General Hafter'e bağlı güçlerle ilgili suçlamalar

- Trablus merkezli İnsan Hakları Dayanışma Örgütü: "Kerame Operasyonu bünyesindeki milis güçlerin Bingazi'de işlediği ihlal ve suçlar 2014'ten bu yana devam ediyor. 18 Mart'ta Kanfude bölgesindeki mezarlar açıldı ve bazı cesetler çıkarıldı, bu cesetler arabalara konularak Bingazi caddelerinde gezdirildi"

Google Haberlere Abone ol
General Hafter'e bağlı güçlerle ilgili suçlamalar

BİNGAZİ (AA) - Doğu Libya'da etkili olan General Halife Hafter'in kontrol ettiği güçler, Bingazi'nin batısındaki Kanfude bölgesinde "savaş suçu" işlemekle suçlandı.

Trablus merkezli İnsan Hakları Dayanışma Örgütü tarafından yapılan açıklamada, "Kerame Operasyonu bünyesindeki milis güçlerin Bingazi'de işlediği ihlal ve suçlar 2014'ten bu yana devam ediyor. 18 Mart'ta Kanfude bölgesindeki mezarlar açıldı ve bazı cesetler çıkarıldı, bu cesetler arabalara konularak Bingazi caddelerinde gezdirildi." ifadesine yer verildi.

"Video görüntüleri, Tuğgeneral Venis Buhamade ve Yüzbaşı Mahmud el-Verfeli'nin de aralarında bulunduğu Kerame Operasyonu komutanlarının, cesetlerin mezarlardan çıkarılması ve araçlarla teşhir edilmesi esnasında hazır bulunduğunu gösteriyor." denilen açıklamada, pazartesi günü sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan fotoğraf ve görüntülerin daha fazla ihlal ve suçu ortaya çıkardığı kaydedildi.

Açıklamada, Kerame Operasyonu komutanlarının, 20 Mart'ta yayımladıkları ve "Temsilciler Meclisi yanlısı bazı kişilerin Bingazi'nin batı bölgesinin kurtarılmasından sonra yaptıkları, genel komutanlığın eğilimlerini yansıtmamaktadır. Bunlar bireysel tepkilerdir." yönündeki açıklamayla, işlenen suçları kabul ettiği kaydedildi.

İşlenen suçları kınayan örgüt, bunların bireysel değil "savaş suçu" sayılabilecek sistematik suçlar olduğu yönünde karineler olduğunu belirterek, yaşanan olaylardan, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu ile Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığını sorumlu tuttu.

Örgüt, açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi ile UCM Savcılığına, Hafter'e bağlı güçlerin işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma açma çağrısı da yaptı.

Bir süre önce yayınlanan video görüntüleri, Hafter'e bağlı güçlerin sokak infazı düzenlediğini ve cesetleri Bingazi sokaklarında sürüklediğini ortaya çıkarmış, bu durum pek çok kesim tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Libya'da emekli General Halife Hafter'e bağlı güçler, 19 Mart'ta Bingazi'nin batısında kuşatma altında tuttukları Kanfude bölgesini tamamen ele geçirmişti.

Yaklaşık 8 aydır yiyecek ve su gibi asgari hayati ihtiyacın girişine bile müsaade edilmediği Kanfude'deki siviller, uluslararası toplum ve insani yardım kuruluşlarının gözetiminde güvenli bir koridor ile bölgeden çıkmayı beklediklerini duyurmuştu.

Yorumlar