ABD medyasının 'İncirlik Üssü' korkusu

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Rahip Brunson'un serbest bırakılmaması üzerine Türkiye'ye karşı ekonomik savaş başlatılmıştı. Türkiye ile bozulan ilişkilerin İncirlik'teki ABD üssüne yansımasından endişe ediliyor. ABD'de yayın yapan Air Force Times, İncirlik üssü ile ilgili yaşanan son gelişmeleri "Türk avukatlar İncirlik Hava Üssüne baskın yapmak ve ABD Hava Kuvvetleri subaylarını tutuklamak istiyor" başlığıyla verdi.

Google Haberlere Abone ol
ABD medyasının 'İncirlik Üssü' korkusu

Muhammed Öylek | SonHaberler.Com

15 Temmuz Darbe girişiminin ardından FETÖ ve PKK terör örgütlerine yardım etmekten tutuklanan ABD'li evanjelist Rahip Andrew Brunson'un ev hapsine alınmasının ardından ABD ile Türkiye arasından ipler gerilmiş ABD Hazine Bakanlığı, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yaptırım kararı alınmıştı. Alınan kararlar doğrultusunda iki bakanın ABD'de varsa mal varlıkları dondurulacak ve ABD'den iki bakanla herhangi bir temas kurulmayacaktı. Türkiye'nin aldığı mütekabiliyet kararının ardından ABD'nin Adalet ve İçişleri bakanlarına aynı şekilde yaptırım uygulanmıştı. 

ABD MEDYASINDA İNCİRLİK KORKUSU

Öte yandan ABD'de yayın yapan bazı yayın organları Türkiye'nin İncirlik üssünü basmaya hazırlandığını iddia etti. ABD medyasının iddialarına göre, Türkiye ABD'nin yaptırımlarına karşılık ABD'nin İcirlik üssünü basmak ve burada görevli olan askerleri tutuklamak istiyor.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, hükümet yanlısı bazı avukatlar 15 Temmuz 2016'da Türkiye'de meydana gelen darbe girişimiyle bağlantılı oldukları iddiasıyla İncirlik Hava Üssünde görevli ABD Hava Kuvvetleri subaylarına karşı suçlamalarda bulunmuştu. 

Toplumsal Adalet ve Yardımlaşma Derneği (TAYDER) geçtiğimiz günlerde Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, aralarında ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel ve İncirlik Üssü’nde görevli subayların bulunduğu 11 ABD’li askerin tutuklanmasını talep etmişti. Bir grup avukat tarafından verişlen dilekçe ABD'de büyük endişeye sebep oldu. 

TAYDER'e üye avukatlar tarafından hazırlanan 60 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde şüpheli ABD’li askerler 'FETÖ silahlı terör örgütünün amaçları ve prensipleri doğrultusunda faaliyet yürütmek suretiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal düzenini ortadan kaldrmaya teşebbüş, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve milletinin egemenliğini tehlikeye atma' suçlarından cezalandırılmaları istendi. 

ABD ORDUSUNDAN İDDİALARA YALANLAMA

ABD'li ordu yetkilileri suçlamalara karşı hangi adımları atacaklarına dair herhangi bir adım atmazken yöneltilen suçlamaları da reddetti.

ABD Avrupa Komutanlığı Sözcüsü Mark Mackowiak, ABD hükümetinin veya askeri personelinin bir Türkiye'de hükümete karşı yapılan darbe girişimi hakkında daha önce herhangi bir bilgiye ya da müdahaleye sahip olduğuna dair bir rapor bulunmadığını iddiaların ise temelsiz ve tamamen yanlış olduğunu savundu. Mackowiak, yaptığı açıklamada “Türk muhataplarımızla yaptığımız ortaklıklara değer veriyoruz ve İncirlik'teki önemli misyonumuzu sürdürmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı. 

TAYDER tarafından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen 60 sayfalık suç duyurusunda yer alan ve 15 Temmuz darbe girişimini katıldığı söylenen isimler ise şöyle. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, ABD eski İSAF Komutanı General John F. Campbell, Nevada 99. Hava Üssü Filo Komutanı Albay Richard H.Boutwell, İncirlik Üssü’ndeki ABD Hava Kuvvetleri’nden Albay John C. Walker, Albay Michael H. Manion, Albay David Eaglen, Albay David Trucksa, Yarbay Timothy J. Cook, Yarbay Mack R. Coker, Başçavuş Thomas S. Cooper, Başçavuş Vegas M. Clark ve diğer askerler.

ABD Avrupa Komutanlığı Sözcüsü Mark Mackowiak söz konusu askerlerin artık İncirlik üssünde bulunmadığını açıkladı. 

Yorumlar

ihsan sıra incirliğin kapanmasına geldi bu ne düşmanlık yahu abd defolsun gitsin türkiyedcen
ihsan elbette incirli,kte abd askerleri fetö ile el ele idi yargılansınlar