Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Yazıcı:

- "Dünyada her 100 kişiden 11'i, yani yaklaşık 800 milyon insan yetersiz beslenmeyle karşı karşıyadır" - "Gıda üretimi konusunda herhangi bir sıkıntı bulunmamakla birlikte üretilen ürünlerin önemli bir kısmı gıda önlemlerinin alınmamasına nedeniyle yok olmakta, besin maddelerinin özellikle de tahıl ürünlerinin büyük kısmı çöpe atılmaktadır" - "Memleket adına, bu millet için, bu yetiştirilerimiz adına taş üstüne taş koyana kapımız da gönlümüz de açıktır" - TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: - " İŞKUR tarafından personel alımlarında çoban alımına da yer verilmesini ve en az yüzde 20 kontenjan tanınmasını istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Yazıcı:

ANKARA (AA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı, bakanlık olarak üretimi desteklemeye devam edeceklerini belirterek, "2003-2016 döneminde, çiftçimize nakit hibe desteği olarak 90 milyar lira aktardık, bunun 20,7 milyar lirasını siz hayvancılarımıza ulaştırdık, ananızın ak sütü gibi helal olsun." dedi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin (TÜDKİYEB) kuruluşunun 10. yıl dönümü münasebetiyle Ankara'da bir otelde akşam yemeği verildi.

Yemekte konuşan Yazıcı, bakanlık olarak damızlık ve yerli hayvan üretiminini arzulanan noktaya çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yazıcı, değişen şartları ve ülkenin potansiyelini dikkate alarak, gıda arz güvenliğinin garantilenmesi, çiftçilerin altın terinin hakkını alabilmesi, kaynakların etkin kullanılabilmesi, üretim planlanması yapılabilmesi ve 2023'te 150 milyar dolar tarımsal hasıla ve 40 milyar dolar tarımsal ihracat hedefine ulaşabilmesi için "Milli Tarım Projesi'ni" hayata geçirdiklerini anlattı.

Devletin ve bakanlığın tüm imkanlarıyla yetiştiricilerin yanında olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Bu bilinçle bakanlık olarak üretene desteklemeye devam ediyoruz. 2003-2016 döneminde, çiftçimize nakit hibe desteği olarak 90 milyar lira aktardık, bunun 20,7 milyar lirasını siz hayvancılarımıza ulaştırdık, ananızın ak sütü gibi helal olsun. Memleket adına, bu millet için, bu yetiştirilerimiz adına taş üstüne taş koyana kapımız da gönlümüz de açıktır." şeklinde konuştu.

Yazıcı, bakanlık olarak tarımsal örgütlerle beraber rehberlik, gözetim ve denetim faaliyetlerinin yoğunlaşarak süreceğini bildirerek, "Nakit olarak aktardığımız kaynaklarla beraber, çiftçilerimiz ve yetiştiricilerimiz için en büyük girdi kalemlerinden olan gübre ve yemdeki KDV'yi kaldırdık. Yine mazot giderlerinizin yarısı sizden, yarısı bizden," ifadesini kullandı.

Yazıcı, örgütlenmenin tarımda yeniden yapılanmanın "odak noktası" olmadıkça tarımsal kalkınmanın sağlanamayacağını da belirtti.

- "Çoban alımına en az yüzde 20 kontenjan istiyoruz"

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik de küçükbaş hayvancılığının hükümet tarafından destekleme kapsamına alınmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Çelik, Türkiye'de 33 milyon baş koyun, 11 milyon baş da keçi olmak üzere yaklaşık 44 milyon küçükbaş olduğunu bildirerek, "Ülkemiz bu sayılarla Avrupa'da birinci, dünyada ise dokuzuncu sıradaki yerini korumaktadır. Bu durum sektörümüz adına memnuniyet vericidir." dedi.

TÜDKİYEB'in çalışmaları ve verilmekte olan destekler hakkında bilgi veren Çelik, "Mevzuatta yeniden yasal düzenlemeler yapılarak, ıslah programı kapsamında soy kütüğü tutan yetiştiricilere hayvan başına 100 lira destek verilmesini istiyoruz. İŞKUR tarafından personel alımlarında çoban alımına da yer verilmesini ve en az yüzde 20 kontenjan tanınmasını istiyoruz. Destekleme ödemelerinin Şubat-Nisan aylarında yapılacak şekilde öne çekilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Çelik, çobanların ne gecesi ne gündüzü, ne hafta sonları ne de tatilleri olduğunu belirterek, yılda bir defa olmak üzere ülke genelinde "çobanlar günü" etkinliği düzenleyeceklerini bildirdi.

Yorumlar