Guantanamo zindanları görüntülendi

TRT World kanalı, ABD Başkanı Obama'nın daha önce kapatma sözü verdiği ancak dokunmadığı Guantanamo zindanlarını görüntüledi

Google Haberlere Abone ol
Guantanamo zindanları görüntülendi

ABD'nin 44'üncü başkanı Obama'nın defalarca kapatma sözü verdiği ancak kapatamadığı, Amerika'nın utancı haline gelen Guantanamo'nun işkence kampı, TRT World ekibi tarafından görüntülendi. Hala 41 tutuklunun bulunduğu Guantanamo'da mahkumlar, kendilerine yapılan işkenceyi anlattı.

Küresel güçlerin savaşı bitirmek için kurdukları hapisaneler yeni savaşların sebebi haline geliyor. Guantanamo TRTWorld Guantanamo'ya girdi ve yetkililerle görüştü. Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan hapishane, 11 Eylül saldırının ve bunu takiben ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından açıldı. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından ilan edilen "terörle küresel savaş" kapsamında yakalanan terör zanlılarının getirildiği hapishaneye ilk tutuklular 11 Ocak 2002'de konuldu.
Burası dünyanın en kötü hapishanelerinden biri. Amerika Birleşik Devletleri'nin yarattığı karanlık savaş sembolü. Burada insanı vahşi bir hayvana dönüşmesi için her şeyi yapıyorlar.

Guantanamo'da kalan esirler, hapishaneyi şöyle tarif ediyor: "Burası dünyanın en kötü hapishanelerinden biri. Amerika Birleşik Devletleri'nin yarattığı karanlık savaş sembolü. Burada insanı vahşi bir hayvana dönüşmesi için her şey var. Terör ABD'yi vurunca, en kötü düşmanlarını ağırlamak için bu hapishaneyi inşa etti. ABD'li Başkan vekili "Bir diğer terör saldırısını engellemek için ne gerekiyorsa yapacağız. Ne gerekiyorsa." ifadelerini kullandı.
Guantanamo, pek çok kişiye göre ABD'nin dış politikasındaki tüm yanlışları temsil ediyor. "Bu gece tehlikeye uyanan bir ülkeyiz. Ve özgürlüğü korumak için çağrılıyoruz. Öfkelendik. Bu öfke, bizi düşmanlarımızı adaletin önüne çıkarmaya veya adaleti düşmanlarımıza göstermele cesaretlendirdi. Adelet yerini bulacak."

Guantanamo tutuklularından Nizar Sassi, şu ifadeleri kullandı: Guantanamo tutuklularından Nizar Sassi, şu ifadeleri kullandı: "Orada insanı vahşi bir hayvana dönüştürmek için her şeyi yapıyorlar."

Başka bir eski Guantanamo tutuklusu Nizar Sassi ise şunları söyledi: "Bin Ladin'in kampıydı. Genç insanların savaşa hazırlandığı bir kamptı. Terörizme değil savaşa hazırlandıkları bir yer. Biz sandık ki buradan çıkıp evlerimize geri dönebileceğiz ve bütün bu olanları unutabileceğiz. En azından bunu bir macera olarak zihnimizde tutacağız sandık. Ancak 11 eylül saldırısında sonra dünya tepetakla oldu. Bu kimsenin tahmin edemeyeceği bir şeydi. Ve bütün kapılar üstümüze kapandı. Ancak sonra bu kapılar açıldı. Ocak 2002'de teröre karşı açılan savaşın suçluları olarak kendilerini Guantanamo'da buldular."

Sassi, sözlerini şöyle sürdürdü: Burada çekim yapılması ile ilgili sert kurallar vardı. Askerler sık sık kayıtlarımızı kontrol etti. Çektiğimiz bazı görüntüleri hassas bilgi teşkil ettiği veya tutukluların özel hayatını ihlal ettiği gerekçesiyle sildi.

"Söylemesi çok zor ama en zor kısmı..."

Guantanamo'daki tutukluların çoğu buraya daha çocuk yaşta gönderilmiş. En genç tutuklu buraya 13 yaşında gelmiş. Kayıtlı en yaşlı tutuklu ise 70 yaşında. Ama bunların adları ve yaşlarını bilmekten çok, içinde bulundukları karanlık yerde mahkumlara gerçekten neler yapıldığı merak konusu. Guantanamo'da geçirdiği 2 buçuk yıl boyunca aşağılandığını ve cinsel tacize uğradığını söyleyen Nizar ise, mahkumların hikayesindeki bağlantıyı anlatıyor:

"Söylemesi çok zor ama; en zalimce ve en zor olan kısmı zihinsel işkenceydi. Fiziksel işkence zor, vahşice ve aşağılayıcıydı ancak bitiyordu. Her sabah kalktığımda aklımı kaybetmediğim için mutlu oluyordum ve amacım günü akli dengem yerinde bir şekilde bitirebilmekti. Bu benim tek hedefimdi. Çünkü çevremde normal durumda olup da bir gece sonrası aklını yitiren tutuklular görüyordum."

"Bu tekniği defalarca uyguluyorduk"

Mahkumlara işkence eden hapishane görevlileri ise şu ifadeleri kullanıyor: "Tecrit etme tekniği dediğimiz bazı yöntemler vardı. Bu tekniğe göre birisi tabut büyüklüğündeki odacıklara atılarak tecrit ediliyordu. Bu teknikle işlemi defalarca uyguluyorduk."

Nizar, Guantanamo mahkumlarına yapılan zalimce uygulamalara dair Amerika'nın mahkumlar üzerinde ilaç deneyleri yaptığı konusunda iddialar olduğunu da söylüyor. Nizar sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kutular dolusu ilaçlarla geliyorlardı. Ve bu ilaçların hastalıkların tedavi araştırması için kullanıldığını söylüyorlardı. İstedikleri herşeyi test ettiriyorlardı. Reddettiğimizde ise bize ilaçları zorla içiriyorlardı."

Tümgeneral Jeffrey D. Miller herşeyi denetleyen kişi. General Miller, ABD ordusunda önemli bir konuma sahip. Miller, Guantanamo'da başlatılan uygulamaları farklı yerlerde de tatbik ediyordu.

Albay Janis Karpinski: Ebu Gureyb Hapishanesi Eski Komutanı

Guantanamo'ya gelen Albay Karpinski ise, Irak'taki Ebu Gureyb Cezaevi'nde komutanlık yapmış. Küba'daki Guantanamo Körfezi'nde halihazırda uygulanan planı Ebu Gureyb'e uyarlamak ve değerlendirme yapmak için geldiği belirtiliyor. . Söylediğine göre Guantanamo'daki yardımcısı ile hem Ebu Gureyb hem de bütün Irak için bir sorgulama merkezi kurmayı düşünüyordu.

Yorumlar