HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Jungle kampında

- HAK-İŞ Başkanı Arslan: - "Jungle sığınmacı kampına ilişkin AA'nın yaptığı izlenim dosyası beni çok etkilemişti. AA Paris ofisinden kampa ilişkin bilgileri aldıktan sonra böyle bir ziyarete karar verdik" - "Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinde birçok sığınmacı kampı gördüm ancak Jungle kadar rezil şartlara hiç rastlamadım. Bu kamp Batı'nın sığınmacı meselesinde ne kadar samimiyetsiz ve ikiyüzlü olduğunun göstergesidir" - "Jungle'ı görünce Türkiye'nin nasıl ağır bir sorumluluğu hakkıyla yerine getirdiğini net şekilde görüyorsunuz. Dünyaya demokrasi ve insan hakları dağıtan Fransa gibi bir ülkenin bu çaresiz insanlara yaptığı muamele asla kabul edilemez"

Google Haberlere Abone ol
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Jungle kampında

CALAİS/JUNGLE (AA) - HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Fransa'daki dünyanın en kötü sığınmacı kamplarından biri olarak tanımlanan Jungle'ı ziyaret ederek, "Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinde birçok sığınmacı kampı gördüm ancak Jungle kadar rezil şartlara hiç rastlamadım. Burası gerçekten kelimenin tam anlamıyla bir insan hakları ihlal merkezine dönüşmüş. Bu kamp Batı'nın sığınmacı meselesinde ne kadar samimiyetsiz ve ikiyüzlü olduğunun göstergesidir." dedi.

Arslan, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) konferansında temaslarını tamamladıktan sonra Fransa'nın Calais kentindeki kampa giderek hafta sonunu kampta geçirdi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) yaptığı özel haber dosyaları sonrasında Jungle'ı araştırmaya başladığını ve çok etkilendiğini dile getiren Arslan, kamp ziyaretine ilişkin şunları söyledi:

"Jungle'a ilişkin AA'nın yaptığı izlenim dosyası beni çok etkilemişti. AA Paris ofisinden kampa ilişkin bilgileri aldıktan sonra böyle bir ziyarete karar verdik. Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde birçok sığınmacı kampı gördüm ancak Jungle kadar rezil şartlara hiç rastlamadım. Burası gerçekten kelimenin tam anlamıyla bir insan hakları ihlal merkezine dönüşmüş. Bu kamp Batı'nın sığınmacı meselesinde ne kadar samimiyetsiz ve ikiyüzlü olduğunun göstergesidir."

Kamptaki sığınmacıların çadırlarına konuk olan Arslan, kampta gönüllü yemek dağıtan Malezya Mutfağı'nı da ziyaret etti ve Hizmet-İş Sendikasının ramazan için kampa yaptığı para yardımını buraya teslim etti.

Arslan, "Jungle'ı görünce Türkiye'nin nasıl ağır bir sorumluluğu hakkıyla yerine getirdiğini net şekilde görüyorsunuz. Elbette sığınmacılar konusunda hala eksiklerimiz var ama dünyaya demokrasi ve insan hakları dağıtan Fransa gibi bir ülkenin bu çaresiz insanlara yaptığı muamele asla kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

İlerleyen günlerde hem Hak-İş hem Hizmet-İş adına Jungle'a ilişkin başka projelerinin de olacağını dile getiren Arslan, Türkiye'deki diğer sivil toplum örgütleri ve insan hakları derneklerine de kampa gelmeleri ve burada incelemelerde bulunmaları çağrısı yaptı.

Yaklaşık 5 bin sığınmacının yaşadığı Jungle, otonom yapısı ve zorlu şartları nedeniyle dünyanın ne tehlikeli ve kötü sığınmacı kampları arasında yer alıyor.

Devletin yemek dağıtımı yapmadığı kampta sığınmacılar, gönüllülerin verdiği yemeklerle karınlarını doyuruyor. Afganistan, Somali, Eritre, Sudan, İran ve Suriye'den gelen sığınmacılar, Jungle'da bir süre kalarak İngiltere'ye geçmeye çalışıyor. Sığınmacılar temizlik ve güvenlik açısından da çok zor şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.


Yorumlar