Göktaşı düştü Muş, Van, Trabzon, Artvin aydınlandı, Göktaşı nereye düştü?

Son Dakika: Türkiye'nin doğrusu ve kuzeydoğusunda birçok ilde aynı anda görülen ışık hüzmesi görenleri heyecanlandırdı. Akşam saatlerinde bir anda ortalığı kaplayan ışığın göktaşı olduğu ileri sürülüyor. Işığı gören herkes aynı soruyu soruyor: Göktaşı mı düştü, nereye düştü?

Google Haberlere Abone ol
Göktaşı düştü Muş, Van, Trabzon, Artvin aydınlandı

Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz'in doğu kesimlerinden görülen ışık hüzmesi heyecana neden oldu. Birçok ilden aynı anda görülen ışığın göktaşı olduğu belirtiliyor. Ancak şu ana kadar göktaşının düştüğüne dair herhangi bir resmi açıklama gelmedi. Sosyal medyada ilk olarak Muş'ta göktaşı düştüğü yönünde iddialar geldi. Daha sonra Trabzon, Sivas, Artvin, Ardahan, Batman gibi illerden de benzer bilgiler gelmeye başladı. Akşam saatlerinde bir anda ortalığı kaplayan ışığın göktaşı olduğu ileri sürülüyor.

Göktaşının görüldüğü iller arasında Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Kars, Iğdır, Van, Muş, Bingöl, Ağrı olduğu belirtiliyor. Göktaşıyla ilgili bu illerin tamamına yakınında Emniyet Müdürlükleri'nen şikayetler gitmeye başladı. Emniyet müdürlüklerinden verilen cevaplarda ise kendileriyle alakalı bir durumun söz konusu olmadığı belirtilerek, durumun araştırıldığı cevabı verildi.

GÖKTAŞI NEREYE DÜŞTÜ?

Göktaşının düştüğünü gören veya duyan herkes aynı soruyu soruyor: Göktaşı Nereye Düştü?

Konuyla ilgili olarak henüz resmi bir açıklama yok.

Göktaşı Nereye Düştü?
Şu ana kadar alınan verilere göre Göktaşı'nın haritadaki taralı alanın tamamında görüldüğü yönünde.

 

BİR GÖKTAŞI EKSİKTİ

Göktaşı düşmesinden sonra sosyal medyada 2020 yılına dair uzun süredir devam eden komik paylaşımlar daha da arttı. 

Birçok sosyal medya kullanıcısı, "Bir göktaşı eksik kalmıştı o da tamamlandı" yorumunda bulundu.

GÖKTAŞI NEDİR NEDEN DÜŞER?

Türkiye'nin birçok ilinden aynı anda görülen ve göktaşı olduğu belirtilen cisimle birlikte göktaşının veya meteorun ne olduğu merak konusu oldu. Peki, Göktaşı nedir, neden düşer? İşte cevabı: 

Göktaşı veya bilimsel adıyla meteorit uzaydan Yer Küreye düşen bütün cisimlere verilen ortak bir isimdir. Meteorit düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır.  Bu nesnekuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur. Bütün bunlar dış uzaydan herhangi bir gezegene veya dünya'nın atmosferine girer ve genellikle de yeryüzüne ulaşamadan eriyerek atmosfere karışırlar.

GÖKTAŞI NEDEN PATLAR?

Göktaşının düşerken etrafa yaydığı ani ışık da merak konusu oluyor. Peki, Göktaşı neden patlar? 

Objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlar. Böylece meteora dönüşmüş olur ve "ateş topu" oluşturur. 

BAZEN TOZ HALİNDE DE İNEBİLİRLER

Bazen yeryüzüne taş parçacıkları halinde düşebilen göktaşları bazen de toz halinde de düşebilir. Gök taşları, Dünya atmosferine saniyede 11–72 km arasında değişen bir hızla girerler. Sürtünmeden meydana gelen ısıdan dolayı büyük bir kısmı eriyerek toz parçacıkları halinde yeryüzüne inebilir.

Nisan 2016 itibarı ile, dünyada kayıtlara geçmiş 1140 kayma gerçekleşmiştir. 38,660'dan fazla iyi belgelenmiş meteorit bulgusu olmuştur.

Göktaşları genel olarak üç ayrı başlık altında değerlendirilir.

Bunları sırasıyla;

1 - Göktaşları

2 - Demir Göktaşları

3 - Taşlı ve Demir Göktaşları

DİNOZORLAR YOK EDEN GÖKTAŞIYLA İLGİLİ YENİ BİLİMSEL VERİLER

Öte yandan milyonlarca yıl önce Dünya'ya isabet ederek büyük tahribata neden olan göktaşıyla ilgili de yeni bilimsel veriler ortaya çıktı. Dinozorlarının neslinin tükenmesine neden olan asteroitin, Dünya'ya "mümkün olan en ölümcül" açıyla isabet ettiği tespit edildi.

ScienceDaily'nin haberine göre, İngiltere'de Imperial College London'da görevli bilim insanları, Chicxulub Krateri'nin oluşmasına neden olan çarpmanın, jeofizik veriyle birleştirilen 3 boyutlu simülasyon modellerini geliştirdi.

Çarpma anından Chicxulub Krateri'nin oluşmasına kadar tüm olayın yeniden canlandırıldığı simülasyonlarda, asteroitin, atmosferde iklim değişikliğine yol açan gazların miktarını azamiye çıkartacak biçimde Dünya'ya 60 derece açıyla çarptığını ortaya koydu.

Bu açıyla çarpmanın, milyarlarca ton sülfürün serbest kalarak Güneş'i kapatmasına, atmosferin 66 milyon yıl önce dinozorların ve Dünya üzerindeki yaşamın yüzde 75'inin yok olmasına yol açan biçimde soğumasına neden olabileceği belirtildi.

Araştırma ekibinin lideri Profesör Gareth Collins, "Dinozorlar için en kötü senaryo tam tamına gerçekleşmiş. Asteroit çarpması, atmosfere inanılmaz miktarda iklim değişiklikliğine neden olan gazları salmış, dinozorların yok olmasıyla sonuçlanan olaylar zincirini başlatmış. Bu muhtemelen en ölümcül açılardan biriyle çarpması gerçeğiyle daha da kötüleşmiş." değerlendirmesini yaptı.

Çalışmanın ayrıntıları "Nature Communications" dergisinde yayımlandı.

göktaşı düştü
Trabzon'da elde edilen göktaşı görüntüsü

 

Detaylar Geliyor...

 

Yorumlar

Dede Daga yeni başladik