tarihe bir kez daha şan ve şerefle yazdırmıştır. Tarih bu milletin yiğitliğini, kahramanlığını yazmaya devam edecektir." dedi.
Bu mücadelede vatandaşın kazandığını vurguyalan Gül, şunları kaydetti:

"İdam istemek size ananızın ak sütü gibi helaldir. Bu ihanet çeteleri nerede olursa olsun sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla mutlaka bulunup en ağır cezaya çarptırılacaklardır. Bundan emin olun. Milli mücadele şehri Sivas'ta hem içerideki hem de dışarıdaki düşmanlara korku salarcasına bu meydanlarla hep birlikte hakkın sesini haykırıyoruz. Yaşasın millet iradesi, yaşasın devletimiz ve milletimiz. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu milletin ana unsurudur. Bu coğrafyada silahlı kuvvetler olmadan ayakta kalmak mümkün değildir. Bu darbeyi yapanlar, bu darbeyi yapmak isteyenler Türk Silahlı Kuvvetleri değil bir avuç teröristtir. Bu böyle biline."



Gül, darbe girişiminde bulunanların vatandaşın gücünü ve kahramanlığını hesaplayamadığını aktararak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın görevinin başında olduğuna şükrediyoruz. Recep Tayyip Erdoğan, bu milletin kabul olmuş duasıdır. Ve bu böyle olmaya devam edecektir." ifadelerine yer verdi.

Daha sonra İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan'ın yaptığı duaya on binlerce kişi hep birlikte "amin" dedi.



VAN

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi, Van'da protesto edildi.

Beşyol Meydanı'nda demokrasi nöbetine devam eden binlerce vatandaş, ellerinde bayraklarla "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Recep Tayyip Erdoğan", ''Darbeye hayır" ve ''Vanlılar burada darbeciler nerede'' şeklinde slogan attı.

Vatandaşların Türk bayraklarıyla süslediği arabalarıyla korna çalarak destek verdiği demokrasi nöbetinde, meydandakilere konuşan AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, 15 Temmuz'da karanlık güçlerin halkın iradesine ipotek koymak istediğini belirterek, halkın parasıyla alınan silahların yine halka karşı kullanıldığını söyledi.

Darbeye karşı alanlara inen halka kurşun sıkıldığını anımsatan Soğanda, "Dünyanın hiçbir yerinde bir zamanında hala karşı böyle alçakça bir darbe yapılmadı. Daha önce hiç bir zaman halka karşı uçaklarla bombardıman olmadı. İnsan kardeşine tankla, topla ve uçakla kurşun yağdırır mı? Bunlar Müslüman değiller. Bu darbe halkın iradesiyle püskürtüldü. Bir daha böyle bir darbe olmaması için halkımız alanlarda olacak." dedi.



İki darbe gören dededen FETÖ'ye tepki

75 yaşındaki Ahmet Sabırkaya isimli vatandaş da AA muhabirine yaptığı açıklamada, 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 yılında gerçekleştirilen darbelerin acımasızlığına tanıklık ettiğini belirterek, bir daha darbe yaşamak istemediklerini belirtti.

Fetullahçı Terör Örgütüne tepki gösteren Sabırkaya, şöyle devam etti:
"Eskiden rahatça Kürtçe bile konuşamıyorduk. Çok şükür Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesinde Kürtçe serbest oldu ve her yerde Kürtçe konuşabiliyoruz. Bugün her şeyimiz var. Bu nedenle Cumhurbaşkanımızı çekemiyorlar. Bu adam Türkiye için bulunmaz velinimettir. Cumhurbaşkanımız sayesinde Suriyeli kardeşlerimize kucak açtık. Cumhurbaşkanını sevmiyor olabilirsiniz ama ona asla haksızlık etmeyin. Onun sayesinde haklarımıza ulaştık. Yemiyor bize yediriyor. Allah ondan razı olsun. Elimizi vicdanımıza koyalım, onun icraatlarını görmezden gelmeyelim. İki darbe yaşamış biri olarak böbrek hastası olmama rağmen bugün buradayım ve darbenin karşısındayım."

