GRAFİKLİ - Türk futbolunun büyük stat hamlesi

- Son 3 yılda 26 farklı şehirde 30 stat için çalışma yapılırken, bunların 10'u tamamlandı, 9'u bitme aşamasına geldi, 4'ünde ise inşaat çalışmaları devam ediyor. Kalan 7 stadın yapımına da kısa sürede başlanacak - Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: "Dünya üzerinde tek bir hamleyle 30 stadyumu inşa eden başka bir ülke yok" - TOKİ Başkanı Turan: "Bu statlarla Cumhuriyet tarihinde spora yapılmış toplam yatırımdan daha fazla yatırım yapıyoruz" - TFF Başkanı Demirören: "Statlar, yapıldıkları yerlerin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak" - Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Gümüşdağ: "Süper Lig'de yeni stadı olmayan takım kalmayacak"

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Türk futbolunun büyük stat hamlesi


İSTANBUL (AA) - HİLMİ SEVER - Dünyada uluslararası organizasyonlara ev sahipliği hakkı kazanan birçok ülke stat yapımı konusunda büyük sıkıntılar yaşarken, Türkiye herhangi büyük bir turnuvayı düzenlememesine karşın 30 stadın inşasıyla ilgili aynı anda hamlede bulunuyor.

Türk futbolu, son yıllarda arka arkaya açılışları yapılan modern statlarıyla farklı bir çehreye bürünüyor.

Birçok şehirde taraftarların rahat bir şekilde takımlarını destekleyebileceği, UEFA standartlarındaki statlar ardı ardına kapılarını açıyor.

Türkiye'de son 3 yılda 26 farklı şehirde 30 stat için çalışma yapılırken, bunların 10'u tamamlandı, 9'u bitme aşamasına geldi, 4'ünde ise inşaat çalışmaları devam ediyor. Kalan 7 stadın yapımına da kısa sürede başlanacak

Mersin, İstanbul (2), Konya, Afyonkarahisar, Antalya, Bursa, Sivas, Eskişehir ve Trabzon'da statlar tamamlanırken, Batman, Gaziantep, Kocaeli, Malatya, Diyarbakır, Sakarya, Samsun, Hatay ve Manisa Turgutlu'da ise statların 2017'de açılması planlanıyor.

Adana, İzmir Karşıyaka, Giresun ve Manisa Akhisar'da stat inşaatları devam ederken, Ankara, Çorum, Edirne, Elazığ, İzmir Göztepe, İzmir Alsancak ve Ordu'da ise stat inşaatlarına kısa süre içinde başlanacak.

Ülkenin birçok farklı noktasında yapımı süren statlar, inşa edildikleri şehirlerin sosyal hayatına da renk katacak. Yalnızca futbol sahası olarak planlanmayan statlarda, konser, kongre ve çeşitli sosyal etkinlikler düzenlenebilecek.


- Bakan Kılıç: "Toplam maliyet 3 milyar 400 milyon lira"


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yeni statlar ile Türk futbolunun çehresinin değişeceğini belirterek, "Toplam maliyeti yaklaşık 3 milyar 400 milyon lira olan 30 stat projesinde önemli gelişmeler kaydettik. Daha önce de sıklıkla dile getirdiğim gibi, dünya üzerinde şu anda tek bir hamleyle 30 stadyumu inşa eden başka bir ülke yok. Bunların bir kısmı tamamlandı ve kullanıma açıldı, bir kısmında da artık sona doğru yaklaşılıyor." dedi.

Bakan Kılıç, yeni yapılan statların 2 haftada 1 kez maç oynanan yapılar olmayacağının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bunlar yaşayan stadyumlar olacak. Statların tribün altları olarak adlandırdığımız alanlardan salonlar üretilecek. Aynı zamanda stadyumlarımızı kafeler, restoranlar gibi sosyal alanların yanı sıra, spor malzemesi ticaretinin yapılabileceği mağazaların, sosyal faaliyetlerin yapılacağı mekanların bulunduğu birer kompleks olarak düşünüyoruz. Bu sayede stadyumlarımızı amatör sporlara yoğun hizmet verecek birer yapı olarak tasarlıyoruz."


