Google Jeotermal Enerji işine girdi

Jeotermal Enerji işine giren Google'ın 2030 yılına kadar tüm veri merkezlerini ve ofislerini karbonsuz elektrikle (CFE) çalıştırma hedefine doğru önemli bir ilerleme sağlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Google Jeotermal Enerji işine girdi

Google'ın Fervo Energy ile işbirliği içinde geliştirdiği ilk jeotermal enerji projesi, şirketin sürdürülebilirlik yolculuğunda önemli bir adımı temsil ediyor. Bu proje, Nevada'da hayata geçirilen gelişmiş jeotermal sistem (EGS) sayesinde, Google'ın 2030 yılına kadar tüm veri merkezlerini ve ofislerini karbonsuz elektrikle (CFE) çalıştırma hedefine doğru önemli bir ilerleme sağlıyor.

GÜNÜN HER SAATİ ÇALIŞABİLEN YENİLİKÇİ SİSTEM

Bu projenin en çarpıcı özelliklerinden biri, jeotermal enerjinin diğer karbonsuz enerji kaynaklarından farklı olarak, günün her saati çalışabilme kapasitesi. Fervo Energy, bu yılın başlarında EGS sistemiyle akış ve güç çıkışı rekorları kırdı ve ticari ölçekte çalışabileceğini kanıtladı. Sistem, 2,600 evi güçlendirebilecek 3.5 megawatt elektrik üretebiliyor.

YERİN DERİNLERİNDEN GELEN ENERJİ

Jeotermal sistemler, yeraltına derinlemesine sondaj yaparak ve kayalarda çatlaklar oluşturarak çalışır. Nevada'daki sitede, Fervo 8,000 feet derinliğe kadar sondaj yapmış ve daha fazla sıcak rezervuara ulaşmak için kuyuyu yatay olarak genişletmiş. Şirket, birinci kuyudan soğuk suyu kayalardaki çatlaklardan geçirerek ikinci kuyuya pompalıyor. Su, çevreleyen kayalardan ısıyı emiyor ve bu ısı, buhar üreterek CFE sağlıyor.

ÇEVRESEL ETKİLER VE GELECEK PLANLARI

Enerji Bakanlığı, jeotermal güç santrallerinin su kirliliği riskinin düşük olduğunu ve yüzeyde herhangi bir su bırakmadığını belirtiyor. Ayrıca, EGS'nin 2050 yılına kadar ABD'nin elektrik ihtiyacının %16'sından fazlasını karşılayabileceği tahmin ediliyor. Google, EGS'nin temiz enerji çözümü olarak benimsenmesini hızlandırmak için çalışıyor. Bu kapsamda, jeotermal enerjinin küresel gelişimini sınırlayan engelleri kaldırmaya odaklanan Project InnerSpace adlı kar amacı gütmeyen bir organizasyonla işbirliği yapıyor. Fervo ise, 300,000 evi güçlendirebilecek 400 megawatt karbonsuz elektrik sağlayacak Utah'ta bir EGS sitesi inşa ediyor. Bu site, 2026'da şebekeye güç vermeye başlayacak ve iki yıl sonra tam ölçekte üretime geçecek.

Kaynak: SONHABERLER.COM

Yorumlar