Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ağustos ayı veri bülteni (2)

- Ağustosta en çok ihracat yapılan fasıl, 1 milyar 346 milyon dolar ile "motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları" oldu - Türkiye genelinde ağustos ayı itibarıyla toplam 1 milyon 661 bin 85 esnaf ve sanatkar bulunuyor

Google Haberlere Abone ol
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ağustos ayı veri bülteni (2)

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, ağustosta en çok ihracat yapılan fasıl, 1 milyar 346 milyon dolar ile "motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları" oldu.

Bakanlığın, bu yılın ağustos ayına ait dış ticaret, şirket ve esnaf geçici idari verilerine ilişkin bülteni yayımlandı.

Buna göre, ağustosta en çok ihracat yapılan fasıllar, 1 milyar 346 milyon dolar ile "motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları", 1 milyar 85 milyon dolar ile "kazan, makina ve cihazlar, aletler, parçaları" ve 897 milyon dolar ile "inciler, kıymetli taş ve metal mamulleri, madeni paralar" olarak belirlendi.

Ağustosta en çok ithalat yapılan fasıl ise 2 milyar 378 milyon dolar ile "mineral yakıtlar, mineral yağlar ve müstahzarları, mineral mumlar" olarak kayıtlara geçti.

- Ülkelere göre ihracat ve ithalat

Bu ayda en fazla ihracat 1 milyar 192 milyon dolar ile Almanya'ya yapıldı. Bu ülkeyi sırasıyla 921 milyon dolarla İngiltere ve 708 milyon dolarla Irak izledi.

En fazla ithalat ise 2 milyar 531 milyon dolar ile Çin'den gerçekleştirildi. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 738 milyon dolarla Almanya ve 1 milyar 383 milyon dolarla Rusya takip etti.

Gümrük idareleri tarafından ağustosta tahsil edilen vergiler, bir önceki aya göre yüzde 17,67 arttı ve 7 milyar 172 milyon liraya yükseldi.

- Şirket verileri

Ağustosta 3 bin 628 limited şirket, 2 bin 863 ticari işletme, bin 598 şube, 799 anonim şirket, 58 kooperatif, 1 kollektif şirket ve 1 konsorsiyum kuruldu.

Türkiye genelinde ağustos ayı itibarıyla toplam 1 milyon 661 bin 85 esnaf ve sanatkar bulunuyor.

Ağustosta Türkiye genelinde toplam 15 bin 22 esnaf ve sanatkar işletmesi kuruldu, 6 bin 499 esnaf ve sanatkar işletmesi ise kapandı.

Söz konusu ayda en fazla artış gösteren meslek, "bakkallık, bayilik ve büfecilik", en çok azalan meslek ise "şoförlük" oldu.

(Bitti)

Yorumlar