Gürsel Tokmakoğlu kimdir? Emekli General Gürsel Tokmakoğlu nereli, kaç yaşında?

Gürsel Tokmakoğlu, Hava Harp Okulu ve Akademisi mezunu, istihbarat ve güvenlik stratejileri uzmanı, NATO görevleri ve çatışma bölgelerindeki tecrübeleriyle dikkat çeken bir kariyere sahip. Emeklilik sonrası blok yazarlığına devam eden Tokmakoğlu'nun hayatından kesitler.

Google Haberlere Abone ol
Gürsel Tokmakoğlu kimdir nerelidir kaç yaşında?

Gürsel Tokmakoğlu'nun kim ve nereli olduğu soruları son dönemlerde Türkiye ile ABD arasındaki F-16 konularında yaptığı değerlendirmelerle dikkatleri üzerine çekiyor. Peki, Gürsel Tokmakoğlu kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

GÜRSEL TOKMAKOĞLU KİMDİR?

Gürsel Tokmakoğlu, 1961 yılında Çan-Çanakkale’de dünyaya geldi. Askeri kariyerine Hava Harp Okulu'nda başlayarak, Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Hava Harp Akademisi'nden mezun olan Tokmakoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) kurmay olarak görev yaptı. Özellikle istihbarat ve jeostratejik konular üzerine resmi nitelikli eserler kaleme aldı.

OPERASYONEL BAŞARILAR VE AKADEMİK KATKILAR

Terörle mücadele operasyonlarına aktif olarak katılan Tokmakoğlu, Bosna ve Kosova Harekatları'nda da yer aldı. Güvenlik stratejileri ve istihbarat konularında uzmanlaşan Tokmakoğlu, askeri ataşelik görevleri ve NATO misyonlarında bulunarak uluslararası deneyim kazandı. Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürüttükten sonra 2007 yılında emekliye ayrıldı.

EMEKLİLİK SONRASI HAYATI VE EDEBİYATÇI KİMLİĞİ

Emeklilik sonrası yurtdışında yöneticilik yapmış olan Tokmakoğlu, şimdilerde aktif bir blok yazarı olarak kariyerine devam etmektedir. İnsanlık durumları, bilinç, vicdan gibi konuları ele alan 6 kitabı bulunmaktadır. Bu eserler arasında “İnsanlar ve İnsancılar”, “Benlik, Bilinç ve Vicdan” gibi felsefi derinliği olan kitaplar yer almaktadır.

"KIRILMA"

Tokmakoğlu, Türkiye - ABD ilişkileri üzerine kaleme aldığı bir yazısında ilginç tespitlerde bulunmuştu. İşte o yazıdan bir kesinti: 

Samuel P. Huntington ile başlayalım. O 1993 yılında Türkiye’nin bir fay hattında olduğunu, onun tabiriyle, “bölünmüş ülke” olduğunu söylemişti. Bölünmüşlüğü Kemalizm ve karşıtları olarak açıklıyordu, pratik açıklama budur. Bu fay çatlasın ve bölünmüşlük derinleşsin diye uğraşanlar mutlaka olmuştur, tarif edildiğine göre!.. Ama doğru tarafları da var, bu Medeniyetler Çatışması meselesinin.

Benim anladığım şöyle, ya Türkiye tüm Müslüman veya mazlum halklar için önderlik iddiasını daha ilerilere götürür ve yaklaşık 1-2 milyar insanı peşine takıp ABD’nin veya Batı medeniyetinin karşısına dikerse ne olacak? Eğer bugün Müslüman dünyasında böylesi etkilenmiş iddialı birilerini varsa, Batı medeniyeti için söylüyorum, Müslüman nüfusu ve onlara önderlik edecekleri yozlaştırmak kadar doğal bir sebep olamaz, değil mi?

2005 yılında Recep Tayyip Erdoğan İspanya ile bir proje başlatmıştı, Medeniyetler İttifakı diye. Bu proje Birleşmiş Milletler’e kadar taşındı. Bu projede amaç dünyayı bölünen değil, birleştiren yapmak idi. Ama bu proje pek ilerlemedi. Demek ki insanlık ittifak yapacaksa bu bir çıkar için olmalıydı. Bakın bugünlere, ABD ittifaklar ve ortaklıklar sistemi kurmakla ilgileniyor. Kime karşı? Esasen Çin’e karşı. ABD’nin bu ittifakına ve ortaklık önerisine katılanların beklentisi nedir? Açık konuşalım, çıkar!

Bugün Müslüman dünya için derin sorunlar var. Amaç bunları saymak değil elbette. Ancak 2001’de George W. Bush’un ifade ettiği gibi, küresel terörizm belirgin olarak Müslümanlardan kaynaklı, en çok bu toplumları ve ülkeleri vuruyor. Üstelik dünyada giderek İslamofobi artışı var. Bu durumda Müslüman kesim içindeki her şey değilse bile en azından bazı konular, düşünceler, kimseler hedef tahtasında denebilir.

ABD’de 2007’de Uzun Savaş konusu yazıldı. Buradaki hedef ifadesi Amerika’ya ve bu yolla dünyaya “İslam” sözcüğüyle özdeşleştirilerek aktarıldı. Barack H. Obama döneminde Uzun Savaş devam etti. Donald Trump döneminde biraz olsun sürdü. Ama Trump, Sonu Olmayan Savaş terimini kullanmaya başladı. Joe Biden benzer yönde ifadeler kullanıyor. Huntington ve sonrasındaki düşünce ve politikalara bakarak söylememiz mümkün, her ne kadar NATO ülkesi olsa da sonuçta Türkiye “kararsız ülke” sınıfında bir yerde.

ESERLERİ

Tokmakoğlu'nun İz yayınlarından çıkan, Muttaki, Halife, Cephe, İnsanlar ve İnsancılar ile "Benlik, Bilinç ve Vicdan" isimli kitapları bulunuyor.

 

Yorumlar