Halepçe Katliamı neden yapıldı?

Halepçe katliamı neden yaşandı ya da Halepçe'den neden katliam gerçekleşti, kim ne zaman bu katliamı gerçekleştirdi? İşte detayları:

Google Haberlere Abone ol
Halepçe Katliamı neden yapıldı?

Halepçe katliamı neden yapıldı ya da binlerce insan Halepçe'de neden katledildi, kim ve ne zaman bu katliamı gerçekleştirdi, amacı ve hedefi neydi? İşte tüm bu sorular katliamı yeni yeni duymaya başlayan herkes tarafından sıkça dile getiriliyor. İşte halepçe katliamı hakkında merak edilen sorulardan bazılarının cevapları: 

Halepçe Irak'ın kuzeyinde Kürt Bölgesel Yönetimi altında yer alan küçük bir kasabadır. 

Bu kasaba, İran-Irak savaşının yaşandığı dönemde tarihin en acımasız katliamlarından birine sahne oldu. 

İran ile savaşa giren Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak, arada kalan ve kendilerine isyan ettiğini ileri sürdüğü Kürt illerini hedef aldı. Sonuç ise binlerce masum sivilin ölümü oldu. 

Irak, 1980'de İran ile girdiği 8 yıllık savaş süresince, eş zamanlı olarak kendisine muhalif olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliğine (KYB) bağlı Peşmergelerle de savaşıyordu.

İran'ın sınır hattı üzerinde konuşlanan KYB'liler, İran'ın desteğiyle Mart 1988'de Halepçe kentini kontrollerine aldı.

Halepçe Katliamı neden yapıldı?

Saddam, İran güçlerinin Peşmergelerle birlikte Halepçe'yi kontrol ettiğini öğrenmesi üzerine saldırı emrini verdi.

Bağdat yönetimi, İran ve Peşmerge güçlerini püskürtmek için Halepçe'yi savaş uçaklarının taşıdığı kimyasal silah içeren bombalarla vurdu.

İran'ın tarafını tutan Kürt savaşçıların 15 Mart 1988'de ele geçirdiği Halepçe kasabasında 40 bini aşkın insan yaşıyordu.

Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak ordusu, Kürt güçlerin kontrolüne geçen kasabayı hem savaş uçaklarıyla hem de topçu birlikleriyle vurdu. Bunun üzerine Halepçe'deki Kürt savaşçılar ve kasabadaki erkeklerin büyük bölümü çevredeki dağlara çekilirken geride çocuk, kadın ve yaşlılar kaldı.

Irak savaş uçakları ertesi gün ise İran sınırına yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Halepçe'ye beş saat boyunca zehirli gaz bombaları yağdırdı.

O anlara şahit olanlar, kente düşen bombaların içindeki "elma kokulu" gazların birkaç dakika içerisinde tüm kente yayılmaya başladığını söylüyor.

Olay yerine ilk varan Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi, hardal gazı kullanıldığını teyit etti. Belçikalı ve Hollandalı doktorlardan oluşan bu ekip, kullanılan zehirler arasında muhtemelen siyanür de olduğunu bildirdi.

Irak'ta 2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı yürüttüğü Enfal Hareketi kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı.

Ancak başka bir hükümden aldığı idam cezasıyla 2006'da asıldı. Ölümünün ardından ise Kürtlere karşı "soykırım" uygulamaktan yargılandığı davada suçlu bulundu.

Saddam Hüseyin'in “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise 2010 yılında, aralarında Halepçe katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermekten idam edildi.

Halepçe'ye düzenlenen kimyasal saldırı sonrası bölgeden kaçan 500 bin kişi de Türkiye'ye sığınmıştı.

Sığınmacıların büyük bölümü, Diyarbakır, Muş ve Mardin'de kurulan kamplara yerleştirildi.

Yorumlar