Güney Afrikalılar YEE'de Türkçe öğreniyor

- YEE'nin dünya genelinde en yaşlı Türkçe kursu öğrencisi olan Cyntia Gatter : - "Türkçenin telaffuzu kolay ama gramer kısmı çok zor geliyor"

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrikalılar YEE'de Türkçe öğreniyor

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Johannesburg kentinde düzenlediği Türkçe kursları, gencinden yaşlısına her renkten Güney Afrikalıya Türkçe öğrenme fırsatı sunuyor.

Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar farklı kurlarda Türkçe eğitimi verilen bu kurslara, özellikle Güney Afrikalı kadınlar yoğun ilgi gösteriyor.

Enstitünün Güney Afrikalı kursiyerleri, Türk kültürüyle tanışma ve Türkçe öğrenmeye başlama süreçlerini, AA muhabirine anlattı.

YEE'nin dünya çapında en yaşlı Türkçe kursu öğrencisi olan Cyntia Gatter (79), yıllar önce katıldığı bir Türk fuarında tanıştığı insanlardan çok etkilenerek, Türkçe öğrenmeye karar verdiğini belirtti.

Gatter, Güney Afrika'ya dil eğitimine gelen Türk öğrencilere İngilizce öğretirken, onlar sayesinde kendisinin de Türkçe öğrenmeye başladığını kaydetti.

Türkçeyi, "öğrenmesi güç" bir dil olarak tanımlayan Gatter, "Türkçenin telaffuzu kolay ama gramer kısmı çok zor. Ben de iyi bir öğrenci sayılmam." dedi.

Kursiyerlerden Laraine Truter (49), Türkçe ve Türk kültürünü, hiç dizi izlemeyen çok yakın bir arkadaşının önerisi üzerine izlediği Türk dizisi "Muhteşem Yüzyıl" ile tanıdığını belirterek, "O izle dediyse bir bildiği vardır dedik, 139 bölümün tamamını devirdik. Sonra Türkçe öğrenmeye karar verdim." ifadesini kullandı.

Evli ve 4 çocuk annesi Truter, Türkçe öğrenmeye çevrim içi bir uygulamayla başladığını, YEE'nin Türkçe kurslarından ise sosyal medya üzerinden haberdar olduğunu aktardı.

Truter, "Türkçe çok melodik bir dil, kulakta bir müzik gibi, su gibi akıyor. Aynı zamanda son derece zor da bir dil. Ama gramer yapısı ana dilim Afrikaan diline oldukça benzer. Bu da benim Türkçe öğrenmemi kolaylaştırıyor." diye konuştu.

Kursun en genç öğrencilerinden Zivha Beharie (17) ise Türkçe öğrenmeye, "hayatının en unutulmaz seyahati" olarak tanımladığı "Türkiye seyahati" sonrasında karar verdiğini söyledi.

Türkçeyi öğrenmesindeki ana motivasyonun Türkiye'de üniversite eğitimi almak olduğunu belirten Beharie, "Hedefim İstanbul Üniversitesi ya da Ankara Üniversitesinde okuyabilmek." açıklamasında bulundu.

Bu hedef doğrultusunda Türkçe derslerine sıkı çalıştığını vurgulayan Beharie, "Hocalarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bizlerle gerçekten yakından ilgileniyorlar. Derslerimiz çok keyifli ve öğretici geçiyor." sözlerini sarf etti.

Yorumlar