Gökoğuz Yeri'ne "Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Kompleksi"

- Moldova'nın özerk bölgesindeki soydaşlara eğitim, sağlık, kültür ve altyapı alanında destek veren TİKA, bölgeye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Kompleksi inşa edecek - TİKA Başkanı Çam: - "Yer tahsisiyle birlikte çok büyük bir alanda Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Kompleksi yapılacak. Lise seviyesinde kız ve erkek yurtlu, spor tesisli bir kompleks olacak. Amacımız bölge halkının kendi kültürünü dilini, koruması ve gelecek nesillere aktarması"

Google Haberlere Abone ol
Gökoğuz Yeri'ne "Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Kompleksi"

KOMRAT (AA) - MÜMİN ALTAŞ - ALİ CURA - Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'ndeki soydaşlara eğitim, sağlık, kültür ve altyapı alanında destek veren Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), bölgeye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Kompleksi yapacak.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Moldova ve Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi ziyaretine eşlik eden TİKA Başkanı Serdar Çam, kurumun bölgedeki faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

TİKA'nın destekleriyle 4. Dünya Gökoğuz Kongresi'nin yapıldığını ifade eden Çam, geçtiğimiz yıl da aynı yerde Dünya Türk Halkları Kongresi'nin düzenlendiğini anımsattı.

Çam, düzenlenen bu kongrelerle, dünyadaki Türklerin bir araya gelmesine, birbirleriyle tanışmalarına, kültürlerin aktarımına vesile olmaya çalıştıklarını belirtti.

TİKA'nın esas olarak kalkınma alanında faaliyet gösterdiğini anlatan Çam, "Yaklaşık 25 yıldır Türkiye olarak, başta TİKA olmak üzere pek çok kuruluşumuzla 330 milyon dolarlara varacak şekilde 300'ün üzerinde projeye destek olduk. Buradaki, kütüphanenin, üniversitenin, televizyon ve radyonun ihtiyaçlarının karşılanması, televizyon stüdyosunun kurulmasına katkı sağladık. Gökoğuzca yayınların yapılmasına katkı sağladık." diye konuştu.

Çam, Gökoğuz Yeri'nde yaşayanların ana dillerini unutmamaları için çalışmalar yaptıklarını, çocuklara yönelik ana dilde masal kitapları hazırladıklarını söyledi.

Bölgenin altyapısının güçlendirilmesi için de projeler üretildiğini aktaran Çam, Vulcaneşti ve Çadır Lunga'da su tesisatı projelerinin yapıldığını dile getirdi.

Yaşanan sel felaketi nedeniyle evleri hasar görenlerin evlerini onardıklarını, evi tamamen yıkılmış olanlar için 15 aileye bir apartman yapıldığını söyleyen Çam, şunları kaydetti:

"Apartman sahiplerine tapularını vereceğiz. Sel felaketlerinin önlenmesi için dere ıslahına yönelik çalışmalar yapılıyor. Komrat merkezli devlet hastanesi yeniden yapılacak. Sağlık konularında bölge çok daha güçlü olacak. Göz kliniğimiz tamamlandı. Çok sayıda kreşe ihtiyaç oluyor. O kreşlerin yenilenmesiyle ilgili çalışmalar var. Bu konuda hem Moldova hem de Gökoğuz Yeri'nden gelen talepleri karşılıyoruz. Kişinev'de Anne Çocuk Sağlığını Koruma ve Bilimsel Araştırma Enstitüsü Rehabilitasyon Ünitesi'nin açılışını bugün yaptık. Buna benzer pek çok alanda çalışmalarımız devam ediyor."

Çam, yer tahsisinin ardından geniş bir alana Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Kompleksi kuracaklarını belirterek, "Lise seviyesinde kız ve erkek yurtlu, spor tesisli bir kompleks olacak. Amacımız bölge halkının kendi kültürünü, dilini koruması ve gelecek nesillere aktarması. Eğitim konusunda Gökoğuz Türklerinin ihtiyaçlarının karşılanması sağlanacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla TİKA'nın nerede ihtiyaç varsa orada olmaya çalıştığını vurgulayan Çam, özellikle Türk boylarını çok önemsediklerini ifade etti.

Yorumlar