- İzmir ve Ankara'ya yeni statlar


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İzmir ve Ankara'nın da yeni statlara kavuşması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

İzmir'de TOKİ'nin desteğiyle Karşıyaka ve Göztepe statları için adımların atıldığını hatırlatan Kılıç, şunları söyledi:

"Her ikisi ile ilgili bir yargı süreci yaşandı. Bu noktada yerel yönetimler farklı şeyler ortaya koydu. Mahkeme süreci bize 2 yıldan fazla bir süreyi kaybettirdi. Şimdi bu iş sona ermiş durumda, Başbakanımız da biliyorsunuz İzmir milletvekili, bu konuyu yakından takip ediyor. Karşıyaka'nın süreci artık hızlanacak ve devam edecek. Göztepe'nin yeniden yapım süreci ile ilgili bir durumu var, o şu an tamamlanmış ve artık proje ile ilgili çalışmalar yürüyor. Alsancak Stadı'yla ilgili çalışmalar bitmiş durumda. Yeni yılın ilk haftasında İzmir Alsancak'ın da ihalesini yapıp İzmir'e kazandıracağız."

Ankara'ya da farklı özelliklere sahip, güzel bir stat kazandırmak için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Bakan Kılıç, "Ülkemizin başkenti Ankara'ya çok farklı özelliklere sahip, ilklerin olacağı bir stadyum kazandıracağız. Bu stadyum ile ilgili proje çalışmasında son aşamaya gelindi. Bu proje ile Ankara'nın merkezinde mevcut 19 Mayıs Stadyumu'nun olduğu bölgeye Türk sporuna, başkentimize ve aynı zamanda tüm ülkemize farklı bir yapıyı kazandıracağız." sözleriyle son gelişmeler hakkında bilgi verdi.


- TOKİ Başkanı Turan: "Spora yaptığımız yatırımlardan sevinç duyuyorum"


T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan da Gençlik ve Spor Bakanlığı-TOKİ iş birliği ile tarihin en büyük spor yatırımlarının inşa edildiğini söyledi.

Son olarak geçtiğimiz ay Giresun Stadı'nın temelini attıklarını aktaran Turan, "Bu statlarla Cumhuriyet tarihinde spora yapılmış toplam yatırımdan daha fazla yatırım yapıyoruz. Spora yaptığımız bu yatırımlardan büyük sevinç duyuyorum. Çünkü gerçekten önümüzdeki kuşaklar, belki 50 yıl boyunca bu işle bir daha uğraşmayacak. Bugün yapılan bu yatırımlar ile ülkemizin önümüzdeki 50 yıl boyunca sporda ihtiyaç duyacağı stadyumlar karşılanacaktır." ifadelerini kullandı.


- Yıldırım Demirören: "Yeni statlar şehirlerin çehresini değiştirecek"


Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören de yeni statların, futbolun gelişimi, yaygınlaşması, tesisleşme ile altyapı sorunlarının üstesinden gelme konularında büyük fayda sağlayacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Futbolun aydınlık geleceğinde yüz akı olacak bu modern projeler; tribünlerindeki seyirci sayısını arttırmak ve futbolseverlerin stadyumlarda keyifli zaman geçirebilmesi gibi konularda da bize etkin ve kalıcı çözümler sunacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde bazı belediyelerin de katkısıyla bir bir hayata geçirilen bu modern stadyumlar, aynı zamanda futbol dışındaki spor dallarının da gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Statlar, yapıldıkları yerlerin sosyal ve ekonomik gelişimine sağlayacakları katkılar ile o şehirlerin çehresini değiştirip birer çekim merkezi haline getirecektir."

Yıldırım Demirören, şöyle devam etti:

"Devletimizin yaptığı bu büyük ölçekli ve değerli yatırımların, daha efektif kullanımı, stadyum işletim maliyetlerinin karşılanması, kulüplerin ek gelir elde etmesi, stadyumların aileler ve tüm kesimlerden seyirciler ile her maçta tam dolması için, kulüplerimizin stadyum yönetim sistemlerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu amaçla stadyumların ticari alanlar, restoranlar, çok amaçlı sosyal etkinliklerin yapılabileceği yerler olarak düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir."


- Göksel Gümüşdağ: "Süper Lig'de yeni stadı olmayan takım kalmayacak"


Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ da yapılan stat yatırımlarının Türk futbolu için büyük bir şans olduğunu dile getirdi.

Süper Lig'de yaklaşık 15 takımın modern statlara sahip olduğunun altını çizen Göksel Gümüşdağ, "Yaklaşık 3-4 senede ülkemizde yapılan stat yatırımının dünyada örneği olduğunu zannetmiyorum. Kısa sürede milyar dolarlık stat yatırımı her ülkeye nasip olmaz. Yakın zamanda, Süper Lig'de yeni stadı olmayan takım kalmayacak. Bunların hepsi teknolojiye uygun, her türlü sosyal etkinliğin yapılabileceği imkanlara sahip, modern statlar. Yeni statlar Türk futbolu için çok önemli bir artı." ifadelerini kullandı.


