Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

- "Amacımız, Türkiye'yi büyütmek, ekonomiyi büyütmek. Bununla ilgili bizler yapısal reformları ortaya koyuyoruz, koymaya da devam edeceğiz ama şunu da açıkça ifade etmek gerekli, en büyük yapısal reform Türkiye'ye yeni bir anayasa kazandırmaktır" - "Terör sadece Türkiye'nin sorunu değil, terör dünyanın sorunu ve teröre karşı dünyada en net tutumu sergileyen ülke Türkiye'dir"

Google Haberlere Abone ol
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

KOCAELİ (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, amaçlarının Türkiye ekonomisini büyütmek olduğunu belirterek, "Bununla ilgili bizler yapısal reformları ortaya koyuyoruz, koymaya da devam edeceğiz ama şunu da açıkça ifade etmek gerekli, en büyük yapısal reform Türkiye'ye yeni bir anayasa kazandırmaktır." dedi.

Tüfenkci, Kocaeli Sanayi Odasının mayıs ayı meclis toplantısında, son zamanlarda bir yandan terör meselesiyle uğraştıklarını bir yandan da ülkeyi büyütmeye, geliştirmeye ve insanlara istihdam yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Tüm şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyen Tüfenkci, "İnşallah bu terörün birlik ve beraberlik içerisinde kökünü kazıyacağız. Görülen tablo ve kararlılık da bunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Kim ne senaryo yazarsa yazsın, nasıl engellemeler çıkartırsa çıkartsın, hangi uluslararası boyutu olursa olsun Türkiye Allah'ın izniyle bunun üstesinden gelebilecek güç ve kuvvettedir." diyen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Yeter ki biz birlik ve beraberliğimizi bozmayalım, inancımızı kaybetmeyelim. Terör sadece Türkiye'nin sorunu değil, terör dünyanın sorunu ve teröre karşı dünyada en net tutumu sergileyen ülke Türkiye'dir. Bugün Avrupa 'benim teröristim iyidir' deyip, 'senin teröristin kötüdür' diyerek terörü bir ayrıma tabi tutmakta. Eğer terörden zarar görenler Avrupa'nın dışındaki insanlarsa farklı tavır sergiliyor, Avrupa'nın içerisindeki insanlarsa farklı tutum sergiliyor. Maalesef bunun bir insanlık suçu olduğunu göremiyorlar. Terör bu şekliyle sınıflandırıldığı sürece de terörün kendilerine de sirayet edeceğini düşünmüyorlar."

Tüfenkci, AK Parti'nin 22 Mayıs'taki kongresinin ardından genel başkan ile başbakanın değişeceğini dile getirerek "Hizmet, güven ve istikrar noktasında hiçbir tereddüdünüz olmasın. Belirlenen hedefler, çizilen hedefler birer birer gerçekleştirilecek. Bu arkadaş olmaz başka arkadaşımız tarafından gerçekleştirilir, ben olmam bir başka arkadaşımız tarafından gerçekleştirilir bu program. Önemli olan millete hizmet. Allah'ın izniyle bu kadroların milletten aldığı 1 Kasım'daki güçle ve destekle bu hizmeti gerçekleştireceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

- "Yeni bir anayasayı gerçekleştirmemiz gerekir"

Bakan Tüfenkci, 14 yıllık iktidarları döneminde bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 11'den yüzde 1'e, enflasyonun çift hanelerden tek hanelere düşürüldüğüne dikkati çekti. Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Faiz oranlarına baktığımızda getirdiğimiz noktalar ortada. Bunu da yeterli görmüyoruz daha da düşmesi noktasında gayret gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz. Amacımız, Türkiye'yi büyütmek, ekonomiyi büyütmek. Bununla ilgili bizler yapısal reformları ortaya koyuyoruz, koymaya da devam edeceğiz ama şunu da açıkça ifade etmek gerekli, en büyük yapısal reform Türkiye'ye yeni bir anayasa kazandırmaktır, kim ne derse desin. Biz 14 yıllık iktidarımızda sizlerden gelen birçok talebi palyatif tedbirlerle çözmeye çalıştık ve bunların birçoğunun anayasada karşılığı dahi yok. Bizim daha öz, daha hak ve hürriyetleri belirten daha ekonominin temelini belirten ama ayrıntısına girmeyen bir yönüyle yeni bir anayasayı gerçekleştirmemiz gerekir."

- "Ay sonunda tek pencere sistemine geçiyoruz"

Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak bu ayın sonu itibarıyla tek pencere sistemine geçeceklerini bildirdi. Sanayicinin artık evrak toplamak için kapı kapı bakanlıklarda dolaşmasına gerek kalmayacağına işaret eden Tüfenkci, "Elektronik ortamda bu evrakların tamamını temin edeceksiniz. Sadece bunu yapmakla da bitmiyor. Biliyorsunuz birçok laboratuvar tahlilleri gerekiyor ithalatta ve ihracatta. Şimdi inşallah önümüzdeki dönem bir çalışma başlatarak bu laboratuvar hizmetlerini de tıpkı tek pencere gibi bir havuzda toplayacağız. Laboratuvar sonuçlarını ayrı ayrı günlerce beklemektense bunları bir havuz içerisinde bütün laboratuvarlarda toplayıp kısa zamanda ve elektronik ortamda birbirlerini görecek şekilde hayata geçirmek istiyoruz." diye konuştu.

Bu hizmetleri yaparken Türkiye'nin istikrarının çok önemli olduğunu kaydeden Tüfenkci, "Güvenin zedelendiği an ekonominin de geriye doğru gittiğini veya daraldığını görüyoruz. Bunun için Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülkeler arasındaki sıralamasını üste çıkarmamız lazım. Özellikle doğrudan yatırımları ülkemize doğru bir şekilde çekebilmemiz gerekiyor. Bunun için de ciddi adımlar atmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmanın ardından Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Tüfenkci'ye çini işlemeli vazo hediye etti.

Yorumlar