Elif Sayan ise üç gündür darbeye karşı sokaklarda olduklarını ifade ederek, sonuna kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında olacaklarını söyledi.

Darbe girişimine karşı sabaha kadar alanlarda olduklarını kaydeden Sayan, "Allah Cumhurbaşkanımızı başımızdan eksik etmesin. Bu darbe sadece ona değil tüm ülkeye yapıldı. Millet olarak irademizi gösterip, darbeye en sert tepki gösterdik ve gösteriyoruz. İnşallah ülkemiz bir daha böyle kötülük görmez." diye konuştu.



SAMSUN

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, ''Şanlı Türk ordusunun üniformasını üzerine giyip bu millete silah kaldıran, Türk askeri değildir. Bunlar Türk askeri olamaz. Bizim şanlı ordumuzun içindeki bu çürükler, bu hainler ortaya çıktı. Bu hainleri tek tek ayıklayacağız.'' dedi.

Kılıç, Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaarslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun milletvekilleri ve Cumhuriyet Meydanı'nda demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarla bir araya geldi. Burada vatandaşlara seslenen Kılıç, günün birlik ve beraberlik günü olduğunu anımsattı.

''Bu bayrak bizim bayrağımız. Bu devlet bizim devletimiz. Bu devleti bir araya getiren de aziz Türk milletidir.'' diyen Kılıç, ''Biz kendi onurumuzu, namusumuzu her türlü vatan hainlerine karşı koruruz, korumakta da kararlıyız.'' şeklinde konuştu.

Hiçbir zaman mili iradeye uzanan ellerin karşısında geri kaçmadıklarını ve kaçmayacaklarını vurgulayan Bakan Kılıç, şunları kaydetti:

''Hiç bir zaman kaçmayacağız. Her zaman dik duracağız. Cumhurbaşkanımızın bir sözü vardır; 'Diklenmeden dik durmak.' Özellikle sizden rica ettiğimiz bir şey var. Bugün bu bayrağın altında hepimiz biriz. Hiçbir şekilde aramızda bir siyasi farklı düşünce yoktur. Biz burada birlik ve beraberlik içinde ordumuzun başkomutanı, ülkemizin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı 12.i Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Meydanlara çıkın, mili iradeye sahip çıkın.'' direktifiyle, talimatıyla buradayız ve hep beraberiz. Bugün her bir vatandaşımız, yanındakiyle el ele kol kola olacak. Bugün farklı bir konuşma günü değil, siyasi farklılık günü değil. Çünkü bu milletin namusuna uzanan ellerin karşısında bizim dik durmamız lazım. Şanlı Türk ordusunun üniformasını üzerine giyip bu millete silah kaldıran, Türk askeri değildir. Bunlar Türk askeri olamaz. Bizim şanlı ordumuzun içindeki bu çürükler, bu hainler ortaya çıktı. Bu hainleri tek tek ayıklayacağız.''

