Halid Meşal'den "sorunlarla mücadele için yeni stratejiler bulunması" çağrısı

- Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, "Kudüs, mülteciler ve Yahudi yerleşim birimleri" başta olmak üzere Filistin davasının karşı karşıya kaldığı sorunlarla başa çıkmak için yeni stratejiler belirlenmesinin önemine dikkati çekti

Google Haberlere Abone ol
Halid Meşal'den "sorunlarla mücadele için yeni stratejiler bulunması" çağrısı

GAZZE (AA) - Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Filistinli yöneticilere "Kudüs, mülteciler ve Yahudi yerleşim birimleri" başta olmak üzere Filistin davasının karşı karşıya kaldığı sorunlarla başa çıkmak için yeni stratejiler belirlenmesi çağrısında bulundu.

Gazze'de gerçekleştirilen "30. yılında Hamas. Gerçekte olan ve olması umut edilen" başlıklı konferansa video konferansla katılan Meşal, Filistinli gruplardan iç siyasi bölünmüşlükten çıkış için çok iyi bir yol aranmasını ve Filistin'in sabitelerine dayalı gerçek bir birlik inşa edilmesini talep etti.

Filistinlilerin, "İsrail işgaline karşı büyük nitelikli bir atılım" istediklerini ifade eden Meşal, "Savaş istemiyoruz. Bütün yükü Gazze'nin taşımasını da istemiyoruz. Direniş projesi için, yolu kısaltacak ve bizi özgürleştirme hedefimize yakınlaştıracak bir atılım istiyoruz." dedi.

- "Filistin ulusal otoritesi yeniden inşa edilmeli"

"Filistin Ulusal Projesi'nin" yeniden tanımlanması için de davette bulunan Meşal, "Filistin Ulusal Projesi nerede? Şu ya da bu taraflar, bazıları onun kaybolmasına neden oldu. Filistin Ulusal Projesi, deforme oldu, eksik ve farklı hale geldi. Proje'nin tanımlanması ya da Filistin ulusal otoritesinin yeniden inşası gerekiyor. Bunu söyleyerek Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bir alternatif aranmasını kastetmiyorum. Ancak mutlaka herkese açılmalı, belirli tarafların tekelinde kalmamalı." ifadelerini kullandı.

FKÖ'nün ulusal otorite vasfıyla içeride ve dışarıda tüm Filistin halkını kapsayacak, işgale karşı koymada onları da ortak edecek, ortak temeller üzerinde yeniden inşasının önemine dikkati çeken Meşal, 1993 Oslo Anlaşması'nın sonucu olan Filistin yönetiminin rolü, politikaları, kırmızı çizgileri ve kendilerinin nasıl burada ortak olabilecekleri konularının yeniden tanımlanması gerektiğini kaydetti.

- "Ayrılığın bitirilmesi için ısrarcı olmamız gerekiyor"

Meşal, Filistin iç siyasi bölünmüşlük meselesine ilişkin, "Ayrılığın iç ve dış sebepleri belli. Bunların aşılması gerekir. Ayrılığın bitirilmesi için ısrarcı olmamız gerekiyor." diye konuştu.

"Kudüs", "Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı", "Yahudi yerleşim birimleri" ve "Esirlerin kurtarılması" konularında etkin bir strateji belirlenmesinin önemine dikkati çeken Meşal, Kudüs dahil Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinlilerin sıkıntılarına pratik çözümler bulunması gerektiğini vurguladı.

Meşal, "Çözümler, Filistin sabiteleri ve haklarının aleyhine olmamalı. Bu çözümler için siyasi bedeller ödenmemeli." şeklinde konuştu.

Tüm Filistinli grupların, sabiteleri koruyacak ve ilerlemeye fırsat tanıyacak şekilde "Filistin siyasi düşüncesini" yenilemelerinin önemli olduğunu belirten Meşal, bölgede yaşanan krizlerin gölgesinde, Filistin davasının, Arap ve İslam dünyası gündemindeki konumunu geri kazanması için çabaların artırılmasını istedi.

Meşal konuşmasında ayrıca uluslararası çerçevede atılacak etkileyici adımlara da dikkati çekti.

- Filistin uzlaşı çabaları

Hamas'ın Gazze'de yönetime geldiği 2007'den bu yana Filistin topraklarında siyasi bölünmüşlük yaşanıyor.

Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar arabuluculuğunda uzlaşı görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014'de birlik hükümeti kurulması, genel ve başkanlık seçimlerinin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması metni imzalamıştı. Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'de kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Son olarak Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim 2017'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşması" imzalanmıştı. Fetih ve Hamas hareketleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bu anlaşmanın da uygulanmasında zorluklar yaşanıyor.

Yorumlar