Hac başvurusu nasıl yapılır? Hac başvuru güncelleme nasıl, nereden yapmak gerekiyor?

Hac başvurusu nasıl, nereden yapılır? Hac başvuru güncelleme işlemlerini yapmak isteyen hacı adayları açıklanan tarih sonrasında işlemleri nasıl yapacağını merak ediyor. Hac başvurusu nasıl yapılır veya hac başvuru güncelleme işlemleri için gerekli olan derlemeleri yazımızda bulabilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol
Hac başvurusu nasıl yapılır? Hac başvuru güncelle

Hac başvurusu nasıl yapılır, hac başvuru güncelleme işlemleri için Diyanet İşleri Başkanlığından beklenen açıklama geldi. Hac başvurusu nasıl yapılır veya hac başvuru güncelleme işlemleri nereden nasıl yapılır sorularının cevaplarını sizler için derledik. Peki, hac başvurusu nasıl yapılır?

2023 yılında başvuru yapacak hacı adayları ile daha önce başvuru yapan adayların başvurularını güncellemeleri için gerekli olan açıklama geldi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2023 yılında çekilecek kurada çıkmak isteyen hacı adaylarını yakından ilgilendiren son dakika gelişmesini duyurdu.

Açıklanan duyuruya göre, daha önce başvuru yapmış adayların başvurularını güncellemeleri gerektiği belirtilerek gerekli olan işlemler için tanınan süre de duyuruldu.

HAC BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın katılımıyla Başkanlık yerleşkesindeki 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu'nda düzenlenen Dünden Bugüne Hac Yolculuğu Belgeseli Tanıtım Gecesi'nde yaptığı konuşmada, haccın Müslümanların her yıl iman ve tevhit ekseninde bir araya geldiği, kardeşlik duygularının doruğa ulaştığı ve vahdet şuurunun doyasıya yaşandığı müstesna bir buluşma olduğunu vurguladı.

Hacı başvuru işlemleri e-Devlet Kapısı üzerinden rahatlıkla yapılabilmektedir. Hac başvurusu yapmak için öncelikle e-Devlet Kapısı sitesine giriş yapmanız gerekiyor. Turkiye.gov.tr adresinden giriş yapmanız gereken siteye TC kimlik numaranız ve daha önce PTT'den almış olmanız gereken şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. 

Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan arama bölümüne "Hac başvuru" yazmanız gerekiyor. Sonrasında karşınıza çıkan başlıklar sizin ne yapmanız gerektiğini detaylı şekilde anlatır. Yapmanız gereken çıkan başlıkları dikkatlice okumanızdır.

Hac başvuru güncelleme nasıl yapılır?
Hac başvuru güncelleme nasıl yapılır?

 

Sayısız hikmetleri ve güzellikleri içinde barındıran hac ibadetinin İslam'ın temel ilke ve değerlerini hem teorik hem de pratik olarak öğreten bir okul olduğunu söyleyen Erbaş, haccın müminler için büyük niyazların, özlemlerin, vuslat ve heyecanın kutlu mevsimi olduğunu belirtti.

Erbaş, şunları kaydetti: "Maddi manevi, sosyal-kültürel birçok zenginliği bünyesinde barındıran hac ibadeti, yerine getiriliş süreci bakımından güçlü, düzenli, kapsamlı bir organizasyon gerektirmektedir. Nitekim günümüzde bu ibadeti ifa edecek olanların kayıt ve kura işlemleri, eğitimleri, sağlık, ulaşım ve güvenlikleri, ikamet ve iaşeleri gibi hususlar sürekli bir çalışmayı, detaylı ve kapsamlı bir planlama yapmayı gerekli kılmaktadır."

Diyanet İşleri Başkanlığının hac ve umre hizmetlerini devlet ve milletin onuruna yakışır şekilde yapılmasına özen gösterdiğinin altını çizen Erbaş, "Hac ibadetinin ahkamına ve usulüne uygun şekilde, rahat ve kolaylık içinde yerine getirilmesi için gerekli tedbirleri almaktayız. Düzenlenen seminerlerle hacı adayı kardeşlerimizi eğitiyor ve bu büyük ibadete hazırlıyoruz. Mekke-i Mükerreme'de, Medine-i Münevvere'de uygun konaklama mekanları, ulaşım ve rehberlik hizmetleri ile vatandaşlarımızın rahat şekilde ibadet etmelerini temin ediyoruz." diye konuştu.