TBMM'nin Türk milletinin iradesinin tecelligahı olduğunu aktaran Kılıç, şöyle konuştu:
''Kurtuluş Savaşı'nda Samsun'dan başlayan yürüyüş TBMM'nin kurulmasıyla devam ederken sizin milli iradenizin tecelligahı olarak hiçbir zaman saldırı altına girmemiştir. Bu gözü dönmüş caniler, bu teröristler, bu haşhaşiler milli iradenin tecelligahı meclisi bombaladılar. Bunun hesabını fitil fitil verecekler. Biz, sizlerle beraber bunu sağlayacağız. Ancak, TBMM'deki bütün siyasi partiler, bütün milletvekilleri, bütün genel başkanlar ve başbakanımız ortak bir bildiriye imza attı. Bu birliktelik ruhunu koruyalım. Bu, ihtiyacımız olan şeydir. Çünkü yarın bir gün bölücüler önümüze çıktığı zaman hep birlikte onları yok edeceğiz. Bugün gözaltılar, tutuklamalar, görevden alınmalar devam ediyor. Ancak meydanları boş bırakmayacağız. Hukukun içindeki dik duruşumuzu ortaya koyacağız. Biz, bize yakışanı yapacağız. Dik duracağız. Gerekeni yapacağız ama siz meydanlardan çekilmeyeceksiniz. Ta ki başkomutanımız 'gidebilirsiniz' diyene kadar meydanlardayız. Bu haşhaşiler, bu ülke için canını ortaya koymuş olan kardeşlerimizi de şehit ettiler. Bu FETÖ yok olacak. Yok olmaya mahkumdur. Başındaki de gelip burada hesap verecek. Türkiye Cumhuriyeti devleti, 100'üncü yılında da 2053'te de 2071'de de burada olacak ve tarih bu haşhaşileri mahkum, olarak, hain olarak anacak. Bu nedenle bir olmaya beraber olmaya devam edeceğiz.''

ELAZIĞ

Elazığ ve Mardin'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösteren vatandaşların "demokrasi nöbeti" devam ediyor.

Vatandaşlar, FETÖ mensubu bir grup asker tarafından yapılan darbe girişimine tepki göstermek için ellerinde Türk bayraklarıyla Elazığ Valiliği yakınındaki İzzetpaşa Meydanı'na akın etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "meydanlara çıkın" çağrısına uyan her yaş grubundan binlerce vatandaş, cuma gününden bu yana geceden sabaha kadar bu meydanda "demokrasi nöbeti" tutuyor.

Havanın kararmasıyla beraber Gazi Caddesi'nde konvoy oluşturarak protestoya devam eden vatandaşlar, araçlarını Türk bayraklarıyla donatarak darbe girişimine tepkilerini gün ağarana kadar sürdürüyor.

Keban dört gündür "demokrasi nöbeti"ne devam ediyor

Elazığ'ın Keban ilçesinde darbe girişiminin ilk gününden itibaren İlçe Belediye Başkanı Fethiye Atlı, AK Parti İlçe Başkanı Ömer Kaya ile ilçe sakinleri, doldurdukları Cumhuriyet Meydanı'ndaki nöbetlerine devam ediyor.

Belediye Başkanı Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 36 sene önce darbe olayını gördüklerini anımsattı.

Bir daha bu olaylarla karşılaşmayacaklarını umut ettiklerini belirten Atlı, Allah'ın kendilerini yine imtihan ettiğini söyledi.

Hala olayın şokunda olduğunu belirten Atlı, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımız, 'artık evlerinize gidebilirsiniz, sokaklardan evinize gidin' diyene kadar buradan ayrılmayacağız. Allah iyi kişileri başımızdan eksik etmesin."

MARDİN

Kızıltepe ilçesinde, AK Parti İlçe Başkanlığı önünde toplanan vatandaşlar, nöbeti sürüyor.
Nöbet eylemi sürdüren vatandaşlara destek veren Hür Dava Partisi GİK üyesi Mahmut Kılınç, bu darbe girişiminin, birkaç çetenin halka karşı, halkın özgür iradesine yapılan bir darbe olduğunu belirtti.

Tarihinden ders alan halkın sokaklara döküldüğünü ifade eden Kılınç, *Bu bir halk devrimidir. Halk darbecilere ve onların efendisine gereken cevabı vermiştir.” dedi.

"7’den 70’e bu darbeye karşı tepki gösteriyoruz"

Vatandaşlardan Mahmut Akın da AA muhabirine, 1980 darbesinde bütün halkın perişan olduğunu insanların öldürüldüğünü ve işkencelerden geçtiğini söyledi.

