Güney Sudan'da yolsuzluk tartışmaları

- Enformasyon Bakanı McCoy: - "Açıkçası, insanların güvenini kaybettik. Çünkü bizden bazıları (hükümet yetkilileri) çalışma kurallarına uymuyor"

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan'da yolsuzluk tartışmaları

CUBA (AA) - Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael McCoy, halkın, bazı siyasilerin yolsuzlukları nedeniyle acil ihtiyaçları karşılamada başarısız olan hükümete güvenini yitirdiğini söyledi.

Parlamento İşleri Bakanlığı'nın başkent Cuba'da düzenlediği "İyi Yönetim ve Demokrasi" Forumu'nun kapanışında konuşan McCoy, "Açıkçası, insanların güvenini kaybettik. Çünkü bizden bazıları (hükümet yetkilileri) çalışma kurallarına uymuyor." dedi.

Hükümetten, şeffaflığı artıracak, vatandaşlara hizmet vermede yardımcı olacak kapsamlı reformlar yapılmasını talep eden McCoy, "Hükümetin karşı karşıya bulunduğu ana problem, şeffaflık ve hesap sorulabilirliğin olmamasıdır. Bu problemlerin çözülememesi, hükümetin 'yolsuzluk yapan bir rejim' olarak tanımlanmasına yol açacak." ifadelerini kullandı.

Şiddet ve suç oranlarının artmasının iyi olmayan bir yönetimin sonuçları olduğunu belirten McCoy, hükümet kurumlarında yolsuzlukla mücadeleden söz edebilmek için kampanya ve slogan aşamasının geride bırakılması gerektiğini vurguladı.

McCoy konuşmasında ayrıca ülkedeki yolsuzluk davalarında hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesini istedi.

Foruma hükümet yetkilileri ile milletvekilleri de katıldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2016 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Güney Sudan, en kötü performansı gösteren Somali'den sonra geliyor.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsünde bulunduğu" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. İç savaşta yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi evini terk etmek zorunda kalmıştı.

Yorumlar