Hac organizasyonları konusunda 40 yılı aşkın bir tecrübeye sahip olduklarını anımsatan Erbaş, "Her geçen yıl yeni imkanlar ve uygulamalarla hizmetlerimizi genişletiyor ve güçlendiriyoruz. İlgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyor, hac organizasyonumuzu sürekli gözden geçiriyor ve yeniliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Basılı, yazılı, görsel alanda ve dijital mecralarda yapılan yayıncılık faaliyetlerini önemsediklerini ifade eden Erbaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu faaliyetlerden biri olan 'Dünden Bugüne Hac Yolculuğu Belgeseli' halkımızın hac ibadeti konusunda bilgilendirilmesi açısından çok değerli bir çalışmadır. Hem göze hem de kalbe hitap etmesi yönüyle etkili bir hizmettir. Kurumsal hafızanın korunması ve ülkemizin hac organizasyonlarının geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe aktarılması açısından da hayati önemi haizdir. Bu sebeple mevcut arşiv belgeleri ve başlangıcından günümüze hac organizasyonunun birçok safhasında görev almış, haccın kurumsal hafızası niteliğinde olan kıymetli hocalarımızın katkılarıyla bu belgesel hazırlanmıştır."

Başkan Erbaş, belgesel yapımın arşivlerinden yararlanılan kurumlara ve belgeselde emeği geçenlere teşekkür etti.

Bu yılki hac ön başvurularına ilişkin bilgi veren Erbaş, "2023 yılında hac için ilk defa kayıt yaptıracak olan veya kayıtlarında güncelleme yaptırmak isteyen vatandaşlarımız, bu işlemlerini 5-26 Ocak tarihleri arasında e-Devlet üzerinden yapabileceklerdir. Detaylı bilgi için Başkanlığımız Hac ve Umre Genel Müdürlüğü hac.gov.tr adresinden ve 0859 260 1313 çağrı merkezimizden bilgi alınabilecektir." dedi.

HAC BAŞVURU İŞLEMLERİ NEREDEN YAPILACAK?

Hac başvuru güncelleme işlemleri için e-Devlet Kapısı kullanılacak. e-Devlet Kapısı üzerinden TC Kimlik Numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra, arama kısmına, "Hac" kelimesi yazıldıktan sonra çıkan ilk başlığa tıklayarak devam edebilersiniz.

HAC BAŞVURUSU İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

1 - Hac ön kayıt başvurularından sonra süreç nasıl işleyecek?

İlk defa hacca gidecek adaylar, 5-26 Ocak'ta e-Devlet üzerinden başvuru yapabilecek. İlk defa kayıt yaptıracaklar ayrıca anlaşmalı bankalar aracılığıyla 250 lira ön kayıt ücreti ödeyecek.

Geçmiş yıllarda kayıt yaptıran ve 2020 kurasına katıldığı halde kesin kayıt hakkı kazanamayan hacı adaylarının kayıt yenileme işlemleri otomatik güncellenecek. Adayların il, adres, iletişim bilgileri ve konaklama türü değişikliklerini ise e-Devlet üzerinden yapmaları gerekecek. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek kura tarihinde ismi çıkan adaylar, 2023 haccı için kesin kayıt hakkı elde edecek.

2 - 2020 kurasında ismi çıkan, ancak 65 yaş sınırı nedeniyle 2022'deki hacca gidemeyen adayların durumu olacak?

2020'de kesin kayıt hakkı elde edip 65 yaş sınırı ve Kovid-19 şartları nedeniyle hacca gidemeyenlerin hakları saklı.

Hac ve Umre Kurulunun aldığı karar göre, 2020'de kesin kayıt hakkı elde edip paralarını bloke eden ve geçen yıl 65 yaş üzerinde olduğu için hac farizasını yerine getiremeyen adaylar, bu yıl izin verildiği takdirde hacca doğrudan gidebilecek.

3 - Geçmiş yıllarca başvuru yapan ve sırasını bekleyen adayların kurada çıkma ihtimalleri nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığının verilerine göre, geçmiş yıllarda hac başvurusu yapan ve sırasını bekleyen yaklaşık 2,5 milyon hacı adayı bulunuyor. Başkanlığın kura sisteminde önceden bekleyenlerin katsayıları yüksek olduğu için kurada çıkma ihtimali de artıyor.

4 - Hacca gitmeye hak kazanan, kurada ismi çıkmayan birini yanına almak isterse hakları kaybolacak mı?

Hacca gitmeye hak kazananlar, ilk defa müracaat eden ve kurada ismi çıkmayan birini yanlarına almak isterse, kazanılan haklarını kaybedecek ve tekrar kuraya girmek zorunda kalacak.

5 - Bu yıl Türkiye'ye kaç kişilik kontenjan ayrılacak?

Geçen yıl Kovid-19 salgını kısıtlamaları kapsamında Türkiye'den sadece 37 bin 770 kişi hac ibadeti için kutsal topraklara gidebildi. Salgından kaynaklı kısıtlamaların kalkmasıyla bu yıl daha fazla kişinin hacca gitmesi bekleniyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 9 Ocak'ta Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabi ile 2023 Hac Protokolü'nü imzalayacak. Bu toplantıda Türkiye'nin hac kotası netleşecek. Toplantıda yaş sınırının olup olmayacağı, aşı konusundaki belirsizlikler karara bağlanacak.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığının Türkiye'ye, nüfusunun binde biri oranında kota vermesi bekleniyor. Bu sayının da yaklaşık 85 bin olması öngörülüyor.


 

Yorumlar