Güneydoğu'dan 178 ülkeye ihracat

- Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerince yılın ilk çeyreğinde 178 ülkeye, yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat yapıldı

Google Haberlere Abone ol
Güneydoğu'dan 178 ülkeye ihracat

GAZİANTEP (AA) - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerince (GAİB) yılın ilk çeyreğinde 178 ülkeye, 1 milyar 997 milyon 144 bin dolarlık ihracat yapıldığı bildirildi.

GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ilk çeyreğinde bölgeden 1 milyar 997 milyon 144 bin dolarlık ihracat kaydı aldıklarını, diğer ihracatçı birlikleri adına da 94 milyon 492 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.

Çıkmaz, Güneydoğu'nun ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 54,6 payla ilk sırada yer aldığını ifade etti. AB ülkelerinin yüzde 18,4 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin yüzde 10,7 payla üçüncü sırada olduğunu belirten Çıkmaz, bölgeden 178 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bu ülkelerden Irak, ABD, Suudi Arabistan, Suriye, İtalya, İran, Almanya, İngiltere, İsrail ve Belçika'nın bölgenin ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler olduğunu belirten Abdülkadir Çıkmaz, halı, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleriyle diğer gıda müstahzarlarının en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu kaydetti.

Gaziantep'in de bu dönemde 1 milyar 614 milyon 356 bin dolarlık ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan 5. ili konumundaki yerini koruduğunu vurgulayan Çıkmaz, "Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve ham maddeleri, halı, kimyevi maddelerle ağaç ve orman ürünleri ilimizin ihracatında önde gelen sektörler." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, en çok ihracat yapan ülkeler arasında yer almasının yenilikçi çalışmalarla mümkün olacağını belirten Çıkmaz, bu kapsamda Ar-Ge ve inovasyona ağırlık veren, yatırımlarını bu şekilde yapan iş adamlarının gelecek yıllarda önemli başarılara imza atacağını kaydetti.


Yorumlar