Geniz akıntısı neden olur?

Geniz akıntısı özellikle de kış aylarında birçok insanın başına gelen ancak sebebi de hep merak edilen bir sorundur.

Google Haberlere Abone ol
Geniz akıntısı neden olur?

Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan geniz akıntalırıyla ilgili yaygın bilinen bir yanlış var. Sadece soğuk havalarda geniz akıntısı olduğu düşünülür. Ancak geniz akıntısının birçok nedeni var. Uzmanlar geniz akıntısı konusunda şu ana kadar alınan veriler ışığında bazı tespitler yapmış durumda. Buna göre geniz akıntısının ortaya çıkmasına neden olan faktörler arasında sadece soğuk algınlığı yok. Soğuk algınlığı bu konudaki faktörlerden sadece bir tanesidir. Peki, geniz akıntısı neden olur?

Geniz akıntısının başlıca nedenleri arasında sinüzit, sigara içmek, alerji, yiyeceklere eklenen bazı baharatlar sayılabilir. Tabii ki soğuk algınlığı da bunların başında sayılabilir.

İşte Geniz Akıntısı Nedenleri:

Geniz akıntısına ne iyi gelir, geniz akıntısını ortadan kaldırmaya yarayan, burnun rahatlamasını sağlayan yapılabilecek tedavi şekilleridir.

* Sinüzit geniz akıntısına neden olabilir.

* Grip ve soğuk algınlığı geniz akıntısını tetikleyen nedenler arasındadır.

* Gebelik hali geniz akıntısına neden olabilir.

* Sigara içmek ve sigara dumanı solumak geniz akıntısı oluşumuna neden olabilir.

* Bireyin birtakım şeylere alerjisinin olması geniz akıntısına neden olabilir.

* Çeşitli yiyecekler (baharatlar) geniz akıntısı oluşumu nedenleri arasındadır.

* Burna kaçabilecek ve burna zarar veren yabancı cisimler geniz akıntısı oluşumunu sağlayabilmektedir.

* Temizlik malzemeleri burnu tahriş edebileceğinden geniz akıntısı oluşumuna neden olabilmektedir. 

* Parfümlerin kokusunun çok keskin olması geniz akıntısına neden olabilmektedir.

* Burun deviasyonları yani burnun yapısal bozuklukları geniz akıntısının nedenleri arasındadır.

GENİZ AKINTISINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Geniz akıntısının neden kaynaklandığı belirlenip tedavi edilmelidir. Geniz akıntısı yukarıdaki nedenlerden birinden kaynaklanmıyorsa evde uygulanabilecek yöntemle çok basit ve uygulanmasından hiçbir güçlük olmayan yöntemlerdir.

* Geniz akıntısına ne iyi gelir bol bol su içmek geniz akıntısına çok iyi gelmektedir. Suyun burundaki mukus tabakasını inceltici özelliği vardır. Bu yüzden geniz akıntısından korunmak için su tüketilmelidir.

* Geniz akıntısına ne iyi gelir suyun dışında tüketilecek olan sıcak içecekler özellikle bitki çayları hava yollarını oldukça rahatlatmaktadır.

* Geniz akıntısına ne iyi gelir alerjilerden kaynaklanan geniz akıntısı yaşanıyorsa bahar aylarında, polenlerin havada yoğun olarak yer aldığı zaman aralıklarında açık havada çok fazla bulunmamak ya da bulunmak gerektiğinde de maske takılmalıdır.

* Geniz akıntısına ne iyi gelir sigara hava yollarını tıkayıcı ve tahriş edici bir maddedir. Geniz akıntısı sorunu yaşayanların sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durması tavsiye edilmektedir.

* Geniz akıntısına ne iyi gelir burunda biriken mukusu suyla ya da tuzlu suyla temizlemek mukusun geniz akıntısı yapmasını önlemektedir.

* Geniz akıntısına ne iyi gelir baharatlı yiyecekleri yemekten kaçınılmalıdır.

* Geniz akıntısına ne iyi gelir bulunulan ortamların nem oranının iyi ayarlanması gerekmektedir. Nemsiz ortamlar geniz akıntısına neden olur. Bu yüzden ortamın nemlendirilmesi için petek sulukları kullanılabilir.

* Geniz akıntısına ne iyi gelir meyve sebze tüketimi arttırılmalı besin değerleri yüksek gıdalar tüketilmelidir. Özellikle C vitamini barındıran meyve ve sebzelerin tüketilmesi önerilir. Hem bu sayede bağışıklık sistemi de güçlenmiş olacaktır. Vücudun diğer hastalıklardan da korunması sağlanacaktır.

* Geniz akıntısına ne iyi gelir bulunulan ortamın nemliliğinin yanı sıra sıcak buharı solumak burun tıkanıklığını giderici ve mukusu yumuşatıcı olabilmektedir. Düzenli aralıklarla yapılabilir.

* Geniz akıntısına ne iyi gelir bulunulan ortamı havalandırmak gerekir. Oksijen yönünden fakir olan hava geniz akıntısına neden olabileceği gibi öksürme ve hapşırma gibi belirtilere de neden olabilir. Bu sebepten belirli aralıklarla ortam havalandırılmalı veya pencere bulunmayan odalarda da havalandırma yapılmalıdır.

Yorumlar