80 darbesinde birçok sıkıntının yanında ekonomik sıkıntı da yaşadıklarını aktaran Akın, şöyle konuştu:

"Bu darbe ise gerçekten Türk milletine yapılmış bir darbedir. 7’den 70’e kadar elhamdülillah bu darbeye karşı tepki gösteriyoruz. Bu darbe elhamdülillah bertaraf edilmiştir. Allaha çok şükür. Allah, Cumhurbaşkanımızdan, hükümet büyüklerimizden bu darbeye karşı koyan her kim varsa özellikle bu darbeye karşı canını siper eden kardeşlerimizden bin kere razı olsun.”

KASTAMONU

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Fetullahçı Terör Örgütünün darbe girişimine sert tepki gösterdi.

Başkan Babaş, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin büyük bir felaketten son anda kurtulduğunu belirterek, darbe girişiminde bulunanları eleştirdi.

Milli iradeye karşı pusu kurulduğunu belirten Babaş, şunları söyledi:
" Milli iradeye karşı bir gurup hain tarafından Cuma günü gece gerçekleştirilen kalkışma girişimi, Sayın Cumhurbaşkanımızın dik duruşu, Başbakanımızın sağlam iradesi, aziz milletimizin demokrasiye ve devletine olan bağlılığı, polisimizin üstün mücadelesi, onurlu askeri personelimizin emir komuta zincirinde hareket etmesi, basınımızın dürüst yayınları, ülkemizin her kesiminin birlik ve beraberlik içerisinde olmasıyla püskürtülmüştür. Demokrasiye ve millete karşı bu denli alçak bir saldırı gerçekleştiren hainleri lanetliyor, bu uğurda şehadet şerbetini içen şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyor, yaralılarımıza ise acil şifalar diliyorum.

Milletin vergileriyle alınan silahları, tankları ve benzeri savunma araçlarının namlularını millete çevirerek Milli İradeyi yok etmek isteyenler, aziz milletin tarihindeki şanlı direnişlerinden biriyle karşılaştı. Bu süreçte millet, milli iradeyi sonuna kadar savunacağını en baştan gösterdi. Zor bir sınavdan geçen ülkemiz, darbeci ve katliamcı zihniyete karşı canı pahasına Cumhuriyetini, demokrasisini, iradesini savunarak hainlere en sert tokadı vurdu.

Tüm ülkede meydanlarda toplanan asil milletimiz, iman dolu göğüslerini demokrasiye çelikten siper yaparak tanka, topa, uçağa milli iradesini teslim etmemiştir. Bundan sonraki süreçte de Milli İradeye sahip çıkma buluşmaları sürecektir. İlimizde bir hafta boyunca saat 20.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda Milli İradeye sahip çıkma buluşması gerçekleştirilecektir.

Darbe kalkışması, kesinlikle kabullenilemeyecek bir durumdur. Bu süreçte vatandaşlarımızı katleden, devlet binalarımıza zarar veren ve ülkenin bölünmez bütünlüğüne göz diken hainleri lanetliyor, asil milletimize demokrasiye olan bağlılıklarından ötürü teşekkür ediyorum. Bizlere bu acıları yaşatan ihanet şebekesinin en ağır şekilde cezalandırılacağından ise kimsenin şüphesinin olmamasını istiyorum."

KİLİS

Kilis'te Suriye, Filistin ve Türk vatandaşları tarafından düzenlenen gösteride, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi protesto edildi.

Kilis Valiliği ve Belediyesinin çağrısı üzerine ellerinde Türk, Filistin ve Suriye bayraklarıyla Hacı Cümbüş Camisi önünde toplanan binlerce vatandaş, "Recep Tayyip Erdoğan", "Hainler hesap verecek" ve "İdam istiyoruz" ve "Kilis burada hainler nerede" sloganları atarak, tekbir getirdi.
Kentte 50 metrelik dev Türk Bayrağı ile Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen vatandaşlara, belediye ve Türk Kızılayı tarafından kumanya ile tatlı dağıtıldı.

Gösteriye katılan MHP İl Başkanı Ahmet Saltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Genel Başkan Devlet Bahçeli gibi kendilerinin de hükümete gerekli desteği verdiklerini belirtti.

