Gine Devlet Başkanı Conde Mısır'da

- Conde, başkent Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
Gine Devlet Başkanı Conde Mısır'da

KAHİRE (AA) - Resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'a gelen Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, Cumhurbaşkanı Abdufettah es-Sisi ile başkent Kahire’deki İttihadiye Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Sisi, teröre karşı mücadelede, "Sahil-Sahra Devletleri Topluluğu" ile iş birliği ve koordine konusunda fikir birliğine vardıklarını söyledi.

Gine Devlet Başkanı Conde ise Afrika'da Birleşmiş Milletler Barış Gücü yerine Afrika Birliği'ne bağlı güvenlik güçlerinin görev yapmasını temenni ettiğini dile getirerek, dışa bağlılığın sonlandırılması ve maliyetlerin azaltılması için bu adımın gerekli olduğunu kaydetti.

Afrika Birliği’ne dışarıdan müdahalelerin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Conde, "Afrika'da birliğin sağlanabilmesi ve Afrika Birliği'nin görevlerini yerine getirebilmesi için reformlara ihtiyaç var." dedi.

Sisi’nin sözünü ettiği Sahil-Sahra Devletleri Topluluğu (CEN-SAD), Libya'nın başkenti Trablus’ta 4 Şubat 1998'de Libya, Mali, Nijer, Sudan, Cad ve Burkina Faso’dan oluşan 6 devletin katılımıyla kurulmuştu. Topluluğun halen Afrika ve Arap ülkelerinden oluşan 23 üyesi bulunuyor.

Afrika Birliği üyesi ülkeler Afrika Barış Gücü oluşturmak için yıllar önce harekete geçti ancak henüz bu konuda başarı sağlanamadı.

Resmi bir ziyaret için dün akşam Mısır'a gelen Gine Devlet Başkanı Conde'nin bugün ülkeden ayrılması bekleniyor.

Yorumlar