- Türkiye tüm büyük organizasyonlara hazır hale geliyor


Dünya standartlarındaki statlar, Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası, Şampiyonlar Ligi finali ve UEFA Avrupa Ligi finali gibi farklı organizasyonların ev sahipliğini yapma konusunda Türkiye'yi ön plana çıkaracak.

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, konuyla ilgili olarak, "Bu projelerin bir an önce hayata geçirilmesi ve stadyumların ulusal ve uluslararası standartlara göre uygunluğunun sağlanması konusunda da Türkiye Futbol Federasyonu olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya, Avrupa şampiyonaları ile kupa finalleri gibi uluslararası organizasyonlara adaylığımız süreçlerinde de bu modern yapıları, bazı ilaveler ile kullanma imkanına kavuşuyoruz." açıklamasını yapıyor.

Yeni yapılan statların tüm uluslararası organizasyonlara ev sahipliği için fazlasıyla yeterli olduğunu aktaran Göksel Gümüşdağ da "Futbola gönül vermiş Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanımızın katkılarını unutmamak gerekiyor. Önemli sportif başarıları ülkemize getirmemiz gerekiyor. Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olarak tüm başkanların bu heyecanı yaşadığını rahat bir şekilde söyleyebilirim. Yeni statlar, yeni hedef koymayı gerektiriyor. Bu konuda çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum." sözlerini kullanıyor.


- Milli takıma da güç katıyor


Türkiye'deki modern statlar, yalnızca kulüplere değil milli takıma da güç katıyor.

Ay-yıldızlı takım, Konya ve Antalya'daki yeni statlarda oynadığı maçlarda oluşturulan atmosferle önemli bir avantaj ile sahaya çıkıyor.

Yıldırım Demirören, A Milli Takım'ın son dönemde oynadığı maçları hatırlatarak, "Konya Büyükşehir Belediye ve Antalya stadyumları geçtiğimiz dönemde hizmete açıldı ve milli takım maçlarında da bu tarz modern tesislerin nasıl fark yarattığını hep beraber gördük. Yine geçtiğimiz yıl çok kısa sürelerde tamamlanarak hizmete alınan ve yakın gelecekte açılacak stadyumlar, futbol ailesi olarak hepimizin duyduğu heyecanı arttırmaya devam etmektedir." diyerek düşüncelerini aktardı.


- 40 bin seyirci kapasitesinin üzerinde 4 stat


Üç yıl içinde açılan statlardan 4'ünün seyirci kapasitesi 40 binin üzerinde. Bu süreçte açılan en fazla taraftar kapasitesine sahip stat, Bursaspor'un maçlarına ev sahipliği yapan yaklaşık 45 bin kişilik Bursa Büyükşehir Belediye.

Vodafone Arena, Şenol Güneş ve Konya Büyükşehir Belediyesi statları ise yaklaşık 42 bin kişilik taraftar kapasiteleri ile hizmet vermeye başladı.

Galatasaray'ın iç saha maçlarını oynadığı Türk Telekom Arena ve Kayseri'deki Kadir Has Stadı ise son 7 yılda yapımı tamamlanan modern statlar arasında yer alıyor.



- Son 3 yılda açılışı yapılan statlar


Stat Adı İli Yapım yılı Kapasite 1- Mersin Arena Mersin 2014 25 bin 2- 3. İstanbul Başakşehir Fatih Terim İstanbul 2014 17 bin 500 3- Konya Büyükşehir Belediyesi Konya 2014 42 bin 4- Afyon Arena Afyonkarahisar 2015 15 bin 5- Antalya Arena Antalya 2015 33 bin 6- Bursa Büyükşehir Belediye Bursa 2015 45 bin 7- Vodafone Arena İstanbul 2016 41 bin 903 8- Yeni Sivas 4 Eylül Sivas 2016 25 bin 9- Yeni Eskişehir Eskişehir 2016 35 bin10- Şenol Güneş Trabzon 2016 41 bin 461


- 2017'de açılması planlanan statlar


Stadın yapıldığı il Kapasite 1- Batman 15 bin 2- Gaziantep 33 bin 3- Kocaeli 33 bin 4- Malatya 25 bin 5- Sakarya 25 bin 6- Samsun 33 bin 7- Diyarbakır 33 bin 8- Hatay 25 bin 9- Manisa-Turgutlu 12 bin


- İnşaatı devam eden statlar


Stadın yapıldığı il Kapasite 1- Adana 33 bin 2- İzmir-Karşıyaka 15 bin 3- Giresun 22 bin 28 4- Manisa-Akhisar 12 bin


- İnşaatına başlanacak statlar


Stadın yapılacağı il 1- Ankara 2- Çorum 3- Edirne 4- Elazığ 5- İzmir-Göztepe 6- Ordu 7- İzmir-Alsancak

Yorumlar