Görme engellilerin gazetesi önünü göremiyor

- Türkiye'deki görme engelliler için hazırlanan "Görülmeyen Gazete", maddi imkansızlıklar nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya - Gazetenin imtiyaz sahibi Oğuzhan: - "Türkiye'nin her yerinden talep geliyor. Taleplerin yüzde 5'ini bile maddi imkansızlıklardan karşılayamıyoruz. Reklamsız çıkıyoruz. Neredeyse hiç gelirimiz yok. Kapanma riskimiz var. Kapanmamak için mücadele ediyoruz ancak bunu başarabilmek için ekonomimizi düzeltmemiz gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
Görme engellilerin gazetesi önünü göremiyor

İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - Türkiye'deki görme engelliler için hazırlanan, "Görülmeyen Gazete", maddi imkansızlıklarla yayın hayatını sürdürmeye çalışıyor.

Gazetenin imtiyaz sahibi Saime Oğuzhan'ın, yıllar önce Altı Nokta Körler Derneği'ni ziyaretinde, Türkiye'de görme engelliler için basılı bir gazetenin bulunmadığı öğrenmesiyle görme engelliler için yeni bir dönem başladı.

"Görülmeyen Gazete", Oğuzhan ve iki görme engelliyle 2007'de Braille alfabesiyle yayın hayatına başladı.

Kısa sürede büyük ilgi gören, 2012'de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ''Yerel Gazetecilik Ödülleri'' kapsamında ödül de kazanan gazete, tüm zorluklara rağmen hiçbir engele takılmadan ayakta kalmayı başardı.

Ünü Türkiye sınırlarını bile aşan gazete, şimdilerde maddi imkansızlıklar nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Saime Oğuzhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gazetenin görme engelliler için büyük önem taşıdığını söyledi.

Yayın hayatına başladıkları günden beri ciddi talep gördüklerini dile getiren Oğuzhan, "Görme engelliler için hazırlanan ilk ve tek gazete, aylık bir gazete. Şu anda 170 abonemiz var. Ancak bunun çok üzerinde talep var. Gazetenin maliyeti fazla olduğu için çok sayıda görme engellinin talebini karşılayamıyoruz. Pahalı olmasından dolayı abonelik ücreti de biraz fazla. Onları kırmamak için elimizden geleni yapıyoruz ancak gücümüz yetmiyor." dedi.

- "Taleplerin yüzde 5'ini bile karşılayamıyoruz"

Oğuzhan, maddi imkansızlıklarla mücadele ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bir milyona yakın görme engelli var. Bunların okuma yazma oranı yüzde 4 civarında. Çok düşük bir oran. Görme engelli vatandaşlarımız gazete alıp okumak istiyor. Bunu da sadece bu gazete sağlıyor. Çok sayıda ücretsiz talep geliyor. Türkiye'nin her yerinden talep geliyor. Taleplerin yüzde 5’ini bile karşılayamıyoruz. Basımı, özel kağıt, printer ve bilgisayar programları aracılığıyla yapılıyor. Bu da ciddi maliyet istiyor. Bunu karşılayamadığımız için bir dönem gazetenin basımına ara vermek zorunda kaldık ancak okuyucularından gelen baskı üzerine gazeteyi yeniden çıkarmaya karar verdik."

- "Kapanma riskiyle yayına devam ediyoruz"

Oğuzhan, her şeye rağmen gazeteyi çıkarmaya devam ettiklerini ve güçleri yettiği sürece de gazeteyi engellilere ulaştırmaya devam edeceklerini vurguladı.

Bastıkları bir gazetenin maliyetinin 35 lirayı bulduğuna dikkati çeken Oğuzhan, şunları kaydetti:

"Bunların hepsi parayla olan işler. Reklam alamıyoruz. İnsanlara gidiyoruz, durumu anlatıyoruz. Çok güzel bir iş olduğunu söylüyorlar ancak reklam vermiyorlar. Sadece bazı belediyeler sponsor olmuştu. Onlar da dönem dönem oluyor. Reklamsız çıkıyoruz. Neredeyse hiç gelirimiz yok. Kapanma riskimiz var. Kapanmamak için mücadele ediyoruz ancak bunu başarabilmek için ekonomimizi düzeltmemiz gerekiyor."

Yorumlar