GES nedir, açılımı, anlamı, Gelir Endeksli İç Borçlanma Senedi ihraç etmek ne demek?

GES nedir, Gelir Endeksli İç Borçlanma Senedi ihraç etmek ne demek, soruları bu akşam cevabı en çok merak edilen sorulardan biri oldu.

Google Haberlere Abone ol
GES nedir, Gelir Endeksli İç Borçlanma Senedi

GES nedir, açılımı, anlamı, Gelir Endeksli İç Borçlanma Senedi ihraç etmek ne demek soruları bu akşam cevabı en çok merak edilen sorulardan biri oldu.

Gelir Endeksli Senet (GES), Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 9 Haziran 2022 Perşembe günü yapılan açıklamayla gündeme geldi.

Bakanlık, ekonomideki sorunları çözmek Türk lirasının değerini korumak amacıyla bir dizi yeni karar aldığını ve bunları bu akşam itibariyle devreye sokacağını duyurmuştu.

Bu kapsamda yapılan ilk açıklama GES ile ilgili oldu.

Bakanlık, GES yöntemiyle iç borçlanma senedi ihracına başlayacağını duyurdu. 

GES için talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek.

Peki, GES nedir, açılımı, anlamı, Gelir Endeksli İç Borçlanma Senedi ihraç etmek ne demek?

GES NEDİR?

Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Hazine tarafından 28 Ocak 2009 tarihinde ilk Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı gerçekleştirilmişti.

GES ihraçlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmişti.

GES getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık ve altı aylık hasılat paylarının toplamı esas alınıyor. Gerçekleşen gelir tahsilatının Bütçe'de açıklanan azami tutarların üzerlerinde olması durumunda yatırımcılara söz konusu azami tutar karşılıkları esas alınarak ödeme yapılıyor.

GES ile getirisi devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı yaratılmış oluyor. Söz konusu senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi önlenmiş oluyor.

KİT'LERİN GELİRİNE ENDEKSLİ OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı vatandaşların tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirileceğini açıkladı.

Vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak öne çıkan GES'lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan KİT'lerin gelirlerine endeksli olacak.

Yeni uygulamada, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenecek.

Bununla birlikte, GES'lere konu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacak.


 

Yorumlar