Gülmen ve Özakça'nın yargılandığı dava

- Açlık grevi yapan tutuklu Gülmen ve Özakça'nın, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yargılandıkları davaya devam edildi - Duruşmada, Gülmen ve Özakça'nın tutukluluk hallerinin devamına, sanıklar hakkında beyanda bulunan, İstanbul'da yakalanan DHPK-C üyesi Berk Ercan isimli şahsın duruşmada tanık olarak dinlenilmesine karar verildi

Google Haberlere Abone ol
Gülmen ve Özakça'nın yargılandığı dava

ANKARA (AA) - Olağanüstü hal kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen, işlerine dönmek amacıyla açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça'nın, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yargılanmalarına devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan'daki duruşma salonunda görülen duruşmaya, tutuklu Semih Özakça ile tutuksuz sanık Acun Karadağ katıldı.

Duruşmada, sanık avukatlarının talebi üzerine Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, açlık grevleriyle ilgili bilirkişi olarak dinlendi.

Duruşma savcısı, istenen evraka yanıtların beklenmesine, sanıklarla ilgili Adli Tıp Kurumundan rapor istenmesine, sanıkların tutukluluk halinin devamına, sanıklar Gülmen ve Özakça hakkında beyanda bulunan, İstanbul'da yakalanan DHPK-C üyesi Berk Ercan isimli şahsın duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar verilmesini istedi.

- Baro başkanları savundu

Duruşmada, sanık avukatlarının savunmalarına geçildi. Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan, burada hayatları ellerinden alınmış iki insanın onur meselesinden söz edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Savcı, 'Örgüt talimatıyla bu grevi yapıyorlar' diyor. Çalışamayan bir insan nasıl ekmek yer, dilenen insanlar var. 'Ben kimseye el açmayacağım' kararı saygı duyulacak bir karar. Haksızlığa karşı dik durmak bir eylemdir. Açlık grevi yapmak Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine göre suç değil. Duruşmaya katılımı sağlık açısından sakıncalı olan bir insanın tutuklu tutulması nasıl sağlığına zararlı olmuyor? Sizin vicdanınızın bunu kabul etmemesi gerekiyor. Bu ülke Nuriye ile Semih'in cezaevinde ölmesini kaldıramaz, vicdanlar bunu kaldıramaz, bu hepimizin ömür boyu vicdan azabıdır."

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan da yalnızca "İşimizi geri istiyoruz" diyerek yola çıkan insanların yaşatılmasını istediklerini söyleyerek, "Nuriye ve Semih için özgürlük istiyoruz, çok geç olmadan." dedi.

Adana Baro Başkan Yardımcısı Sabahattin Gümüş de insan yaşamına duydukları saygı ve verdikleri önem nedeniyle duruşmaya katıldıklarını ifade ederek, "Buradan Adana Barosu olarak Nuriye ve Semih'e şunu söylüyoruz; amacınıza ulaştığınızı umuyor ve yaşama dört elle sarılmanızı istiyoruz." diye konuştu.

Sanık avukatlarının beyanlarının ardından mahkeme heyeti ara kararları açıkladı.

Mahkeme Başkanı Cem Boztaş, sanıkların tutukluluk halinin devamına, sanıklar hakkında beyanlarda bulunan, İstanbul'da yakalanan DHPK-C üyesi Berk Ercan'ın duruşmada SEGBİS aracılığıyla tanık olarak dinlenmesine karar verdiklerini bildirdi.

Geçen duruşmada yazılan ve yanıtı gelmeyen tüm yazı cevaplarıyla ilgili kurumlara tekit yazısı yazılmasını da kararlaştırdıklarını belirten Boztaş, tutuklu sanıkların gelecek duruşmaya getirilmesine, Nuriye Gülmen'in gerekirse duruşma salonunda gerekli tıbbi ekipman kurularak hazır edilmesine, bunun mümkün olmaması durumunda savunmasının bulunduğu ortamda alınmasına karar verdiklerini kaydetti.

Duruşma, 20 Ekim 2017'ye bırakıldı.

Yorumlar