Gram altın ne kadar oldu, çeyrek altın fiyatlarında son durum nedir?

Gram altın ve çeyrek altın fiyatları 4 Kasım 2022 Cuma günü itibariyle ne durumda, altın fiyatları düşüyor mu çıkıyor mu?

Google Haberlere Abone ol
Gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu?

Gram ve çeyrek altın fiyatları haftanın son gününe hafif yükselişle başlasa da genel olarak altın fiyatlarında durum hiç iç açıcı görünmüyor. Piyasada gram altın fiyatları 985 lira dolaylarında seyrediyor. Dünya piyasalarında altının geleceğiyle ilgili karamsar bir tablo sergileniyor. Peki, altın fiyatları ne olacak, altın düşecek mi çıkacak mı?

Fed, kasım ayı toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak 75 baz puanlık faiz artırımı yaptı. Böylelikle Fed, politika faizini yüzde 3.5–4 aralığına yükseltmiş oldu. Piyasada karara yönelik ilk reaksiyon altında yükseliş oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell, 75’er faiz artırımların sonuna gelindiğine dair mesajlarını vermesine rağmen, enflasyonu kontrol altına alınması konusundaki istikrarlı faiz artışlarına devam edileceğini vurguladı. Başkanın genel olarak şahin tonun hissedildiği açıklamaları sonrası altın 1.670 dolar seviyesinden 1.622 dolar/ons düzeyine indi. Ons altının fiyatı Rusya – Ukrayna savaşı ile birlikte test ettiği 2.070 seviyesi ardından kabaca yüzde 20’lik bir düşüş sergiledi. Art arda 7 ayı düşüşle kapatan kıymetli madenin hangi yöne gideceği merak ediliyor. Kötü bir fiyat performansı izlenen altına şunlar takip edilecek:

■ 2023 faiz artış temposunda düşüşler.

■ Resesyon konumu gündemi meşgul etmeyi sürdürecek.

■ Rusya–Ukrayna savaş süreci belirsizliği.

■ Yeni jeopolitik risk teması.

■ Normalleşme sürecinde büyüme odaklı olası ticaret savaşı konuları. Analistlere göre bu unsurlar psikolojik olarak ons altının 2023 yılında daha iyi bir performans sergileyerek yüzleri tekrar güldürebilir.

2023’TE ORTALAMA FİYAT BEKLENTİSİ

1.712 dolar Reuters'in yaptığı bir ankete göre, ABD faiz oranlarındaki artışların sona ermesinin külçeye olan ilgiyi canlandırması beklendiği için, altın fiyatları gelecek yıl mevcut seviyelerden yükselerek ons başına ortalama 1.712.50 dolar olacak. 39 analist ve işlemcinin katıldığı anket, altının medyan tahminlerini bu yılın dördüncü çeyreğinde ons başına ortalama 1.660 dolar ve gelecek yılın ilk çeyreğinde 1.658 dolar olarak gerçekleşti. LBBW emtia araştırması başkanı Frank Schallenberger, "Piyasa, Fed'in faiz oranlarını yükseltmeyi bırakacağına ikna olduğunda yön değişikliğine gideceğiz" dedi. Societe Generale analisti Florent Pele, enflasyona göre düzeltilmiş ABD devlet tahvillerinin getirilerinin en azından 2023'ün üçüncü çeyreğine kadar pozitif kalacağını söyledi.

Gram altın ne kadar oldu, çeyrek altın fiyatlarında son durum nedir?
Gram altın ne kadar oldu, çeyrek altın fiyatlarında son durum nedir?

 

“HENÜZ DİP GÖRÜLMEMİŞ OLABİLİR”

Ancak Dünya Altın Konseyi tarafından yapılan analizde şöyle deniyor: “2019 yılından itibaren yükseliş beklentisini destekleyen 50 aylık üssel hareketli ortalama 1.670 doların son 2 aydır altında aylık kapanış izleniyor. Bu da altında henüz dip yaşanmadığı algısı yaratıyor. Merkez bankaları faiz artırım tonunu tekrar agresifleştirmek zorunda kalırsa 1.405 dolar gündeme gelebilir. Altın yükselişinde artık rahat bir nefes alabiliriz diyebilmemiz için 1.755–1.810 aralığı üzerinde kalıcılık şartı aranmalıdır.”

TALEP PANDEMİ ÖNCESİ SEVİYEDE

Dünya Altın Konseyi tarafından yayımlanan çeyrek dönem raporunda dünya çapındaki altın talebinin üçüncü çeyrekte yüzde 28 artarak KOVID-19 salgını öncesi seviyeye geri döndüğü belirtildi. Üçüncü çeyrekte dünya ülkelerinin merkez bankaları, yaklaşık 400 ton altın satın aldı. Bu rakam, çeyrek dönemin rekorunu kırdı. Bu arada Türkiye ve Özbekistan’ın merkez bankaları, 31 ton ve 26 ton altın satın alarak dünya sıralamasında birinci ve ikinci sıralara yerleşti.

1 KASIM 2022 ALTIN FİYATLARI TABLOSU

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 985 lira seviyesinde işlem görüyor.

1 Kasım'da, altının ons fiyatındaki düşüşe paralel yüzde 0,6 değer kaybeden altının gram fiyatı, günü 978 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.35 itibarıyla yüzde 0,7 artışla 985 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.625 lira, Cumhuriyet altını da 6.600 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,7 üzerinde 1.644 dolardan işlem görüyor.

Analistler, küresel çapta enflasyon ve resesyon endişelerinin yeniden gündemin odağına yerleştiğini belirterek, para politikalarına ilişkin belirsizliklerin varlık fiyatlarında oynaklığa neden olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklanacak faiz kararı öncesinde piyasaların dalgalı bir seyir izlediğini kaydeden analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalarla gelecek dönem para politikasına ilişkin belirsizliklerin azalmasının beklendiğini ifade etti.

Fed'in bu hafta 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, aralıkta atacağı para politikası adımlarına ilişkin net bir yönelim bulunmuyor. Buna göre, Fed'in aralıkta yüzde 48 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 44 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Bugün İngiltere ve ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi ile ABD'de JOLTS açık iş sayısı verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.630 ve 1.600 doların destek, 1.660 ve 1.690 doların direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Altın fiyatları şöyle:

Altın fiyatları düşer mi çıkar mı? Çeyrek ve gram altın ne kadar oldu?
Altın fiyatları düşer mi çıkar mı? Çeyrek ve gram altın ne kadar oldu?

 

Yorumlar