Hakkari'deki depremden sonra uzmanlardan uyarı

Hakkari'de sabah saatlerinde yaşanan 4.0 büyüklüğündeki depremden sonra açıklamalarda bulunan deprem uzmanları, sarsıntının 7.0 büyüklüğündeki bir depreme gebe olduğu uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Hakkari'deki depremden sonra uzmanlardan uyarı

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ile Jeofizik Y. Müh. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hakkari'de sabah saatlerinde meydana gelen depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu. AFAD'ın sabah saat 06.09'da Yüksekova merkezli 4,3 büyüklüğünde bir deprem kaydettiği Hakkari bölgesi için, her iki uzman da büyük bir depremin olası olduğunu belirtti.

DEPREMİN BOYUTLARI

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hakkari-Çukurca, Kayalık'ta 4,1 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini, bu depremin Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı'nın üzerinde gerçekleştiğini ifade etti. Görür, "Bu kuşak, 6 Şubat depremlerinden sonra muhtemelen belli ölçüde stres alanı değişimine uğradı ve stres yükledi. Bu husus gözardı edilmemelidir," dedi.

BÜYÜK DEPREM UYARISI

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise, "06.09'da Hakkari- Kayalık Çukurca'da meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki deprem, bölgenin gerilmekte olduğunu gösteriyor. Bölge, gelecekte 7 büyüklüğü dolayında bir depreme gebedir. Zamanı bilmiyorum," şeklinde konuştu.

UZMANLARDAN ÖNERİLER

Her iki uzman da, bölgede yaşayan vatandaşların ve yetkililerin, olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı. Önerilen önlemler arasında, bina güçlendirme çalışmaları, acil durum eğitimleri ve deprem anında yapılması gerekenler konusunda bilinçlendirme çalışmaları yer alıyor.

Yorumlar