Böyle kötü dönemlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan Saltan, olayın yaşandığı ilk anlarda hayal sandıklarını ve bir şey anlayamadıklarını ancak vatandaşların meydanlara inmesi ile büyük bir belanın def edildiğini kaydetti.

AK Parti İl Başkanı İzzet Toprak ise sabahlara kadar demokrasi nöbeti tuttuklarını belirterek, canlarını bile vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Toprak, "Bir ay değil bir sene bile bekleriz. Türkiye darbeler gördü. Ama böyle bir lider ve halk yoktu o zamanlar. Böyle bir liderin arkasında böyle bir millet oldukça bir daha darbe girişimleri gerçekleşmeyecektir. Her Türk asker doğar, biz zaten askeriz. İnşallah bir daha böyle şeyler yaşanmaz " dedi.

Vatandaşlardan Feride Özdağ da darbe girişiminde bulunulduğu ilk günden bu yana sabaha kadar demokrasi nöbeti tuttuğunu ifade etti.

Gülcan Karaçizmele de "Darbeler son bulsun, şehitlerimiz olmasın ve darbeciler idam edilesin" diye meydanlara indiklerini anlattı.

Suriyeli Muhammed Derviş de Türklerin mutluluğunu paylaşmaya geldiklerini vurguladı.

Suriyeli Doktor Nazik Sindiği Ağa da Türkiye ve demokrasi için eşi ve çocuklarıyla meydanlara çıktığını ve 50 metrelik Türk Bayrağı'nı hediye olarak getirdiğini kaydetti.

ERZİNCAN

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi protestosuna, ilçede iskan edilen Ahıska Türkleri de katıldı.

Üzümlü halkı FETÖ'nün darbe girişimini protesto için akşam saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Ukrayna'dan getirilerek ilçede iskan edilen Ahıska Türklerinin de destek verdiği protestoda katılımcılar, ellerinde Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım fotoğrafları taşıdı.

FETÖ'nün darbe girişimini engellemeye çalışırken şehit olanlar için dua edilirken, vatandaşlar sloganlarla da darbe girişimini protesto etti.

"Vatan için canımızı vermeye hazırız"

Üzümlü'de 4 gündür "demokrasi nöbeti" tutan Ahıska Türklerinden Ferhat Etemoğlu, Ahıska Türkleri yıllar sonra kavuştukları vatanları için canlarını vermeye hazır olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Allah'ın izniyle darbe falan yapamazlar. Cuma gününden beri biz buralardayız. Hükümete destek, birlik ve beraberlik için her zaman buralardayız. Gündüz işimizi yapıp geceleri hep nöbetteyiz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 'eve gidin' diyene kadar buralardayız. Çoluğumuz, çocuğumuz, eşimiz hepsi burada. Biz Ahıska Türkleriyiz. Her zaman vatana canımız feda diyoruz." dedi.

Zekiye Rıza ise meydanları boş bırakmayacaklarını söyleyerek, " Biz Ahıska Türkleri olarak buraya geldik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her zaman arkasındayız. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Biz Türkiye'nin her zaman arkasında durup bu meydanları boş bırakmayacağız." dedi.
İlçe halkından Sema Karatepe ise bu ülkeyi kimseye teslim etmeyeceklerini dile getirerek, ,"Bugün biz dört gündür buradayız. Ahıskalı, Üzümlülü, kardeş olarak ihtiyarından gencine, erkeğinden bayanına burada nöbet tutuyoruz. Türkiye'mizi, bayrağımızı kimseye teslim etmeyeceğiz. İnşallah Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız hiç kimseye bir şey olmadan tek vatan, tek bayrağın altında bir tutacak. Kimseye bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz. Kim ne derse desin bayrak bizim, Türkiye bizim." ifadelerini kullandı.

Öte yandan darbe girişimi protestosuna Üzümlü Kaymakam Fatih Acar ve Belediye Başkanı Ahmet Sazlı da katıldı.

