GÜNCELLEME - Zonguldak'ta darbe girişimi davası

- Eski İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak ile eski Kilimli İlçe Emniyet Müdürü Soner Durgun'un da aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 30 sanığın yargılanmasına başlandı - İddianamede, sanıklar hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor SANIK İFADELERİ EKLENDİ

Google Haberlere Abone ol
GÜNCELLEME - Zonguldak'ta darbe girişimi davası

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında, eski İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak'ın da aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 30 sanığın yargılanmasına başlandı.

İddianamede, darbe girişiminin başarılı olması halinde il valisi olarak atanacağı ifade edilen Sazak ile eski Kilimli İlçe Emniyet Müdürü Soner Durgun'un da aralarında bulunduğu tutuklu 30 sanık, güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi.

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, "silahlı terör örgütüne üye olma veya silahlı terör örgütü yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlamalarıyla hazırlanan iddianamenin özeti okundu.

Daha sonra mahkeme heyetince yapılan kimlik kontrolünün ardından sanıkların savunmaları alınmaya başlandı.

Tutuklu sanıklardan İbrahim F., savunmasında, örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock"u kullanmadığını iddia ederek, "Bu iddiayı kabul etmiyorum. Darbe girişiminden bir hafta önce yıllık izne ayrılarak Mersin'in Anamur ilçesine ailemle tatile gittim. Bu girişimin içerisinde bulunanlar bir hazırlık içerisinde bellidir. Ben böyle bir hazırlık içerisinde olurdum. Ancak normal bir şekilde ailemle tatilimi geçirmeye gittim. Ben de herkes gibi darbe girişimini televizyonlardan öğrendim. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum ve beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.

Sanıklardan Orhan K. ise KHK ile polislik mesleğinden ihraç edildiğini ve daha sonra tutuklandığını anımsatarak, "Ben 'ByLock' iddiasını kabul etmiyorum. 2001'de polislik mesleğime başladım. 2013'te Zonguldak'a sürüldüm ve Ereğli ilçesinde çalışmaya başladım. Darbe girişiminden sonra açığa alındım ve daha sonra tutuklandım. Ben meslek hayatım boyunca en iyi şekilde çalıştım. Bu yapının karışsında oldum. Bu nedenle de sürüldüm. Suçlamaları kabul etmiyorum." dedi.

Mahkeme heyeti, yaklaşık 7 saat süren duruşmada 7 sanığı dinlenmesinin ardından, sanık sayısı ve bu kişilerin tekrar cezaevine götürülecek olmasını dikkate alarak, davayı yarına erteledi.

Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Çiğdem Erdoğdu tarafından hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 51 sayfalık iddianamede, 22'si tutuklu 30 sanık hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma veya silahlı terör örgütü yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altı aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, ayrıca soruşturmalar kapsamında tutuklanan eski Zonguldak Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak'ın, darbenin başarılı olması halinde il valisi olarak görev yapacağı iddiaları yer alınıyor.

Yorumlar