Google'ın yapay zekası yanlış anlaşılmaya yol açtı

Google, yapay zeka ile oluşturulan ve bazı tarihi figürleri yanlış şekilde tasvir eden Gemini uygulaması için özür diledi. İşte bu yanlışlıkları düzeltmek için atılan adımlar ve eleştirilerin detayları.

Google Haberlere Abone ol
Google'ın yapay zekası yanlış anlaşılmaya yol açtı

ABD merkezli teknoloji devi Google, kendi geliştirdiği yapay zeka robotu Gemini ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Son dönemde eleştirilerin odağı haline gelen Gemini uygulaması, tarihi bazı figürleri beyaz olmalarına rağmen beyaz olarak tasvir etmeyerek gündeme gelmişti. The Verge'in aktardığı bilgilere göre, Google bu eleştirilere yanıt vererek, oluşturulan görsellerdeki 'yanlışlıkları' kabul etti ve özür diledi.

IRK VE CİNSİYET ÖNYARGILARI

Google'ın yapay zeka teknolojisi, ırk ve toplumsal cinsiyetle ilgili ayrımcı önyargıları yeniden üretme riski taşırken, bunlarla mücadele etmeye çalıştığı belirtiliyor. Ancak, Gemini ile oluşturulan görsellerde, ABD'nin kurucu liderleri ve Almanya'daki Naziler gibi beyaz kişilerin beyaz olarak gösterilmemesi, bu çabanın bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAPILAN AÇIKLAMA

Google'ın sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Gemini ile ilgili yanlışlıkların farkında oldukları ve bu tür betimlemeleri derhal geliştirmek için çalıştıkları ifade edildi. Açıklamada, "Gemini'nin yapay zeka görsel üretimi, geniş bir yelpazede insanların görsellerini üretiyor. Bu genel olarak iyi bir şey; ancak, bazı noktalarda hatalı olabiliyoruz" denildi.

ELEŞTİRİLER VE SOSYAL MEDYA TEPKİLERİ

Şubat ayından itibaren yapay zeka teknolojisiyle görsel üretimine başlayan Gemini, 'ırk ya da toplumsal cinsiyet temelli çeşitliliği temsil etme çabası' nedeniyle yanlış görseller ürettiği gerekçesiyle eleştirilere maruz kaldı. Özellikle, bir eski Google çalışanının X hesabından yaptığı paylaşımda, Gemini'nin beyaz insanları tasvir etmekte zorlandığına dair iddialar dikkat çekti. Bu eleştiriler, sosyal medyada sağ görüşlü hesaplar tarafından da paylaşıldı ve Google, 'beyaz insanları tasvir etmekten kaçınma' suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Yorumlar