Güney Kore Devlet Başkanı Moon Endonezya'da

- İki ülke ticaret hacmini 2022 için 30 milyar dolara çıkarma sözü verdi

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Endonezya'da

CAKARTA (AA) - Endonezya ve Güney Kore, ticaret hacmini 2022 yılı için 30 milyar dolara çıkarma konusunda fikir birliğine vardı.

Endonezya'ya resmi ziyarette bulunan Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Bogor kentindeki Başkanlık Sarayı'nda Devlet Başkanı Joko Widodo ile bir araya geldi.

İkili görüşmelerin ardından basın toplantısında iki lider, taraflar arasında 2006 yılında varılan stratejik ortaklığı, özel stratejik ortaklık olarak bir üst seviyeye çıkarma kararı aldıklarını açıkladı.

Ortaklığın güvenlik, ekonomi, siyasi ve kültürel olmak üzere birçok alanda ikili ilişkileri artırması hedefleniyor.

İkili ticaret hacmini 2022 için 30 milyara çıkarma sözü veren iki lider, ülkelerinde düzenlenecek Güney Kore 2018 Kış Olimpiyatları ve Endonezya 2018 Asya Oyunları için birbirlerine destek olma konusunda fikir birliğine vardı.

Widodo, Moon’un Güneydoğu Asya ziyaretinde Endonezya’ya öncelik vermesinin ikili ilişkilerinin önemli bir boyutta yer aldığını ve sürekli gelişmekte olan bir ilişki içinde olduklarının önemine vurguladı. Widodo ayrıca, Kuzey Kore nükleer meselesinin barışçıl çözümü noktasında Güney Kore’ye desteklerini ileterek Moon’nun çabalarını da takdirle karşıladığını kaydetti.

Bu arada Moon, gelecek yıl için Widodo’yu ülkesine davet ederken, iki liderin görüşmesinde de ulaşım, sağlık ve endüstri alanı olmak üzere 3 anlaşma imzalandı.
Güneydoğu Asya turu kapsamında Moon, Endonezya'nın ardından Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ve ASEAN Zirvesi için Vietnam ve Filipinler'e geçecek.

Yorumlar