SİNOP

Sinop'ta vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini protesto etti.
Ellerinde Türk bayraklarıyla Hükümet Konağı meydanında toplanan vatandaşlar, Kur'an dinledi ve darbe girişimde hayatını kaybedenler için okunan duaya eşlik etti.

Vali Kemal Cirit, burada vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, demokrasi mücadelesine destek veren vatandaşlara, emniyet güçlerine ve hainlerin aksine halkının yanında yer alan askeri personele teşekkür etti.

Darbe girişiminde bulunanların hukuk çerçevesinde en ağır cezaları almalarını istediklerini ifade eden Vali Cirit, "Ne Fetullahçı Terör Örgütü ne diğer ayrılıkçı terör örgütleri ülkemizde hiçbir zaman barınamayacaklar. İşte bizlerde vali olarak savcılarımız olarak meydanlardayız. Sizler dik durdukça emin olun bizlerde dik duracağız. Cumhurbaşkanımızın dik duşunu bugün sizin yüzünüze baktığımda görmekteyim. Hepinize bir kez daha teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Meydandaki etkinlikte vatandaşlar ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet lehine sloganlar atarak, destek verdi.

KARABÜK

Karabük, Bartın ve Zonguldak'ta Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) askeri darbe girişimi protesto edildi.

Karabük Kent Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, burada akşam namazını kıldı, dua etti. Türk bayrakları taşıyan vatandaşlar, FETÖ ve PYD aleyhine slogan attı.

Vali Mehmet Aktaş, burada yaptığı konuşmada, darbe girişiminin dördüncü gününde meydanı dolduranlara teşekkür etti.

"Bu toprakların tarihinde görülmemiş bir ihanet, alçaklık ve kalleşlikle karşı karşıya kaldık" diyen Aktaş," Allah'ın yardımı ve milletin iradesi ile bunu çok kısa sürede savuşturduk. Kalleşlere hak ettikleri cevabı millet olarak verdik. Bu kalleşlik sonucunda iki hayır tecelli etti. Bütün millet olarak, tek yürek olduk. Bu vesile ile devletimize sızmış, hainleri ve kalleşleri Allah'ın izni ile devletten kazıyacağız. Bunlara hak ettiği dersi vereceğiz" diye konuştu.

İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları Genel Müdürü Uğur Yılmaz, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özcan, Memur-Sen Konfederasyonu Karabük İl Temsilcisi Zeki Öz ve Türkiye Emekliler Derneği Karabük Şubesi Başkanı Celal Bulut'da meydanda toplanan vatandaşlara hitaben konuşmalarını yaptı.

BARTIN

Bartın’da da vatandaşlar, darbe girişimine tepki göstermek için Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi.

Türk bayrakları taşıyan vatandaşlar, zaman zaman tekbir getirdi, "Darbeye karşı omuz omuza", "Dik dur eğilme Bartın seninle", "Recep Tayyip Erdoğan", "Hainler halka hesap verecek" şeklinde slogan attı.

Türk Kızılay Derneği Bartın Şubesince kurulan çadırda, vatandaşlara çorba ve çay ikramında bulunuldu.

Meydanı dolduran Bartınlılar, yere serdikleri halı ve kilim üzerinde oturarak "Demokrasi nöbeti" bekleyişlerini sürdürüyor.

ZONGULDAK

Alaplı İlçesinde de darbe girişimine tepki gösteren vatandaşların, "demokrasi nöbeti" devam ediyor.

Darbe girişimine tepki göstermek için ellerinde Türk bayraklarıyla Merkez Cami önünde toplanan vatandaşlar, girişimi protesto etti.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Bu darbecilerin yaptığını ne İngilizler ne Yunanlar ne de gavurların yapmadığı" dedi.

