Gram altın kalkıyor mu? Yarım gram altın kalktı mı, artık yok mu?

Gram veya yarım gram altının piyasadan kaldırılacağına dair haberler son günlerde altın almak isteyen vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Enflasyonla mücadele kapsamında alınan kararlar arasında yer alan cari açıkla mücadelenin bir ayağı da altın ithalatı oluşturuyor. Bu nedenle bazı...

Google Haberlere Abone ol
Gram altın kalkıyor mu? Yarım gram altın?

Gram altın kalkıyor mu veya yarım gram altın altın üretilmeyecek mi soruları bu aralar merakla cevap arıyor. Zira, altın piyasasıyla ilgili hükümet tarafından son günlerde iki önemli adım atıldı. Birincisi altın üretimi ikisinci ise altın ithalat ve ihracatı oldu. Enflasyonla mücadle kapsamında cari açığın kontrol altın alınması için altın ithalatına neşter vuruluyor. Bu kapsamda altın ithalatına ek vergi de dahil olmak üzere bir dizi yaptırımlar getiriliyor. Öte yandan altın üreticilerinin ürettikleri ürünlerin ebatlarına dair de bir karar alındı. Bu da yarım gram altınla ilgili oldu. Peki, son durum nedir, gram veya yarım gram altın kalkıyor mu, altın ithalatı yasaklanıyor mu? 

GRAM VEYA YARIM GRAM ALTIN KALKIYOR MU?

Gündemde dikkat çeken bir konu bulunuyor, bu da yarımlık altının tedavülden kaldırılıp kaldırılmayacağına dair merak konusu oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili olarak yeni bir genelge yayımladı. Yayımlanan genelgeye göre, rafineriler artık en az 1 gram altın üretebilecekler. Üretilen altınların ağırlığı en fazla 100 gram olabilecek. Bu genelgeyle ilgili ayrıntılar ise şu şekilde:

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Rafineriler Tarafından Üretilecek Basılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelge'de değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeye göre, basılı kıymetli madenler sadece dikdörtgensel şekilde üretilebilecekler. Altın ürünleri en az 1 gram, en fazla 100 gram ağırlığında üretilebilecek. Gümüş ürünleri ise en az 50 gram, en fazla 500 gram ağırlığında olacak. Platin ve paladyum ürünleri ise en az 2,5 gram, en fazla 250 gram ağırlığında üretilebilecekler. Daha önceki düzenlemede, basılı altınların asgari üretim sınırı "0,5" gram olarak belirlenmişti. Bu yeni genelgeyle birlikte, altın üretimindeki alt ve üst sınırlar yeniden düzenlenmiş oldu.

ALTIN İTHALATINA SINIRLAMA GELİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatının cari açığa olan olumsuz etkilerini azaltmak ve döviz rezervlerini desteklemek amacıyla kota uygulamasına karar verdi. Bu kararın mevzuat çalışmalarının kısa süre içinde tamamlanması bekleniyor. Söz konusu kotalar, Borsa İstanbul AŞ üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçerli olacak. İthalat miktarlarına dayalı olarak aylık kota miktarları belirlenecek.

Gram altın kalkıyor mu? Yarım gram altın kalktı mı, artık yok mu?
Yarım gram altın

 

Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirilen ithalatın kota uygulaması dışında tutulacağı belirtiliyor. Bu tedbirlerin dış ticaret dengesine olumlu etkisi olması ve altın üretimi ile ihracatını teşvik etmesi hedefleniyor. Türkiye'nin son dönem altın ithalatındaki artış, ticaret dengesi ve ödemeler dengesi üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştı. Bu nedenle Bakanlık, kota uygulamasıyla bu etkileri azaltmayı amaçlıyor.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, kota uygulamasının kaçakçılığı artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı ise kota getirilmesi halinde, altın fiyatlarında interbank ile Kapalıçarşı arasındaki makasın genişleyebileceği uyarısını yapıyor.

Yorumlar