Gizli şeker hastalığı olan kişilerde diyabet riski

İGÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mahruk Rashidi, "Gizli şeker hastalığına sahip olan bireyler ile normal kan şekerine sahip bireyleri karşılaştırdığımızda gizli şeker hastalığı olan kişilerin diyabet olma riskinin yüksek olduğu sonucuna ulaşıyoruz" dedi

Google Haberlere Abone ol
Gizli şeker hastalığı olan kişilerde diyabet riski

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mahruk Rashidi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında açıklamada bulundu.

Gelişim Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, en çok rastlanan hastalıklardan biri olan diyabetin görülme sıklığı her geçen gün artıyor.

Tüm dünyada görülme sıklığı hızlı şekilden artan bir halk sağlığı problemi olan pre-diyabet "gizli şeker hastalığı" ile ilgili erken dönemde önlem alınmaz ve farkındalık sağlanmazsa diyabet hastalığının oluşma ihtimalinin arttığı biliniyor. Diyabet hastalığı, nöropati, retinopati, nefropati ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok komplikasyona sebep oluyor.

YÜZDE 106 YÜKSELME VAR

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rashidi, gizli şeker hastalığı olan bireylerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde diyabet oluşma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Bu görülen durumun sadece diyabet konusunda değil, kardiyovasküler hastalıkların içerisinde bulunmuş olduğu kronik hastalıklar için de geçerliliğini koruduğunu belirten Rashidi, "Gizli şeker hastalığına sahip olan bireyler ile normal kan şekerine sahip bireyleri karşılaştırdığımızda gizli şeker hastalığı olan kişilerin diyabet olma riskinin yüksek olduğu sonucuna ulaşıyoruz.

2020 yılında Türkiye Diyabet Epidemiyoloji Çalışması içerisinde gizli şeker hastalığı sıklığının yüzde 28,7 olduğu görülmektedir. 2013 yılında yapılan bir çalışmaya bakıldığında on iki yıllık zaman içinde gizli şeker hastalığı görülme sıklığında yüzde 106 oranında bir yükselme olduğu belirlenmiştir." ifadelerini kullandı.

DİYABET İLERLEYEN BİR HASTALIK

Rashidi, gizli şeker hastalığının taramaları incelenirken, bireyin bir bütün olarak değerlendirilmesi ve hastalığa sebep olacak faktörlerin geniş kapsamlı olarak ele alınması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Yapılan çalışmalar incelendiğinde, hemşireler tarafından verilen diyabet eğitimlerinin bireylerin metabolik kontrolünün sağlanmasında etkili olduğu sonucuna ulaştık. Diyabet, ilerleyen bir hastalık olarak görülüyor. Bu hastalığa sahip bireylerin yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmesi çok büyük bir öneme sahip.

Gizli şeker tanısı almış olan kişilerin yaşam tarzlarında yaptıkları değişimler Tip 2 Diyabet ilerleme riskini azaltmak için güvenli ve etkili bir ortam oluşturuyor. Diyabet hastalarında davranış değişimi yaşanması ve bu değişime yönelik motivasyon oluşturulması için 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz."

Yorumlar