"GOP Plevne" Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temeli atıldı

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: - "Belediye başkanlarımızın, en ufacık depremde yıkılacak binaların olduğu yerlerde vatandaşlarla görüşüp, anlaşıp, bir an önce kentsel dönüşüme başlaması lazım"

Google Haberlere Abone ol
"GOP Plevne" Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temeli atıldı

İSTANBUL (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, özellikle İstanbul'da kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Belediye başkanlarımızın, en ufacık depremde yıkılacak binaların olduğu yerlerde vatandaşlarla görüşüp, anlaşıp, bir an önce kentsel dönüşüme başlaması lazım." dedi.

Gaziosmanpaşa'daki "GOP Plevne" Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap Temel Atma Törenine katılan Özhaseki, Türkiye’nin deprem bölgesinde olan bir ülke olduğunu söyledi.

Geçmişte, deprem hesaba katılmadan kentleşme yapıldığını dile getiren Özhaseki, bunu düzeltmek için çalıştıklarını anlattı.

Özhaseki, 7,5 milyon bağımsız yapının bir an önce elden geçirilmesi gerektiğini, 5 yılda bunun ancak 960 bin kadarını elden geçirdiklerini ve bundan dolayı daha hızlı hareket etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Bilim adamlarının, İstanbul’da 2030’a kadar ciddi bir deprem olacağını söylediğini anımsatan Özhaseki, “Bu depremin şiddeti 7’den aşağı olmayacak. Bundan dolayı belediye başkanı arkadaşlarımızın gece uyumaması lazım. Gece gündüz hesap yapması, uğraşması, didinmesi lazım. Sorumluluğu onlara atarak işin içinden sıyrılacak değiliz. Vatandaşa, belediyeye, hepimize düşen görevler var.” diye konuştu.

Bakan Özhaseki, belediyelerin kentsel dönüşüm projelerini gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Belediye başkanlarımızın, en ufacık depremde yıkılacak binaların olduğu yerlerde vatandaşlarla görüşüp, anlaşıp, bir an önce kentsel dönüşüme başlaması lazım. Hala bazı belediyelerimiz kültürel, sosyal faaliyetler, türkücü çağırmak, çiçek böcek işleriyle uğraşıyorlarsa çok yazık ediyorlar. Elbette bu faaliyetler, sosyal belediyecilik yapılacak. Ama bunlar artık standarda kavuşan işler. Özel işler değil. İlgili müdürlüğe emir verdiğinizde zaten bunu yaparlar. Belediye başkanlarımızı bir an önce tüm sokak ve mahalleleri gözden geçirerek, bütüncül bir anlamda, doğru planlama yapıp, orada sosyal donatı alanları da hakkıyla koyarak, vatandaşla anlaşıp bakanlığa gelmesi icap ediyor. Bakanlık yapsa ne olur? Bakanlık binlerce mahalleye nasıl ulaşsın? Öyle bir imkan yok ki. Belediye birimleri kendi bölgesindeki insanların ihtiyacını karşılamak için var.”

- "Hakkıyla planlama yapın, rantsal dönüşüm olmasın"

Bu konuda gayretli kişiler olduğunu aktaran Özhaseki, böylelerine her türlü desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Özhaseki, aynı gayreti bütün ilçe belediyelerinden beklediklerini kaydederek, “Bunu yapmak istemeyen arkadaşların, dönüp, ‘Kentsel dönüşüm var ya rantsal dönüşüme döndü. Bu yüzden buna karşıyız.’ gibi laf etmesi sorumluluktan kaçmaktır. O belediye başkanı arkadaşlarımıza diyorum ki hakkıyla planlama yapın, rantsal dönüşüm olmasın. Doğru planlama yapıp getirin. Sizin yaptığınızı yapalım hadi. Destekliyorum sizi. Bir laf atıp kaçmayın. İş yapalım.” şeklinde konuştu.

Bu konuda yeni destekler vereceklerini anlatan Özhaseki, tüm sorunları çözecek yasaların bundan sonraki dönemde çıkacağını belirtti.

Mehmet Özhaseki, yerin üstünde de yıkıcı faaliyet yapan PKK, FETÖ, DEAŞ gibi örgütlerle mücadele ettiklerini söyledi.

Türkiye’nin referanduma gittiğini hatırlatan Özhaseki, vesayetin ve çift başlılığın sona ermesi, istikrarın devam etmesi için “evet” çıkması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından, Bakan Özhaseki, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ve protokol üyelerinin butona basmasıyla temel atma töreni gerçekleştirildi.

Yorumlar