Geri dönüşüm bir aldatmacaymış

Yeni bir rapora göre, plastik endüstrisi 30 yıldır geri dönüşümün uygulanabilir olmadığını biliyor ancak halkı yanıltarak bu yönde kampanyalar yürüttü. Bu aldatmacanın çevresel ve ekonomik etkileri neler? İşte detaylar.

Google Haberlere Abone ol
Geri dönüşüm bir aldatmacaymış

Yıllardır çevre koruma ve sürdürülebilirlik adına yapılan geri dönüşüm vurguları, aslında bir aldatmacadan ibaretmiş. İklim Bütünlüğü Merkezi tarafından yayınlanan bir rapor, plastik endüstrisinin 30 yıldan fazla bir süredir geri dönüşümün ekonomik ve teknik olarak uygulanabilir bir yöntem olmadığını bildiğini, ancak halka tam tersini söylediğini ortaya koyuyor.

PLASTİK ENDÜSTRİSİNİN GİZLİ GERÇEKLERİ

Plastiklerin geri dönüştürülmesi, teknik ve ekonomik açıdan büyük zorluklar barındırıyor. Farklı kimyasal yapıdaki binlerce plastik çeşidi, birlikte geri dönüştürülemediği için ayrı bir ayırma işlemi gerektiriyor. Bu sürecin maliyeti oldukça yüksek ve malzeme her kullanımdan sonra kalitesini kaybediyor. Guardian tarafından da işlenen bu konu, plastik endüstrisinin çevreye verdiği zararları bir kez daha gözler önüne seriyor.

YILLARDIR SÜREN YANILTMA

Rapor, plastik endüstrisinin geri dönüşümle ilgili zorlukları bilmesine rağmen, bu bilgiyi kamuoyundan gizlediğini ve geri dönüşümün teşvik edilmesi yönünde yanıltıcı pazarlama kampanyaları yürüttüğünü belirtiyor. Richard Wiles, İklim Bütünlüğü Merkezi başkanı, sektörün bu yalanlarıyla karşı karşıya kalındığını ve artık sorumluluk almanın zamanının geldiğini ifade ediyor.

TEK KULLANIMLIK PLASTİKLER VE GERİ DÖNÜŞÜM KAMPANYALARI

1950'lerden itibaren plastik üreticileri, tek kullanımlık ürünlerle sürekli büyüyen bir pazar yaratmayı hedefledi. Ancak 1980'lerde belediyelerin plastik ürünleri yasaklama eğilimine karşılık olarak sektör, geri dönüşümü bir çözüm olarak sunmaya başladı. Rapor, sektörün geri dönüşümün ekonomik ve pratik açıdan uygun olmadığını uzun süredir bildiğini ancak bu bilgiye rağmen geri dönüşüme olan bağlılığını vurgulayan kampanyalar yürüttüğünü açıklıyor.

KİMYASAL GERİ DÖNÜŞÜMÜN KISITLILIKLARI

Son yıllarda, endüstri lobi grupları tarafından kimyasal geri dönüşümün teşvik edilmesine rağmen, bu yöntemin de kirlilik yarattığı ve geleneksel geri dönüşümden çok daha fazla enerji tüketimi gerektirdiği raporda belirtiliyor. Kimyasal geri dönüşüm, plastik polimerlerini küçük moleküllere ayırarak yeni plastikler ve diğer ürünler üretmeyi amaçlıyor; ancak bu süreç ekonomik olmayan ve çevreye zarar veren bir yöntem olarak nitelendiriliyor.

YASAL SONUÇLAR VE GELECEKTEKİ ADIMLAR

Plastik endüstrisi üzerine yapılan bu rapor, küresel plastik kirliliği krizine dair artan endişeler ve yasal takibatlarla birlikte geldi. Kaliforniya ve New York gibi eyaletlerde plastik üreticilerine karşı açılan davalar, sektörün kamu sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Rapor, plastik üretimi ve imhasının iklim krizine olan etkileri konusunda da uyarılarda bulunuyor.

Yorumlar