GYİAD 3. Aile Şirketleri Konferansı

- Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Çalık: - "Türkiye'de 10 yaşını geçen şirket sayısı yüzde 1,8. Bizler, Türk aile şirketleri olarak sürdürülebilirlikte çok başarılı değiliz. Daha iyi olmamız lazım" - "Bu sürdürülebilirlik konusunda kültürümüzde hiçbir eksik yok. Kültürümüzün temelinde ahilik var"

Google Haberlere Abone ol
GYİAD 3. Aile Şirketleri Konferansı

İSTANBUL (AA) - Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye'de 10 yaşını geçen şirket sayısının yüzde 1,8 olduğunu belirterek, "Bizler, Türk aile şirketleri olarak sürdürülebilirlikte çok başarılı değiliz. Daha iyi olmamız lazım." dedi.

Genç Yönetici ve İş Adamları (GYİAD) tarafından "Uzlaşı Kültürü ve Aile İçi Girişimcilik" ana temasıyla düzenlenen "3. Aile Şirketleri Konferansı"nda konuşan Çalık, aile içindeki uzlaşı ve iletişim konularının önemine değindi.

En uzun yaşayan aile şirketlerinin Japonya'da bulunduğunu dile getiren Çalık, Japonya'yı bu alanda Almanya ve Hollanda'nın takip ettiğini söyledi.

Çalık, dünyada en uzun yaşayan insanların da Japonlar olduğunu kaydederek, en uzun yaşayan güçlü aile bağları sayesinde uzun yaşayan Japon şirketlerinden örnekler verdi.

Çalık Enerji'de Japon ortaklarıyla çalıştıklarını dile getiren Çalık, "Japonlarda gördüğüm sürdürülebilirliğin temelinde saygı, istişare, analiz, kendilerini yenileme ve çok çalışma var." diye konuştu.

Çalık, aile olarak 1930'lu yıllardan beri iş hayatında olduklarını kaydederek, aile şirketindeki üçüncü kuşak olduğunu aktardı.

Çalık, uzun yaşayan şirketlerde çocukların sorumluluk edinmesinin çok önemli olduğunu belirterek, "Ama en önemlisi, en temeli değerlerimiz. Bütün binanın temeli o değerler üzerine yükseliyor. Kurumların sürekliliğinin temeli değerleri. Biz, 'İnsan odaklı, adaletli, itibarlı olacağız, işlerimizi gönülden sahipleneceğiz, yenilikçi, çevik ve sürdürülebilir değerler üzerine çalışacağız' dedik." diye konuştu.

- "Daha sürdürülebilir olmamız lazım"

Çalık, Türkiye'de 10 yaşını geçen şirket sayısının yüzde 1,8 olduğunu belirterek, "Bizler, Türk aile şirketleri olarak sürdürülebilirlikte çok başarılı değiliz. Daha iyi olmamız lazım." dedi.

Bu sürdürülebilirlik konusunda Türk kültüründe hiçbir şeyin eksik olmadığını kaydederek, ahilik kültüründen bahsetti.

Çalık, "Bizim kültürümüzün temelinde ahilik vardır. Kültürümüzde aslında bugün Japonların da Almanların da İtalyanların da Fransızların da uyguladığından daha fazla değerler olduğunu görüyoruz. Ama geçiş sürecinde atladığımız şeyler var. Bunları güncellememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kendi şirketi ile istatistiki bilgiler veren Çalık, doğru iletişim ve güven konusunun şirketlerin itibarı için önemine değinerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar