GRAFİKLİ - Süper Lig oyuncularının EURO 2016 performansı

- 2016 Avrupa Şampiyonası'nda, futbol hayatını Türkiye'de sürdüren 15 oyuncudan 7'si son 16 turunda yoluna devam edecek - Nani, Dzsudzsak ve Stancu, grup maçlarında ikişer gol attı - Podolski, Eren Derdiyok ve Boyko ilk turda forma giyemedi

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Süper Lig oyuncularının EURO 2016 performansı


İSTANBUL (AA) - HİLMİ SEVER - Grup maçlarının sona erdiği 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016), kariyerlerini Türkiye'de sürdüren 15 oyuncu ülkeleri adına mücadele etti.

Bir üst turu 7 isim (Dzemaili, Dzsudzsak, Eren Derdiyok, Nani, Quaresma, Podolski ve Stoch) görebilirken, 4 futbolcu (Nani 2, Dzsudzsak 2, Stancu 2 ve Necid 1) gol sevinci yaşadı.

Üç oyuncu (Sivok, Isaksson ve Dzsudzsak) 3 maçta da 90'ar dakika görev yaptı, 3 oyuncu ise (Podolski, Eren Derdiyok ve Boyko) hiçbir maçta forma şansı bulamadı.


- Turnuvaya devam edenler


Türkiye'de kariyerlerini sürdüren ve EURO 2016'da çeyrek finale yükselme mücadelesi verecek oyuncular içinde en dikkati çekenleri, ikişer gol atan Portekiz'den Luis Nani ve Macaristan'dan Balazs Dzsudzsak oldu.

Fenerbahçeli Nani, Portekiz'in İzlanda, Avusturya ve Macaristan ile oynadığı üç maçta da ilk 11'de sahaya çıktı. İzlanda ve Macaristan filelerini havalandıran Nani'nin Avusturya maçında da bir şutunda top direkten döndü. Bursaspor forması giyen Dzsudzsak ise Macaristan'ın kaptanı olarak üç maçta görev aldı. Macar futbolcu 3-3 biten Portekiz maçında attığı iki gol ve ortaya koyduğu performansla ülkesinin grup lideri olarak son 16'ya kalmasında önemli rol oynadı.

Üç maçta da berabere kalarak en iyi üçüncüler arasına giren ve gruptan çıkmayı başaran Portekiz'de, Beşiktaşlı Ricardo Quaresma da forma şansı buldu. İzlanda karşısında 76. dakikada oyuna giren Quaresma, Avusturya maçında 71, Macaristan maçında da 29 dakika oynadı. 32 yaşındaki kanat oyuncusu grup aşamasını 1 asist ile tamamladı.

Son 16 turunda Almanya ile eşleşen Slovakya'da, bonservisi Fenerbahçe'de bulunan, geride kalan sezonu Bursaspor'da geçiren Miroslav Stoch, Rusya ve İngiltere karşısında oynayamazken, yalnızca Galler mücadelesinin son 7 dakikasında oyuna girebildi.

İsviçre orta sahasında görev yapan ve Galatasaray ile sözleşmesi devam eden, sezonu İtalya ekibi Genoa'da geçiren Blerim Dzemaili, Arnavutluk karşısında 75 dakika, Romanya karşısında 83 dakika ve Fransa karşısında 90 dakika forma giydi.

Almanya'da Galatasaraylı Lukas Podolski, İsviçre'de Kasımpaşalı Eren Derdiyok forma yüzü göremedi. Almanya ve İsviçre son 16'ya kaldığı için Podolski ve Eren'in turnuvada süre alma şansı devam ediyor.


- Veda edenler


Süper Lig'de forma giyen ve EURO 2016'ya veda eden isimler içinde en çok gol atan futbolcu, Romanya Milli Takımı'nda yer alan Bogdan Stancu oldu.

Gençlerbirliği'nin forvet oyuncusu, Fransa ve İsviçre filelerini penaltıdan attığı gollerle havalandırdı.

Türkiye ile aynı grupta yer alan ve son sırada kalarak turnuvadan elenen Çek Cumhuriyeti'nde ise Süper Lig'de futbol hayatlarını sürdüren 3 isim forma giydi. Bursaspor ile sözleşmesi devam eden Tomas Sivok, İspanya, Hırvatistan ve Türkiye karşısında 90'ar dakika görev yaptı. Yeşil-beyazlı takımın golcüsü Tomas Necid ise Çekler adına iki maça ilk 11'de başladı. Necid, Hırvatistan'a 89. dakikada penaltıdan attığı golle ülkesinin tek puanını almasını sağladı.

Kasımpaşa'dan David Pavelka da Çek Cumhuriyeti formasını toplamda 59 dakika giyebildi.

Kasımpaşalı bir başka isim Andreas Isaksson, turnuvaya grup aşamasında veda eden İsveç'in kalesini korudu. 34 yaşındaki file bekçisi 3 maçta da 90'ar dakika görev yaptı ve kalesinde 3 gol gördü. İsveç forması giyen Trabzonsporlu Erkan Zengin ise yalnızca Belçika maçının son 11 dakikasında oyuna girebildi.

Arnavutluk kadrosunda yer alan Medipol Başakşehirli Sokol Cikalleshi, İsviçre karşısında 16 dakika forma giyse de Fransa ve Romanya karşısında süre alamadı.

Ukrayna kadrosunda yer alan Beşiktaş'ın file bekçisi Denis Boyko ise forma şansı bulamadı.


- Sözleşmesi belirsiz isimler


Şampiyona'da, Süper Lig kulüpleriyle sözleşmesi devam eden 15 ismin yanı sıra geçen sezon Türkiye'de oynayan fakat henüz durumları netlik kazanmamış 2 isim de mücadele etti.

Beşiktaş'ta kalıp kalmayacağı belirsizliğini koruyan Alman oyuncu Mario Gomez, grubun ilk karşılaşması olan Ukrayna maçında oynamadı. Polonya maçında 71. dakikada oyuna giren Gomez, ilk 11'de sahaya çıktığı Kuzey İrlanda karşılaşmasında Almanya'ya galibiyeti getiren golü attı.

Geçen sezon Osmanlıspor kadrosunda yer alan Rumen oyuncu Gabriel Torje ise Fransa maçında 8 dakika, İsviçre karşısında 90 dakika ve Arnavutluk müsabakasında 33 dakika sahada kaldı.


- Geçtiğimiz sezon Türkiye'de oynayanlar


2015-16 sezonunda Süper Lig'de oynayan ve sezon sonunda takımlarından ayrılan 3 isim 2016 Avrupa Şampiyonası'nda ülkelerinin formalarını giydi.

Fenerbahçe'nin eski oyuncuları Portekizli Bruno Alves ve Çek Cumhuriyeti'nden Michael Kadlec grup maçlarında yer alamadı.

Galatasaray'ın geçtiğimiz sezon Manchester City'den kiralık olarak kadrosuna kattığı Belçikalı Jason Denayer de süre alamayan bir başka isim oldu.

Yorumlar