Güney Çin Denizi yeniden ısınıyor

ABD, Güney Çin Denizi'nde Yeni Bir Devriye Görevi Planlıyor

Google Haberlere Abone ol
Güney Çin Denizi yeniden ısınıyor

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD Donanması, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki yapay adaları civarında, uluslararası sularda "özgür seyir hakkını" kullanmak üzere bir misyon planlıyor. Muhtemelen San Diego deniz üssünden hafta sonunda yola çıkan filo tarafından ifa edilecek bu görev çerçevesinde Çin'in kendi toprağı kabul ettiği adaları 12 mil çevreleyen karasularına girilmesi öngörülüyor. Bunun için Başkan Trump'ın onayı bekleniyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang söz konusu plandan haberi olduğunu teyitle, Çin'in devletler hukuku bağlamında uluslararası sularda seyir özgürlüğünü kabul ettiğini belirtti. Ancak Geng, Çin'in egemenliğini ve güvenliğini bu özgürlük bahanesiyle tehdit edebilecek bir ülkenin seyir ve uçuşlarına itiraz edeceğini açıkladı.

Sözcü, sözlerine devamla "ABD'yi, Çin'in egemenlik haklarına ve güvenliğine meydan okuyan eylemlerden kaçınmaya ve bölge ülkelerinin Güney Çin Denizi'nde barışı ve istikrarı koruma çabalarına saygı göstermeye çağırıyoruz" dedi.

ABD savaş gemileri, daha önce Ekim 2015'ten bu yana, Çin'in kendinin ilan ettiği karasularında devriye görevine çıkmıştı. İlk üç defasında Çin'den izin alarak yapılmış olan görev dördüncüde izinsiz dolaşmıştı. Öte yandan, ABD'nin sertlik yanlısı çevreleri Obama yönetimini, Çin'in elini rahat bırakıp onun Güney Çin Denizi'nde askeri tesis kurmasına izin vermekle eleştirmişti.

Trump yönetiminin Savunma Bakanı Jim Mattis ise bu tür devriye görevlerinin askeri çatışmaya vermeksizin sürdürüleceğini açıklıyor. Ancak, Bucknell Üniversitesi'nden Zhiqun Zhu'nun da aralarında bulunduğu bir çok gözlemcinin de belirttiği üzere, böyle bir ortamda herhangi bir ters davranış durumu kontrolden çıkarma potansiyeli taşıyor. 

Yorumlar