Hafter'in Moskova'daki ateşkes masasından neden ayrıldığı ortaya çıktı

Türkiye ve Rusya'nın işbirliği ile Moskova'da bir araya gelen Libya'daki tarafların anlaşmaya imza atacağı yönünde gelen haberlerin ardından yapılan açıklamada Hafter'in ülkeyi terk ettiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Çözüm masasını terk eden Hafter soluğu orada aldı

BAE, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Rusya'nın desteği arkasına alarak Libya’daki meşru hükümete isyan eden General Halife Hafter, Türkiye ve Rusya’nın çabalarıyla hazırlanan ateşkes anlaşmasını imzalamak için süre istemesine rağmen anlaşmayı imzalamadan Rusya’yı terk etti.

Moskova'da yapılan görüşmelerde Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar katılmıştı. Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Serrac'ın'da katıldığı toplantıda Halife Hafter, kritik görüşmelerin yapıldığı masadan pazartesi akşamı kalkarken ateşkesi imzalamak için önce salı sabahına kadar süre istedi, anlaşma için süre verilen Hafter, bindiği bir uçakla ülkeden ayrıldı.

Moskova’daki Rusya Dışişleri Bakanlığı konuk evi Spiridonovka 17 binasından ayrıldıktan kısa süre sonra Dassault Falcon 900 model uçakla Moskova’dan ayrılan Hafter'i taşıyan uçağın radar kayıtlarına göre Hafter, Ürdün’ün başkenti Amman’a gitti. Ürdün’ün yanı sıra Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden destek alan Halife Hafter'in burada kimle ya da kimlerle görüşme yaptığı bilinmiyor.  Öte yandan Hafter'in masadan ayrılmasının ardından Moskova'daki görüşmelere katılan Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Başbakanı Feyiz es Serrac ise dün sabah İstanbul’a gelerek burada bir dizi görüşmeler yürüttü. Serrac’ın, Moskova'da yapılan ateşkes görüşmeleri için Rusya’ya gitmeden önce ailesini İstanbul’da bıraktığı, dün Moskova’dan İstanbul’a ailesini almak için geldiği öğrenilirken öte yandan Serrac'ın İstanbul’da ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile de ikili bir görüşme yaptı. Kulislerde Serrac’ın İstanbul’da bazı Türk yetkililerle telefon görüşmesi yaptığı da konuşuldu.

Hafter’in ayrılışı nedeniyle Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde imzalanacak ateşkes anlaşmasına ilişkin umutların sönmeye yakın olduğu anlarda Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yeni bir açıklama geldi. Bakanlık, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter’in, Feyiz es Serrac yönetimindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ateşkes anlaşmasına olumlu baktığını fakat yerel istişareler için iki güne ihtiyacı olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise dün yaptığı açıklamada “Moskova’daki Libya görüşmelerinde kesin sonuca varılamadı ancak çabalar devam edecek” ifadesini kullandı.

‘HAFTER NİYE GİTTİ’ İDDİALARI

Rus İzvestiya gazetesinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Halife Hafter önceki gün Moskova’da gerçekleşen görüşmelerde Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden neredeyse ‘beyaz bayrak’ çekmesini istedi. Anlaşmanın altına imza atması için önemli iki şartını, taraflar arasında doğrudan yapılmayan görüşmelerde masaya koyan Hafter ‘Kendi güçlerine başkent Trablus’a girmelerine izin verilerek, yeni Ulusal Mutabakat Hükümeti kurulmasını’ talep etmiş. Hafter’in talepleri arasında ‘yeni yönetimin önce Tobruk merkezli meclisinden onay alması’ şartı da bulunuyor. Buna göre, Hafter’in bir diğer önemli koşulu Türkiye’nin sürecin dışına çıkartılması. Hafter, BM Güvenlik Konseyi kararıyla gözlemci barış gücü konuşlandırılmasını ve Türkiye’nin bu güçte yer almamasını talep etmiş. Öte yandan Almanya, Libya Konferansı’nın pazar günü Berlin’de yapılacağını resmi olarak açıkladı. Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte 12 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını Berlin’e davet etti.

Yorumlar