Gürcistan sınırı ya da Sarp Sınır Kapısı ne zaman açılıyor?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 16 Mart 2020 tarihinde kapatılan Sarp Sınır Kapısı ne zaman açılıyor? Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapılarından birisi olan kapıdan geçmeyi bekleyen yolcular sık sık kapının ne zaman açılacağını merak ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Gürcistan sınırı ne zaman açılıyor?

Sarp Sınır Kapısı ne zaman açılıyor sorusu son günlerin en çok sorulan sorularından birisi olmaya başladı. Çünkü yaklaşık iki aydır kapalı olan Sarp Sınır Kapısı'ndan geçmek isteyen yolcular, kapının açılış tarihini iple çekiyor. Bilindiği gibi Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısından pasaportusuz geçiş yapmak mümkün. İki ülke arasında yapılan anlaşma gereği, bu kapıdan geçişler pasaportsuz yapılıyor. Peki, Gürcistan sınırı ya da Sarp Sınır Kapısı ne zaman açılıyor?

Türkiye'nin Gürcistan üzerinden Kafkaslara açılan kapısı olarak da bilinen Sarp Sınır Kapısı bilindiği gibi 16 Mart 2020 tarihinde saat 17.00 itibariyle yolcu geçişlerine kapatılmıştı. Sınırdan ticari geçişler ise hala devam ediyor. 

Türkiye sınır kapılarında pasaportsuz seyahatin mümkün olduğu tek kapı olan Sarp Sınır Kapısı bu özelliği nedeniyle çok işlek bir şek kapıydı.

Ancak koronavirüs ile mücadele kapsamında kapı, yolcu giriş çıkışlarına kapatılmıştı. Kapatma kararından sonra önemli bir geçiş güzergahı durma noktasına gelmişti. 

Bu arada Türkiye'den çıkarak Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a geçmek için Sarp Sınır Kapısı'na gelen Azeri vatandaşları kapıda kalmıştı.

Gürcistan'ın Azerbaycan sınır kapısını kapatması nedeniyle bu ülke vatandaşları Gürcistan'a alınmaştı.

Sarp Sınır Kapısı'nın ne zaman açılacağı Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Bilim Kurulu'nun alacağı tavsiye kararlarına bağlıdır. 

Bilim Kurulu'nun alacağı tavsiye kararından sonra hükümetinde bu yönde bir kararı resmi olarak bildirmesi gerekiyor.

Şu ana kadar Sarp Sınır Kapısı'nın açılması yönünde bir karar duyurulmadı. 

Habur Sınır Kapısı nerede?

Habur Sınır Kapısı, Irak-Türkiye gümrük kapısıdır. 1973 yılında Gümrük İdare Memurluğu olarak faaliyete geçen, 1976'da Gümrük Müdürlüğü, 1981 yılında ise Habur Gümrükler Başmüdürlüğü olarak faaliyetini sürdürmeye devam eden sınır kapısı, 320.000 m2 alanda hizmet vermektedir. Sınır kapısı kompleksi içerisinde 12 adet giriş–12 adet çıkış olmak üzere toplam 24 adet peron inşa edilmiştir.

Gürbulak Sınır Kapısı nerede? 

Gürbulak Sınır Kapısı, Türkiye'yi İran'a bağlayan en önemli sınır kapısıdır. Gürbulak'ta yer alır. Erzurum ve Dilucu buraya bağlı diğer kapılardır.

Türkiye'yi İran ve Orta Asya'ya bağlayan ve Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde bulunan Gürbulak Sınır Kapısı 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ile yaptırılmıştır.

Yorumlar

Özcan kan Benim eşim Tiflis kalmış nasıl gelebilir Türkiye Rize ikmet var oturun izin var 7 günlük çocuk var nasıl gelebilir Türkiye
lamiya ne zaman acilir.sinirlar .1 yaşinda uwaqim qalib azerbaycanda