Darbecilerin işlediği suçların cezasız kalmayacağını ifade eden Çaturoğlu, şöyle konuştu:
“15 Temmuz gecesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milletine tarihinin en alçak, en rezilce ve en acımazsız bir darbe teşebbüsüne sahne oldu. Ülkemiz zaman, zaman müsrifiler tarafından istila edildi. İngilizler İstanbul’u istila etti, padişahlık makamını bombalamadılar. Yunanlılar Polatlı'ya kadar geldiler ama o kutsal meclisi bombalamadılar ama maalesef o gece Milli İradenin tecelligahı TBMM’i hunharca hem uçakların hem de helikopterlerin saldırısına uğradı."

Konuşmaların ardından, sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri ve vatandaşlar, Merkez Cami önünde yerlere serilen hasırlarda oturarak, Kuran-ı Kerim dinledi, dua etti.

HALEP'TEN BUDAPEŞTE'YE...

BUDAPEŞTE

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'de anayasal düzenin yıkılmasına yönelik darbe girişiminde bulunanlara hesap sorma konusunda müdahalede bulunmaması gerektiğini söyledi.

Szijjarto, Brüksel'de düzenlenen AB üyesi Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'de serbest seçimlerle yönetimde bulunan hükümete yönelik bir darbe girişiminin olduğunu ve bugünlerde Türk hükümeti ile dayanışma içinde olunması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

''(Darbecilere) Hesap sorma konusunda Avrupa Birliği çok detaylı şekilde kurallar koymamalı. Macaristan'ın görüşü, anayasal düzenin yıkılmasına yönelik darbe girişiminden üç gün sonra söz konusu ülkeye verilecek en büyük destek, dayanışmadır. Herkesin dışarıdan akıl vermeye çalışması, sadece durumun düzelmesini geciktirecektir.''

Türkiye'deki hükümetin duruma hakim olmasının herkesin çıkarına olacağını kaydeden Szijjarto, ''Türk hükümetinin duruma tamamen hakim olması hem AB'nin hem de Macaristan'ın çıkarınadır. Eğer Türkiye'deki anayasal düzeni demokratik yollarla seçilmiş hükümet sağlamaz ise büyük bir güvenlik riski ortaya çıkar.'' ifadelerini kullandı.

TEL AVİV

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi, İsrail'in başkenti Tel Aviv'de bir grup Türk vatandaşı tarafından protesto edildi.

Çoğunluğu İsrail'de faaliyet gösteren bir Türk inşaat firmasında çalışan işçilerin oluşturduğu grup, akşam saatlerinde darbe girişimine karşı tepki gösterdi.

Ellerinde Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterlerini taşıyan grup, darbe karşıtı sloganlar attı.

Tekbir getirerek, İstiklal Marşı'nı okuyan grup, daha sonra dağıldı.

HALEP

Suriye'nin Halep kentinin kuzeyindeki Azez ilçesinde yüzlerce kişi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'deki darbe girişimine karşı gösteri düzenledi.

Halep'in kuzeyinde Muhaliflerin kontrolündeki Azez'in Sico bölgesinde yüzlerce Suriyeli, Türk ve devrim bayraklarıyla kent meydanında bir araya gelerek FETÖ'nun darbe girişimini protesto etti.
Konteynerlere Türk bayrağı asan göstericiler Türkçe, Arapça ve İngilizce ''Meşru hükümete yönelik darbeye hayır diyoruz. Suriye halkı Türk halkını kutluyor'' yazılı pankart ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterini taşıdı. Bazı çocuklar yüzlerini Türk bayrağına boyarken kimi çocuklar da devrimin bayrağını resmettirdi.

Çok sayıda kadın ve çocuğun da katıldığı gösteride, bazı gençler darbe girişiminin başarısızlığından dolayı halay çekerek sevinç gösterilerinde bulundu.

Katılımcılardan Ebu Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Biz Suriye halkı olarak Türk halkının yanında olduğumuzu göstermek için burada toplandık. Darbecilere karşı direnen Türk halkı kazandı. Suriye halkının müttefiği olan Türk halkı darbeye direndi.'' dedi.






 

Yorumlar